Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Μια "φονική" πεταλούδα έχει φέρει αναστάτωση στην Κρήτη!

Τι έχει συμβεί;

11 Ιουνίου 2019 11:32
Μια

Μπορεί στο μυαλό μας να έχουμε ότι οι πεταλούδες είναι χρωματιστές και ωραίες στο να τις βλέπουμε.

Τελικά όχι όλες....

Υπάρχει μια φονική πεταλούδα που έχει δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση στην Κρήτη...

Ολοκληρωτική στο 100% των θερμοκηπιακών καλλιεργειών ντομάτας στην ευρύτερη περιοχή του Τυμπακίου, είναι η καταστροφή, από την επέλαση της φονικής πεταλούδας Tuta Absoluta, η οποία έχει εξελιχθεί σε εφιάλτη για τους αγρότες.

Οπως είπε στο Ράδιο Κρήτη και στον Λευτέρη Βαρδάκη, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανώλης Ορφανουδάκης, οι όποιες προσπάθειες προστασίας του προϊόντος έπεσαν στο κενό με τη μη ένταξη της Κρήτης στο πρόγραμμα "Κομφούζιο" και η επέλαση του εντόμου προκαλεί τεράστιο οικονομικό πλήγμα.

Αύριο τετάρτη, στις 16.30, θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη έκτακτη σύσκεψη προκειμένου να διασφαλιστεί η έκτακτη ενίσχυση στους πληγέντες.

Το δάσος του Σέιχ Σου καταστρέφεται και για αυτό ευθύνεται ένα...έντομο!

Πολύ μεγάλο πρόβλημα στα πεύκα του δάσους του Σέιχ Σου έχει προκαλέσει έντομο-φονιάς.

Το φλοιοφάγο έντομο έχει την επιστημονική ονομασία Tomicus piniperda και έχει ήδη νεκρώσει 3.500 χιλιάδες στρέμματα πευκόφυτης έκτασης στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, δηλαδή πάνω από το 1/10 της συνολικής επιφάνειας που καλύπτει

Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ψεκασμούς

Σημειώνεται, ότι το συγκεκριμένο έντομο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ψεκασμούς, ενώ αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει την εμφάνισή του, αφού πριν από 2,5 χρόνια υπήρχαν αναφορές για πεύκα τα οποία είχαν νεκρωθεί εξαιτίας του. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη περιοχή του Ρετζικίου όπου ήδη το έντομο έχει ξεράνει μεγάλο αριθμό πεύκων.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share