Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Φρίκη στη Κρήτη: Εφιάλτης σε λεωφορείο με μαθήτρια Λυκείου!

Ο κακός χαμός μέσα σε λεωφορείο των ΚΤΕΛ στην Κρήτη!

12 Μαΐου 2019 11:22
Φρίκη στη Κρήτη: Εφιάλτης σε λεωφορείο με μαθήτρια Λυκείου!

Σε εφιάλτη εξελίχθηκε για μία ανήλικη μαθήτρια Λυκείου μια συνηθισμένη διαδρομή με το υπεραστικό λεωφορείο ΚΤΕΛ από τα Χανιά στο Ρέθυμνο της Κρήτης.

Το περιστατικό σημειώθηκε πριν από λίγες μέρες, μέσα στο λεωφορείο και πιο συγκεκριμένα κατά τη στιγμή που η έφηβη είχε σηκωθεί από τη θέση της και επιχειρούσε να προσεγγίσει την πόρτα του οχήματος για να αποβιβαστεί στη στάση της.

Τη στιγμή που περνούσε μπροστά από τον 35χρονο, εκείνος φέρεται να την άγγιξε σε διάφορα σημεία του σώματός της.

Η μαθήτρια κατεβαίνοντας από το λεωφορείο κατήγγειλε το περιστατικό στις αρχές και λίγη ώρα αργότερα, περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ σταματούσε το λεωφορείο στο δρόμο.

Ο 35χρονος αλλοδαπός από τη Συρία συνελήφθη και οδηγήθηκε ενώπιον των δικαστικών αρχών.

Σεισμοί στην Κρήτη: Νέο ισχυρό «χτύπημα» του Εγκέλαδου φοβούνται οι σεισμολόγοι!

Ο τελευταίος καταστροφικός σεισμός στην Κρήτη σημειώθηκε πριν από εννέα δεκαετίες. Σήμερα, οι σεισμολόγοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να πλησιάζει ένα νέο ισχυρό «χτύπημα» του Εγκέλαδου στη μεγαλόνησο.

Ενας δυνατός σεισμός, όπως εξήγησε στο NeaKriti ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, πρόεδρος του Συστήματος Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό και τη Μεσόγειο, της UNESCO και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι, δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, γίνονται σε βάθη μεγαλύτερα των 50 χιλιομέτρων.

Συνήθως, όπως σημείωσε, ο δρ Παπαδόπουλος συναντώνται σε περιοχές όπου έχουμε σύγκρουση λιθοσφαιρικών πλακών και καταβύθιση της μίας κάτω από την άλλη, μια από τις βασικές γενεσιουργούς αιτίες των σεισμών.

Πότε οι σεισμοί γίνονται εξαιρετικά επικίνδυνοι

Στην περίπτωση της Κρήτης, όπως τονίζει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο NeaKriti, η Αφρικανική πλάκα καταβυθίζεται κάτω από την Ευρασιατική με κατεύθυνσή από Νότο προς Βορρά, δηλαδή από το Νότιο Κρητικό πέλαγος προς το Αιγαίο.

Σε αντίθεση με τους επιφανειακούς σεισμούς, που έχουν εστιακό βάθος ως τα 50 χιλιόμετρα και απελευθερώνουν σεισμική ενέργεια που διαδίδεται περίπου ομοιόμορφα προς όλες τις κατευθύνσεις, οι ενδιάμεσου βάθους έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, που τους καθιστούν εξαιρετικά επικίνδυνους.

Σύμφωνα με τον δρ. Γεράσιμο Παπαδόπουλο, η σεισμική ενέργεια που απελευθερώνουν αυτού του είδους οι σεισμοί δεν διαδίδεται ομοιόμορφα αλλά επιλεκτικά, από τις εστίες των σεισμών στον χώρο του νότιου Αιγαίου προς την πλευρά της Μεσογείου, δηλαδή προς την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και ακόμη μακρύτερα στη Βόρεια Αίγυπτο, λειτουργώντας σαν «μεγεθυντικός φακός».

Τι συμβαίνει όταν ξεπερνούν τα 7 Ρίχτερ

Αυτός είναι ο λόγος που, όταν οι σεισμοί αυτοί έχουν μεγάλο μέγεθος πάνω από 7 Ρίχτερ γίνονται εξαιρετικά καταστροφικοί στις συγκεκριμένες περιοχές.

Επιπλέον, στους επιφανειακούς σεισμούς η θάλασσα αποδεικνύεται σωτήρια καθώς, ώσπου να μεταφερθεί η ενέργεια στην ξηρά, έχει εξασθενήσει.

Στην περίπτωση όμως των σεισμών ενδιάμεσου βάθους τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Πηγή: iefimerida.gr

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share