Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Μυτιλήνη: Ελεύθεροι και αθώοι οι 108 πρόσφυγες που είχαν συλληφθεί

Δείτε αναλυτικά...

9 Μαΐου 2019 22:49
Μυτιλήνη: Ελεύθεροι και αθώοι οι 108 πρόσφυγες που είχαν συλληφθεί

Περίπου ένα χρόνο μετά το προγκρόμ κατά μεταναστών στην πλατεία Σαπφούς αλλά και στην προκυμαία της πόλης το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης και με πρόταση του εισαγγελέα έκρινε αθώους και τους 108 πρόσφυγες και μετανάστες καθώς και δύο Έλληνες που είχαν εμπλακεί στο περιστατικό.

Όλοι τους είχαν συλληφθεί το βράδυ της 22ας Απριλίου κατά τη διάρκεια εκκένωσης της πλατείας Σαπφούς για τα αδικήµατα της αντίστασης, της στάσης, της διατάραξης κοινής ειρήνης, της επικίνδυνης σωµατικής βλάβης τετελεσµένης και σε απόπειρα, της απόπειρας πρόκλησης βαριάς σωµατικής βλάβης, της πρόκλησης διακεκριµένων περιπτώσεων φθοράς, του εµπρησµού, καθώς και της παράνοµης κατοχής και χρήσης όπλων, κροτίδων και βεγγαλικών.

Τον Απρίλιο του 2018, μετά το θάνατο ενός Αφγανού πρόσφυγα λόγω ανεπαρκούς ιατρικής περίθαλψης στη Μόρια, περίπου 200 πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Σαπφούς, διαμαρτυρόμενοι για ανεπαρκή ιατρική φροντίδα και άθλιες συνθήκες στο ΚΥΤ Μόριας.

Στις 22 Απριλίου, κατά τη διάρκεια επίθεσης από ακροδεξιούς ενάντια στους πρόσφυγες, η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει τη συγκεντρωμένη ομάδα και τελικά προσήγαγε 120 πρόσφυγες και δύο Έλληνες υπηκόους.

Μεταξύ των προσαχθέντων υπήρχαν και 12 ανήλικοι. Στις 23 Απριλίου, ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά των προσαχθέντων με της κατηγορίες της στάσης από κοινού, αντίστασης κατά της αρχής και παράνομης κατάληψης δημοσίου κτήματος.

Τι ισχυρίζονται οι δικηγόροι που εκπροσώπησαν τους κατηγορούμενους

Η HIAS Greece, η οποία εκπροσώπησε τους 33 εκ των κατηγορουμένων που παραστάθηκαν στην ποινική διαδικασία, «θεωρεί την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Μυτιλήνης, ως τη μόνη ορθή έκβαση που θα μπορούσε να έχει η συγκεκριμένη υπόθεση. Αυτή η απόφαση δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς, υπογράμμισε ο Βασίλης Κερασιώτης, Διευθυντής της HIAS Greece, «το γεγονός και μόνο ότι 110 ειρηνικοί διαδηλωτές δικάστηκαν σε ποινικό ακροατήριο, έχοντας πέσει θύμα ρατσιστικής επίθεσης και δυσανάλογης χρήσης βίας από την αστυνομία, είναι βαθιά ανησυχητικό».

Από τη χρήση βίας για τη διάλυση μιας ειρηνικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, μέχρι την ποινική δίωξη των συμμετεχόντων, η όλη διαχείριση εκ μέρους των αρμοδίων αρχών παραπέμπει στην ποινικοποίηση της διαμαρτυρίας – ένα φαινόμενο ευρύτερο της συγκεκριμένης υπόθεσης και συνεπώς ακόμα πιο ανησυχητικό. Το Ελληνικό Σύνταγμα κατοχυρώνει το δικαίωμα της συνάθροισης σε όλους όσοι βρίσκονται στη δικαιοδοσία της Ελληνικής Πολιτείας και οι αρμόδιες αρχές έχουν την υποχρέωση να εγγυηθούν αυτό το δικαίωμα σε όλους, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και καθεστώτος διαμονής.» καταλήγει στην ανακοίνωσή της.

Φρίκη στη Μυτιλήνη: Ιδιοκτήτης σχολικού κυλικείου παρενοχλούσε μαθήτριες!

Φρίκη και αποτροπιασμό προκαλεί η είδηση για την κακοποίηση που δέχτηκαν μαθήτριες στην Μυτιλήνη από ιδιοκτήτη σχολικού κυλικείου!

Η υπόθεση έφτασε στις δικαστικές αίθουσες μετά από την προσφυγή στη δικαιοσύνη τρειών μητέρων και την Τρίτη (7/5) ο επιχειρηματίας καταδικάσθηκε τελεσίδικα σε ποινή φυλάκισης δυο ετών με αναστολή, από το τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Μυτιλήνης. Το δικαστήριο με την απόφαση του αυτή, που ελήφθη κατά πλειοψηφία επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση.



 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share