Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Χανιά: Ξεπέρασε το ρεκόρ βροχής της Νορβηγίας!

Η «Χιόνη» και η «Ωκεανίς»

9 Μαΐου 2019 13:10
Χανιά: Ξεπέρασε το ρεκόρ βροχής της Νορβηγίας!

Ο αθροιστικός υετός που καταγράφηκε στο οροπέδιο Ασκύφου Χανίων από την 1η έως την 26η Φεβρουαρίου έφτασε στα 1.202 χιλιοστά βροχής, 12 περισσότερα από τα 1.190 χιλιοστά του προηγούµενου ρεκόρ που ανήκε στο Γκροντάλεν της Νορβηγίας και κρατούσε 30 χρόνια.
Ο χιονιάς στο τέλος της άνοιξης ήρθε σε συνέχεια ενός ιδιαίτερα βαρύ χειµώνα, πλούσιου σε ακραία µετεωρολογικά φαινόµενα, αξιοσηµείωτη χιονόστρωση σε όλη τη χώρα, πολικές θερµοκρασίες, θυελλώδεις ανέµους αλλά και µε καταγεγραµµένα ιστορικά ρεκόρ βροχοπτώσεων.

Η «Χιόνη» και η «Ωκεανίς», τα ακραία καιρικά φαινόµενα που χτύπησαν µε ανελέητη σφοδρότητα κυρίως την Κρήτη τον περασµένο Φεβρουάριο, έσπασαν το πανευρωπαϊκό ρεκόρ βροχής. Ο αθροιστικός υετός που κατέγραψε ο µετεωρολογικός σταθµός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που βρίσκεται στο οροπέδιο Ασκύφου Χανίων από την 1η έως την 26η Φεβρουαρίου έφτασε στα 1.202 χιλιοστά βροχής, 12 περισσότερα από τα 1.190 χιλιοστά του προηγούµενου ρεκόρ που ανήκε στο Γκροντάλεν της Νορβηγίας και κρατούσε 30 ολόκληρα χρόνια.

«∆εν είναι η πρώτη φορά που συµβαίνει, αλλά ασφαλώς οι τόσο ψυχρές αέριες µάζες της 7ης Μαΐου είναι ένα πολύ σπάνιο φαινόµενο», δηλώνει στο «Έθνος» Σταύρος Ντάφης, µετεωρολόγος, επιστηµονικός συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. «Το 1989 υπήρξαν πάλι ανάλογα φαινόµενα, ακριβώς στις 7 Μαΐου, µε χιονόπτωση σε Φλώρινα και Ηπειρο, αλλά και νιφάδες χιονιού σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, ακόµα και στη Θεσσαλονίκη».

Χαρακτηριστικά που προσοµοιάζουν σε αυτά των τελευταίων ηµερών είχε και η «χειµωνιάτικη άνοιξη» του 2011, όταν στις 9 Μαΐου η ανώτατη θερµοκρασία στην πόλη της Φλώρινας δεν ξεπέρασε τους 9,6 βαθµούς Κελσίου.

Νορβηγία: Έπιασαν ρωσική φάλαινα-«κατάσκοπο» (Video)

Συναγερμός σήμανε στη Νορβηγία μετά τον εντοπισμό φάλαινας μπελούγκα που φορούσε έναν ειδικό ιμάντα, ρωσικής κατασκευής, όπου προσαρμόζεται κάμερα.

Οι πρώτες υποψίες των Αρχών ήταν μήπως το κήτος προερχόταν από κάποια ρωσική στρατιωτική εγκατάσταση κι ήταν εκπαιδευμένο για να αναλαμβάνει αποστολές υποβρύχιας κατασκοπείας.

Τη φάλαινα εντόπισαν την περασμένη εβδομάδα ψαράδες στον Αρκτικό ωκεανό κοντά στη Νορβηγία και βούτηξαν στο νερό για να απομακρύνουν τον ειδικό ιμάντα, που προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον αξιωματούχων των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Ο καθηγητής Ενάλιας Βιολογίας του Αρκτικού Πανεπιστημίου στο Τρόμσοε της βόρειας Νορβηγίας, Αουντούν Ρίκαρντσεν πιστεύει ότι «πιθανότατα εμπλέκεται στην υπόθεση με τη φάλαινα το ρωσικό πολεμικό ναυτικό του Μουρμάνσκ», όπου η Ρωσία διαθέτει μεγάλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει σε τι είχε εκπαιδευτεί η φάλαινα, ή αν μετείχε σε ρωσικές στρατιωτικές δραστηριότητες στην περιοχή. «Είναι ένα εξημερωμένο ζώο που έχει συνηθίσει να του προσφέρουν τροφή και γι’ αυτό πλησίασε τους ψαράδες.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Ηράκλειο: Άντρας πήγε για εξέταση αίματος και του ανακοίνωσαν ότι είναι έγκυος!

Σεισμός στα Χανιά!

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο το κόσμο στο Athensmagazine.gr

 
 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share