Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Τα "χαλκούνια" αναβίωσαν στο Αγρίνιο!

Ένα έθιμο που κρατάει χρόνια!

27 Απριλίου 2019 16:27
Τα

Ένα έθιμο που κρατάει χρόνια αναβίωσε στο Αγρίνιο! Τα χαλκούνια το έθιμο που αναβίωσε ακόμα μια φορά προσέφερε ένα υπερθέαμα σε όσους κατάφεραν να παραβρεθούν στο Αγρίνιο!

Τα χαλκούνια είναι αυτοσχέδιες εκρηκτικές κατασκευές που αποτελούνται από έναν μεγάλο κύλινδρο γεμάτο με ένα μείγμα μπαρουτιού κι ένα φυτίλι στο άκρο. Η ιστορία τους χάνεται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας όταν οι Αγρινιώτες τ’ άναβαν κατά την περιφορά του Επιταφίου για ν’ απομακρύνουν τους αλλόθρησκους.

Αναβίωσε ξανά φέτος το έθιμο των χαλκουνιών στο Αγρίνιο, προσφέροντας ένα μοναδικό κι εντυπωσιακό θέαμα σε εκατοντάδες κόσμου που βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής (26/4/2019). Οι χαλκουνάδες, πιστοί στο ετήσιο ραντεβού τους, εντυπωσίασαν για ακόμη μία φορά τον κόσμο.

Λίγο νωρίτερα, εκατοντάδες πιστοί συνόδευσαν τους Επιταφίους των κεντρικών ενοριών της πόλης προς και από την κεντρική πλατεία.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας τα χαλκούνια απαγορεύτηκαν με αφορμή την ασφάλεια των πολιτών, όμως άρχισαν να ξαναεμφανίζονται στις αρχές της δεκαετίας του ’90, πιο οργανωμένα αυτή τη φορά και με τη στήριξη του εκάστοτε Δήμου.

Πηγή: agriniovoice.gr

Κέρκυρα: H πρώτη Ανάσταση με τους «μπότηδες» και τις φιλαρμονικές! (Video)

Στην Κέρκυρα γιορτάστηκε η πρώτη Ανάσταση του Κυρίου, και αναβίωσε το έθιμο «μπότηδες».

Το έθιμο κρατά από την Ενετοκρατία στο νησί, όταν οι Κερκυραίοι , λόγω της απαγόρευσης των θρησκευτικών εκδηλώσεων αργά το βράδυ από τους Ενετούς, ήταν αναγκασμένοι να γιορτάσουν το Πάσχα την ημέρα.

Μετά το πέρας της λιτανείας, τελείται ο Εσπερινός της Αναστάσεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό και κανονικά, όταν ο Μητροπολίτης ψάλλει τον στίχο «Ανάστα, ὁ Θεός, κρίνον την γην...» οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της πόλης σημαίνουν χαρμόσυνα και από τα μπαλκόνια των σπιτιών οι κάτοικοι ρίχνουν τα παλιά πήλινα δοχεία, τους «μπότηδες» όπως είναι γνωστοί.

Εκατοντάδες «μπότηδες» γεμάτα νερό, με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά τους, δεμένα με κόκκινες κορδέλες σκάνε στο έδαφος πέφτοντας από τα ψηλά παραθυρόφυλλα.

Με το σπάσιμο των «μπότηδων» εκδιώκονται τα «μολύσματα», τα κακά και μοχθηρά πνεύματα, ενώ σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, το σπάσιμο των «μπότηδων αναπαριστά με τους κρότους την οργή για τη προδοσία του Ιούδα. Το μοναδικό αυτό έθιμο στην Ελλάδα, συνοδεύεται από κανονιοβολισμούς που ακούγονται από το Παλιό Φρούριο της Κέρκυρας, αλλά και τις φιλαρμονικές του τόπου που παίζουν θρησκευτικά εμβατήρια.

Οι παρευρισκόμενοι στο έθιμο σπεύδουν να μαζέψουν τα κομμάτια από τα σπασμένα πήλινα κανάτια, να τα πάρουν σπίτι τους και να τα φυλάξουν στο εικονοστάσι τους, καθώς σύμφωνα με τους Κερκυραίους φέρουν τύχη και ευημερία.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share