Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Κόκκινα έγιναν τα νερά του Θερμαϊκού κόλπου! - Τι συνέβη;

Τι είναι η «ερυθρά παλίρροια»

26 Μαρτίου 2019 19:02
Κόκκινα έγιναν τα νερά του Θερμαϊκού κόλπου! - Τι συνέβη;

Κόκκινα έγιναν για ακόμη μια φορά τα νερά του Θερμαϊκού κόλπου στη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας της λεγόμενης «ερυθράς παλίρροιας».

Συγκεκριμένα, το εν λόγω φαινόμενο μετέτρεψε το γαλάζιο της θάλασσας σε καφέ-κόκκινο, ενώ όπως φαίνεται στον φωτογραφικό φακό, στην επιφάνεια εμφανίστηκαν αρκετά σκουπίδια, κάνοντας την εικόνα ακόμα χειρότερη.

Το φαινόμενο, όπως πάντα, συνοδεύεται από έντονη δυσοσμία.

Τι είναι η «ερυθρά παλίρροια»

Το εν λόγω φαινόμενο ονομάζεται ερυθρά παλίρροια ή ευτροφισμός και εμφανίζεται όταν σημειώνεται ραγδαία ανάπτυξη μονοκύτταρων φωτοσυνθετικών οργανισμών που κατατάσσονται στο φυτοπλαγκτόν.

Το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται συνήθως σε λίμνες ή κλειστούς αβαθείς κόλπους, ενώ στον Θερμαϊκό διαρκεί περίπου δυο εβδομάδες πριν κάνει τον κύκλο του και υποχωρήσει.

Το είδαμε κι αυτό: Μέχρι και χημική τουαλέτα ανέσυραν από τον Θερμαϊκό κόλπο!

Μέχρι και χημική τουαλέτα ανέσυρε σήμερα από τον Θερμαϊκό ένα πλωτό σκάφος.

Και μπορεί να είναι πολλά τα είδη απορριμμάτων που έχουν ανασυρθεί κατά καιρούς από τον Θερμαϊκό κόλπο, ωστόσο αυτό που έγινε σήμερα δεν είχε προηγούμενο.

Ο λόγος για ένα κουβούκλιο χημικής τουαλέτας το οποίο ανασύρθηκε από τη θάλασσα από το πλωτό σκάφος Αλκίππη που πραγματοποιεί τον επιφανειακό καθαρισμό του Θερμαϊκού κόλπου.

Στην φωτογραφία φαίνεται το πλωτό σκάφος να ανασύρει από την θάλασσα την χημική τουαλέτα.

Για περισσότερες ειδήσεις και νέα του AthensMagazine.gr για την Ελλάδα και τον κόσμο δείτε εδώ!

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share