Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ψυχάρα η κυρία Κατερίνα από την Τήνο. Κάθε μέρα μαγειρεύει 120 μερίδες φαγητό για όσους το έχουν ανάγκη!

Μοδίστρα στο επάγγελμα, ανέλαβε αυτοβούλως ρόλο σπουδαίο, να μαγειρεύει για όσους έχουν ανάγκη!

26 Μαρτίου 2019 07:35
Ψυχάρα η κυρία Κατερίνα από την Τήνο. Κάθε μέρα μαγειρεύει 120 μερίδες φαγητό για όσους το έχουν ανάγκη!

Κυρία Κατερίνα, έτσι την ξέρουν όλοι στην Τήνο. Μοδίστρα στο επάγγελμα, ανέλαβε αυτοβούλως ρόλο σπουδαίο, να μαγειρεύει για όσους έχουν ανάγκη. Στο σπίτι της, τον πρώτο κρίκο μιας μεγάλης αλυσίδας αγάπης, μαγειρεύονται κάθε εβδομάδα 120 μερίδες φαγητό.

«Μη μείνει νηστικός κανείς». Αυτή είναι η έγνοια της, μου είχαν πει γνωστοί και φίλοι πριν τη συναντήσω. Άκουσα για την κυρία Κατερίνα πρώτη φορά φέτος, όταν λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα ετοιμάσαμε για τον «Γαστρονόμο» το μεγάλο αφιέρωμα στη λαμπριάτικη κουζίνα των Κυκλάδων στον Πύργο, στην Τήνο. Τα φαγητά που περίσσεψαν ήταν πολλά. «Τι θα απογίνουν;» σκεφτήκαμε. «Μη στενοχωριέστε, τα έχουμε κανονισμένα», απάντησαν οι ντόπιοι μάγειρες που ήξεραν. «Θα τα στείλουμε στην “Κοινωνική κουζίνα”, να μοιραστούν εκεί που πρέπει». Κάπως έτσι έμαθα για την κυρία Κατερίνα, τη μοδίστρα.

Να σας θυμήσουμε κάτι που αποφασίστηκε πρόσφατα «Δευτέρα χωρίς κρέας» στα σχολεία της Νέας Υόρκης!

Γύρω στις 120 μερίδες μαγειρεύει καθημερινά η κυρία Κατερίνα.


Ήταν θέμα ζωής και θανάτου όταν ήρθε στην Τήνο με βάρος ασήκωτο. Για ένα τάμα. Θυμάται με κάθε λεπτομέρεια την ημέρα που έφτασε «στο νησί της Παναγιάς». Ήτανε, λέει, 23 Ιουνίου 2009. Και έμεινε. Έμεινε για να συνεχίσει να προσεύχεται. Εργάστηκε, αρρώστησε, της έφεραν φαγητό. Οι γείτονες, οι γνωστοί. «Εγώ δεν ήθελα. Τι να το κάνω τόσο φαΐ;» Ήταν Απρίλιος του 2013, τότε που αναρωτήθηκε φωναχτά: «Εδώ δεν υπάρχει κανένας χριστιανός που να πεινάει, να του δώσουμε τα φαγιά;». Ρώτησε και έμαθε. Τους έστειλε τα φαγητά, κι ύστερα κι άλλα. «Μου καλάρεσε. Σκέφτηκα, και δεν τους κάνω και ένα πακέτο μακαρόνια; Κι ύστερα και γεμιστά. Και ένα μουσακά. Με βοήθαγαν κι άλλοι άνθρωποι. Έτσι ξεκίνησαν όλα. Μάθαμε ποιοι έχουν ανάγκη και σιγά σιγά το έργο μας μεγάλωσε. Ευχαριστώ τον κόσμο που βοηθάει. Να είναι καλά τα παλικάρια μου... οι άγγελοί μου».

Είκοσι πέντε πακέτα ετοιμάζει καθημερινά. Κι έχει βοήθεια, πολλή. Ετοιμάζουν τσάντες με ρύζια, μακαρόνια, αυγά, λάδι, γάλατα, ψάρια. Δεν ξεμένει εύκολα, γιατί οι Τηνιακοί έχουν γίνει μια γροθιά. Οργανώσανε μέχρι και συναυλία για τους σκοπούς της «Κοινωνικής κουζίνας». Πόσο με συγκίνησε όταν μου είπε ότι άνθρωποι τη βοηθάνε ακόμα και ανώνυμα: «Κάποια στιγμή μού χάλασε το ψυγείο. Την ακριβώς επόμενη μέρα κάποιος, δεν γνωρίζω ποιος, είχε φροντίσει να μου το αντικαταστήσει. Αργότερα έπαθε ζημιά η κουζίνα μου. Την άλλη μέρα μού έφεραν μια καινούργια. Ποιος; Δεν γνωρίζω. Έχω βοηθηθεί όσο δεν φαντάζεστε».

Κάθε Τρίτη και Τετάρτη, η κυρία Κατερίνα τα κανονίζει έτσι που να βγαίνουν περί τις 120 μερίδες φαγητό, το οποίο μοιράζεται εκεί όπου υπάρχει ανάγκη. Κάνει σωστή διαχείριση. Ρωτάει και μαθαίνει. «Καθένας στο χωριό του ξέρει ποιος έχει ανάγκη. Οι δασκάλες στο σχολείο ξέρουν ποια παιδιά πεινάνε. Πρέπει να κάνω τα κουμάντα μου, μη λήξουν τα τρόφιμα που μου φέρνουν, μη χαλάσουν». Ξέρει και τα προβλήματα που έχει το κάθε σπίτι, κι ας μη γνωρίζει με τα ονοματεπώνυμά τους αυτούς που βοηθάει – τι σημασία έχει άλλωστε; Ποιος έχει χοληστερίνη, ποιος έχει πίεση ή ζάχαρο. «Αύριο θα μαγειρέψω γεμιστά, φασολάκια, φακές και χάντρες. Να χορτάσουν, να τους πιάσει το φαγητό».

Δώστε βάση: Αυτά είναι τα χειρότερα λάθη που κάνουμε όλοι στο μαγείρεμα!

Βρετανοί σεφ μας επισημαίνουν τα σημαντικότερα λάθη που κάνουμε κατά τη γνώμη τους κατά την διάρκεια του μαγειρέματος!

Μήπως διαπιστώνεις κάποιο από αυτά να κάνεις στην καθημερινή σου ζωή!

Αυτά είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα σχόλια που έκαναν, τα οποία μπορεί να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε τη μαγειρική μας.

Κάτι παραπάνω ξέρουν οι ειδικοί!

Tilesh Chudasama, ιδιοκτήτης και σεφ του ινδικού εστιατορίου Chai Naasto στο Λονδίνο: «Να αγοράζετε περισσότερα από όσα χρειάζεστε και να πετάτε ό,τι περισσεύει.

Υπάρχει ένα πλήθος από τρικ που μπορούμε να κάνουμε όλοι για να το αποφύγουμε: να αγοράζουμε λιγότερα, να καταψύχουμε το πλεόνασμα, να το μοιραζόμαστε, να χρησιμοποιούμε ό,τι απομένει σε άλλες συνταγές, να το κομποστοποιούμε».

Richard Bainbridge, ιδιοκτήτης και σεφ του εστιατορίου Benedicts στο Norwich: «Η διαχείριση του χρόνου. Συνήθως ο κόσμος δεν αφιερώνει χρόνο στην οργάνωση. Όμως χρειάζεσαι μόνο λίγα λεπτά για να αποφασίσεις πότε και πώς θα κάνεις το καθετί, ώστε το μαγείρεμα να γίνει πιο χαλαρό και απολαυστικό».

Lee Skeet, ιδιοκτήτης ενός pop-up restaurant, με έδρα την Κορνουάλη:

«Η κακή επιλογή υλικών, κάτι που ισχύει και για επαγγελματίες σεφ, όχι μόνο για ερασιτέχνες μάγειρες.

Δεν κατανοώ γιατί οι σεφ δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά στην ποιότητα του προϊόντος, για παράδειγμα ότι τα κατεψυγμένα όστρακα δεν είναι το ίδιο με τα φρέσκα. Ή γιατί δεν αγοράζουν ολόκληρα, φρέσκα ψάρια γιατί «δεν έχουμε χρόνο να φιλετάρουμε». Αυτό ανέκαθεν με ενοχλούσε.

Dan Doherty, επικεφαλής σεφ των Duck & Waffle and Duck & Waffle Local, που ειδικεύονται στη βρετανική κουζίνα με επιρροές από την ηπειρωτική Ευρώπη:

«Το να ακολουθεί κάποιος μια συνταγή κατά γράμμα και να πιστεύει ότι όλα θα πάμε στραβά αν δεν έχει το “σωστό” μαϊντανό ή το “σωστό” πράσο. Αν εξαιρέσουμε τη ζαχαροπλαστική, οι συνταγές υπάρχουν για να σπάνε, να αλλάζουν και να εξελίσσονται – αυτό είναι το πιο διασκεδαστικό κομμάτι της μαγειρικής.

Paul Wedgwood, επικεφαλής σεφ και συνιδιοκτήτης του εστιατορίου Wedgwood στο Εδιμβούργο, που ειδικεύεται σε σκοτσέζικα προϊόντα με ασιατικές πινελιές:

«Το να μη δοκιμάζει κάποιος το φαγητό που φτιάχνει. Ακόμα και αν είναι κάτι που φτιάχνεις ξανά και ξανά, κάθε φορά πρέπει να το δοκιμάζεις!».

Eric Guignard, επικεφαλής σεφ στο εστιατόριο The French Table στο Surbiton: «Το πιο κοινό λάθος που θεωρώ πιο απελπιστικό είναι όταν κάποιος δεν καρυκεύει σωστά το φαγητό».

Πρέπει να το αποφύγεις: Τα 5 λάθη που κάνεις στο ψήσιμο του ψαριού και το καταστρέφεις

Έχεις πάρει ένα φρεσκότατο ψάρι και σκέφτεσαι να το κάνεις ψητό. Αλλά φοβάσαι ότι για μια ακόμη φορά δεν θα καταφέρεις να το πετύχεις.

Γιατί και το ψήσιμο του ψαριού αν και μοιάζει απλή διαδικασία, δεν είναι. Έχει και αυτό τα μυστικά του.

Το μαγειρεύετε με το που το βγάζετε από το ψυγείο
Το να μαγειρεύεις το ψάρι κρύο, ή ακόμη χειρότερα παγωμένο, μόλις το έβγαλες από το ψυγείο ή την κατάψυξη αντίστοιχα σημαίνει αυτομάτως ότι δεν πρόκειται να ψηθεί ομοιόμορφα. Το πιο πιθανό είναι ότι θα καεί εξωτερικά και στο εσωτερικό του θα παραμείνει παγωμένο. Για αυτό καλό είναι πριν το ψήσεις να το αφήσεις για τουλάχιστον 15 λεπτά εκτός ψυγείου προκειμένου να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Δεν βγάζεις τα κόκαλα
Ακόμη και αν η συσκευασία του ψαριού που έχεις πάρει γράφει χωρίς κόκαλα, καλό είναι με το χέρι σου να ψηλαφίσεις λίγο το ψάρι προκειμένου να δεις αν υπάρχει κάτι που προεξέχει και να το αφαιρέσεις.

Βάζεις το ψάρι στο τηγάνι πριν προλάβει να κάψει
Αν βάλεις το ψάρι σε ένα παγωμένο τηγάνι το μόνο που θα καταφέρεις είναι να κολλήσει και να μην ψηθεί ομοιόμορφα. Οι σεφ προτείνουν να βάζεις πρώτα λίγο λάδι στο τηγάνι και να το βάλεις σε μέτρια φωτιά στην κουζίνα. Όταν κάψει το τηγάνι βάλε το ψάρι, ρύθμισε τη θερμοκρασία όπως θες και άφησέ το να ψηθεί για 3 με 5 λεπτά από τη μια πλευρά και 3 ακόμη λεπτά από την άλλη.

Δεν το ταμπονάρεις με χαρτοπετσέτα
Αν θες το ψάρι σου να κρατάει τα ζουμιά του πρέπει πριν το βάλεις στο τηγάνι να το ταμπονάρεις ελαφρά με μια χαρτοπετσέτα. Θα δεις τη διαφορά στο ψήσιμο.

Δεν καθαρίζεις τη σχάρα
Αν βάλεις το ψάρι στη σχάρα που πριν έψηνες τα μπέργκερ ή τα λαχανικά σου, το πιθανότερο είναι ότι θα κολλήσει.

Αφού την καθαρίσεις, λοιπόν, πέρασέ την με ελαιόλαδο και προσοχή: Όταν πας να γυρίσεις το ψάρι μην τον επιχειρήσεις με λαβίδα. Η σπάτουλα σε αυτή την περίπτωση είναι η σωστή κίνηση.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο το κόσμο στο Athensmagazine.gr.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share