Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Άρτα : Αναστηλώνουν ιτο γεφύρι-μνημείο!

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά των κατοίκων

12 Μαρτίου 2019 14:28
Άρτα : Αναστηλώνουν ιτο γεφύρι-μνημείο!

Ανοίγει ο δρόμος για τη διάσωση ενός από τα ιστορικά γεφύρια της Κοιλάδας του Αχελώου, της μονότοξης πέτρινης «Καμάρας» στη Μεγαλόχαρη 'Αρτας.

Το πέτρινο γεφύρι βρίσκεται στον παραπόταμο, ο οποίος ρέει κάτω από τον οικισμό Ποτιστικά της Μεγαλόχαρης και εκβάλλει στον Αχελώο.


Η προσέγγιση του μοναδικού γεφυριού γίνεται με μεγάλη δυσκολία, λόγω του δύσβατου της περιοχής και της καταστροφής των μονοπατιών που οδηγούσαν σε αυτό. Το γεφύρι αποτελούσε τμήμα της σημαντικής διαδρομής από τη Θεσσαλία προς την Ήπειροκαι την Αιτωλοακαρνανία μέσω Γαβρόγου. Ο χρόνος κατασκευής του είναι άγνωστος και από τους ντόπιους προσδιορίζεται την ίδια εποχή περίπου με την κατασκευή της ιστορικής γέφυρας Κοράκου. Είναι άγνωστο σε πολλούς και εγκαταλειμμένο στη φθορά του χρόνου, όμως η προσπάθεια των κατοίκων της περιοχής για τη διάσωση του μνημείου έχει αποτέλεσμα.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά των κατοίκων για την προστασία του γεφυριού και διέθεσε πίστωση 60 χιλιάδων ευρώ.
Με δήλωσή του, ο κ. Καχριμάνης επισημαίνει: «Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι διάσπαρτη από πέτρινα γεφύρια, έργα τέχνης και πολιτισμού, που ακόμα και σήμερα προκαλούν τον θαυμασμό για τον τρόπο κατασκευής τους. Έχουμε χρέος να συμβάλουμε στη διάσωσή τους.


Για αυτό και, ως Περιφέρεια, είμαστε σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού που έχει και την ευθύνη τους, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες στερέωσής τους.

Χάρη σε αυτή τη συνεργασία, έχουν αναστηλωθεί-στερεωθεί αρκετά πέτρινα γεφύρια, έχουμε συνδράμει ουσιαστικά στις εργασίες για την αναστήλωση της Γέφυρας Πλάκας και τώρα βάζουμε μπροστά, διαθέτοντας τις απαραίτητες πιστώσεις, για να συντηρήσουμε και το πέτρινο μονότοξο γεφύρι της Μεγαλόχαρης στον παραπόταμο του Αχελώου. Πρόκειται για γεφύρι-μνημείο που είναι αλληλένδετο με την πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα της ευρύτερης περιοχής της Κοιλάδας του Αχελώου που πασχίζουμε να τη θέσουμε σε αναπτυξιακή τροχιά με την αξιοποίηση των μνημείων και του φυσικού της περιβάλλοντος».

Πρόσφατα, ύστερα από πρόσκληση κατοίκων της Μεγαλόχαρης, ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας, Βασίλης Κασκάνης, επισκέφθηκε το άγνωστο μονότοξο πέτρινο γεφύρι μαζί με το στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντώνη Κοσσυβάκη, που κατάγεται από την περιοχή. «Βρισκόμαστε στην Κοιλάδα του Αχελώου κάτω από τον οικισμό της Μεγαλόχαρης σε ένα καμαροσκέπαστο λιθόκτιστο μονοκάμαρο γεφύρι. Βρισκόμαστε εδώ, προκειμένου να εντοπίσουμε τις φθορές που έχει ώστε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να διασωθεί» ανέφερε ο κ. Κασκάνης, μετά την επίσκεψή του.

Ο κ. Κοσσυβάκης, από την πλευρά του, τόνισε: «Είναι χρέος όλων μας η προστασία και η ανάδειξη του πλούτου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αυτός ο πλούτος ανήκει στις επόμενες γενιές».

Την κοιλάδα του Αχελώου έχουν επισκεφτεί κατά καιρούς Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. «Οι γέφυρες κατασκευάζονται για να ενώσουν ανθρώπους μεταξύ τους και γεωγραφικούς χώρους που τους χωρίζουν δύσβατα φυσικά εμπόδια. Είναι δημιουργήματα που συμβολίζουν και αποδεικνύουν την σημασία και την ισχύ της ένωσης και της ενότητας για να επιτευχθούν δύσκολοι και σημαντικοί στόχοι. Λαοί και πολιτισμοί που γνωρίζουν να χτίζουν, να διατηρούν και να πολλαπλασιάζουν τις γέφυρές τους είναι αυτοί που τιμούν την ιστορία τους και με αυτές δημιουργούν ένα καλύτερο μέλλον», είχε πει ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, αναφερόμενος στα γεφύρια της Κοιλάδας του Αχελώου.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, αρμόδιος για Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων, που πρόσφατα επισκέφτηκε την Κοιλάδα του Αχελώου, στηρίζει την προσπάθεια για τη διάσωση των ιστορικών πέτρινων γεφυριών της και με δήλωσή του επισημαίνει: «Έχω επισκεφθεί την Κοιλάδα του Αχελώου και έχω δει αυτά τα εξαιρετικά γεφύρια και ειλικρινά πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να βρούμε κάθε τρόπο και μέσο να τα προστατεύσουμε. Πρέπει να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, γιατί δεν είναι μόνο πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, αλλά είναι και μέρος της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς».

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share