Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Νέα πρωτοβουλία πολιτών στην Χαλκίδα για το Ληλάντιο Πεδίο!

Εύριπος, πλατφόρμα για μια καλύτερη ζωή!

20 Φεβρουαρίου 2019 11:02
Νέα πρωτοβουλία πολιτών στην Χαλκίδα για το Ληλάντιο Πεδίο!

Μια από τις πρώτες παρεμβάσεις που επιλέγει να πραγματοποιήσει μια νέα πρωτοβουλία πολιτών στην Χαλκίδα – η πρωτοβουλία ονομάζεται: Εύριπος, πλατφόρμα για μια καλύτερη ζωή- αφορά τη σωτηρία από την ερημοποίηση του Ληλάντιου Πεδίου, ενός ιστορικού τόπου συνδεδεμένου με την καλλιέργεια του αμπελιού, το σταφύλι και το κρασί.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της πρωτοβουλίας στην πρώτη κιόλας εκδήλωση της – προγραμματίζεται για τα τέλη Μαρτίου- θα γίνει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση που θα ξεκινά από την αποκατάσταση της λειτουργίας ενός πανάρχαιου αρδευτικού συστήματος ποτίσματος των αμπελώνων και την ουσιαστική αντιμετώπιση της απειλής ερημοποίησης και θα φθάνει μέχρι την εκκίνηση ενός φιλόδοξου project για την επανασύσταση του παραδοσιακού αμπελώνα του Ληλάντιου Πεδίου μέσω της ενθάρρυνσης και της στήριξης της νεανικής και κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Οι καταστροφικές πλημμύρες του 2009 ήταν το τελευταίο μεγάλο πλήγμα για το πανάρχαιο αρδευτικό σύστημα. Από τότε έχουν περάσει 10 ολόκληρα χρόνια και τα έργα στο φράγμα της Δουκαϊτισας δεν ξεκίνησαν ποτέ… Δηλώσεις, εξαγγελίες, μελέτες κλπ από το νερό που έφτανε μέσα από τις αμπολές και πότιζε τα αμπέλια αναζητείται εις μάτην!

Και αφού 10 ολόκληρα χρόνια το νερό δεν λέει να φτάσει στον προορισμό του οι γεωτρήσεις μεγάλου βάθους είχαν την τιμητική τους με αποτέλεσμα ο υδροφόρος ορίζοντα να «κατέβει» επικίνδυνα και το θαλασσινό νερό να απειλεί με ολοκληρωτική ερημοποίηση την περιοχή.

Άλλωστε, εδώ και πολλά χρόνια αρκετοί αμπελώνες έχουν δώσει την θέση τους σε … μεγάλους κρατήρες. Όπως λένε οι παλιοί Αμπελιώτες «πρώτα βγήκαν τα σκόλια με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και μετά πωλήθηκε και το χώμα». Έτσι, η πολύτιμη καλλιεργήσιμη γη δέχθηκε επίθεση με τις παράνομες χωματοληψίες να παίρνουν και να δίνουν…

Σήμερα η μορφολογία του εδάφους είναι έντονα αλλοιωμένη και μόνο η ενίσχυση της αμπελουργίας και της οινοποιίας θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος σταδιακής βελτίωσης του φυσικού τοπίου.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share