Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ισχυρή πυρκαγιά "καίει" την Ροδόπη! Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα στη Μάνη

5 Ιουλίου 2017 08:42
Ισχυρή πυρκαγιά

Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας συνεχιζόταν η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες σε δασική έκταση στη Νέα Σάντα Ροδόπης, προκειμένου να κατασβεστεί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της Τρίτης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής, την προσπάθεια κατάσβεσης δυσχεραίνουν αφενός το απόκρημνο σημείο εκδήλωσης της φωτιάς –μέσα σε χαράδρα– και οι ισχυροί άνεμοι οι οποίοι κατά στη διάρκεια της ημέρας ήταν έντασης περίπου 6 Μποφόρ. Επίσης, σημειώνεται ότι η φωτιά μαίνεται κοντά σε ανεμογεννήτριες όπου υπάρχει ρεύμα υψηλής τάσης.

Στην περιοχή επιχειρούν συνολικά 48 με πέντε οχήματα, ενώ την προσπάθειά τους ενισχύουν εθελοντές και μέσα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μέχρι στιγμής οι φλόγες δεν απειλούν κατοικημένες περιοχές, ενώ το πρωί της Τετάρτης η φωτιά είναι οριοθετημένη και για το λόγο αυτό δεν ζητήθηκαν εναέρια μέσα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έπος: Πάρκαρε σε... τέσσερις θέσεις πάρκινγκ για να μην του γρατσουνίσουν το αμάξι! (photos)

Μάνη: Σε ύφεση οι πυρκαγιές - Μηνυτήρια αναφορά από την αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας
Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, για να διαπιστωθεί πώς προκλήθηκαν οι πυρκαγιές στην Ανατολική Μάνη, κατέθεσε την Τρίτη η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Αδαμαντία Τζανετέα, όπως ανακοίνωσε η ίδια. Η κ. Τζανετέα ανέφερε ότι ζήτησε από τον ΕΛΓΑ να γίνει άμεσα καταγραφή των ζημιών στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, κοντά χωριά Κοκκάλα και Σκουτάρι του δήμου Ανατολικής Μάνης υπάρχουν μικρές διάσπαρτες εστίες, οι οποίες αντιμετωπίζονται από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν, ενώ το μέτωπο της πυρκαγιάς είναι σε ύφεση.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα
Στο «κόκκινο» θα είναι και σήμερα Τετάρτη ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας, όπως προειδοποιεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών (www.civilprotection.gr), για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

· Περιφέρεια Αττικής
· Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Βοιωτία, Εύβοια, Σκύρος)
· Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία)
· Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Δωδεκάνησα, Κυκλάδες)
· Περιφέρεια Κρήτης
· Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ρουβάς - Ζυγούλη: Παραμυθένιο άλμπουμ από τον γάμο τους! Αδημοσίευτες φωτογραφικές πριν, κατά την διάρκεια αλλά και μετά το μυστήριο! (photos)



Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.civilprotection.gr.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share