Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σοκαριστική κτηνωδία στην Σάμο: Σκότωσαν φώκια με σφαίρες και μαχαιριές! (photos)

24 Μαΐου 2017 13:20
Σοκαριστική κτηνωδία στην Σάμο: Σκότωσαν φώκια με σφαίρες και μαχαιριές! (photos)

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλεί η άγρια δολοφονία νεαρής φώκιας, η οποία δέχτηκε «βροχή» από σφαίρες και απανωτές μαχαιριές πιθανόν από ψαροτούφεκο στη Σάμο και η είδηση γίνεται ακόμη πιο τραγική, αν επιβεβαιωθεί η υποψία των ειδικών ότι πρόκειται για την Αργυρώ, την... επίτιμη λουόμενη του νησιού, που εδώ και τρία χρόνια λιαζόταν στις ξαπλώστρες, έμπαινε στα μπαρ, ακόμη και σε τράπεζες και ζούσε μαζί με τους κατοίκους.

Η νεαρή φώκια, ηλικίας περίπου 3,5 χρόνων, βρήκε φρικτό και απάνθρωπο τέλος, από ασυνείδητους που της έριξαν δύο σφαίρες στα ανοιχτά του βόρειου Αιγαίου, μεταξύ Φούρνων και Σάμου, επειδή ωστόσο δεν κατάφεραν να την τραυματίσουν (έχει 8 εκατοστά λίπους κάτω από το δέρμα της) και το θηλαστικό κινήθηκε να φύγει, την εγκλώβισαν σε κάποιο σημείο και εκεί της έριξαν δεκάδες σφαίρες, μία από τις οποίες της τρύπησε τη σπονδυλική στήλη. Σοβαρά τραυματισμένη η φώκια, σταμάτησε να παλεύει για τη σωτηρία της και τότε ο δράστης ή οι δράστες της επιτέθηκαν άγρια με μεγάλο, αιχμηρό αντικείμενο, πιθανόν ψαροτούφεκο, σκίζοντάς της κυριολεκτικά τη δεξιά πλευρά της ράχης, μέχρι το στομάχι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor παρασκήνιο: Ο Ντάνος "έφτυσε" τον Ρουβά και στην Ευρυδίκη αλλάξανε θέση για να είναι δίπλα στον τραγουδιστή! (photos+video)

Ο εντοπισμός

Ψαράδες που εντόπισαν το κουφάρι να επιπλέει ενημέρωσαν τα μέλη του «Αρχιπέλαγους» και όταν έσπευσαν οι επιστήμονες, επειδή δεν μπορούσαν να τη συλλέξουν, λόγω του βάρους της, ακολούθησαν την πορεία της σορού. Τα θαλάσσια ρεύματα την έστειλαν στις νοτιοδυτικές ακτές, σε μία από τις οποίες, κοντά στον Μαραθόκαμπο, εκβράστηκε.

Οπως όλα δείχνουν, θύμα του αποτρόπαιου εγκλήματος είναι η μικρή Αργυρώ, η φώκια-σήμα κατατεθέν της Σάμου. Η νεκρή φώκια είναι γένους θηλυκού, ηλικίας περίπου 3,5 χρόνων, μήκους 2,20 μέτρων και βάρους κοντά στα 220 κιλά. Τα ίδια χαρακτηριστικά φέρει και η Αργυρώ, η οποία όμως είχε σημανθεί από τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος». Τα σημάδια ταυτοποίησης δεν υπάρχουν στο σώμα του νεκρού ατόμου, αλλά η αλλοίωση στο δέρμα του είναι τέτοια που δεν θα μπορούσαν να επιβεβαιωθούν.

«Από μόνο του το περιστατικό είναι ειδεχθές, απάνθρωπο, σοκαριστικό. Αν όμως αποδειχτεί ότι ήταν η -Αργυρώ-, τα ίχνη της οποίας έχουν χαθεί το τελευταίο διάστημα, τότε θα πρόκειται για ένα τεράστιο έγκλημα», λέει στο «Εθνος» ο διευθυντής του «Αρχιπελάγους» Θοδωρής Τσιμπίδης, ο οποίος έχει ήδη ενημερώσει τόσο το λιμεναρχείο στο Καρλόβασι όσο και τον εισαγγελέα Σάμου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor - αποκλειστικό: Ποιος κερδίζει το σημερινό έπαθλο; Βγαίνουν "μαχαίρια" ανάμεσα σε Μαχητές και Διάσημους με την οργή του Ντάνου να ξεχειλίζει!

Οπως μάλιστα καταγγέλλει, έχει ακόμη και υποψίες για συγκεκριμένα άτομα που συστηματικά αποδεκατίζουν τα θαλάσσια θηλαστικά επειδή πιστεύουν ότι σκίζουν τα δίχτυα τους και τρώνε τα ψάρια, μειώνοντας το απόθεμα.

«Μια μικρή μειοψηφία ψαράδων που δεν χαρακτηρίζει το σύνολο των αλιέων ή των νησιωτικών κοινωνιών προβαίνουν σε τέτοια ειδεχθή εγκλήματα. Τα ίχνη τους είναι γνωστά στις τοπικές κοινωνίες και στις Αρχές. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε μετά και από αυτό το νέο έγκλημα σπάνιου θαλάσσιου θηλαστικού, είναι οι νησιώτες και οι επαγγελματίες της θάλασσας να συνδράμουμε, έτσι ώστε να γίνει ξεκάθαρο ότι αυτά τα εγκλήματα δεν είναι πλέον ανεκτά από την κοινωνία», πρόσθεσε ο κ. Τσιμπίδης.

Σημειώνεται πως τα τελευταία δύο χρόνια 12 φώκιες monachus-monachus έχουν εκβραστεί στις παραλίες του βορείου Αιγαίου, οι περισσότερες μάλιστα ήταν πυροβολημένες, ενώ τρεις από αυτές είχαν ανατιναχθεί με χρήση δυναμίτιδας.

Μείωση

Ο πληθυσμός της φώκιας μειώνεται χρόνο με τον χρόνο και σήμερα έχουν απομείνει στην ανατολική Μεσόγειο μόλις 400 φώκιες. Από αυτές, οι 300 βρίσκονται στις ελληνικές θάλασσες, ενώ ένας μικρός αριθμός τους έχει εντοπιστεί στις τουρκικές ακτές. Η μεσογειακή φώκια monachus-monachus είναι πιθανόν το σπανιότερο θηλαστικό της θάλασσας και στην Ελλάδα απαντάται συχνά στη Ζάκυνθο.

Αξιοπρόσεκτος είναι ο αριθμός τους και στο βόρειο Αιγαίο, όπου όμως πληθαίνουν τα περιστατικά με νεκρά άτομα και μάλιστα με τις πλέον αποκρουστικές μεθόδους. Οι δράστες «καμακώνουν» με πρωτοφανή αγριότητα τα μικρά θηλαστικά, ή τα πυροβολούν εν ψυχρώ στη σπονδυλική στήλη, ανάμεσα στα μάτια, στο στόμα, ή ακόμη και τα... ανατινάζουν πετώντας τους δυναμίτη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απίστευτη αλλαγή: Δείτε πώς είναι σήμερα 17χρονη «Μαιρούλα» από το Κωνσταντίνου & Ελένης; (Photo)

«Η μείωση των αποθεμάτων της θάλασσας στέλνει τη θαλάσσια ζωή στο εκτελεστικό απόσπασμα», δηλώνει ο κ. Τσιμπίδης και συμπληρώνει: «Φώκιες, δελφίνια, φάλαινες, ζιφιοί καταλήγουν συχνά μετά από έναν μαρτυρικό θάνατο».

Τα πολεμικά σκάφη από πολλές χώρες που πλέουν στα διεθνή ύδατα στο βόρειο Αιγαίου και οι ηχητικοί παλμοί που εκπέμπουν τα σόναρ «τρελαίνουν» τα δελφίνια και άλλα κητώδη που πανικοβάλλονται, λιποθυμούν και καταλήγουν. Από την άλλη, κάποιοι ασυνείδητοι χτυπούν τα θηλαστικά με οποιονδήποτε τρόπο, μέχρι να τα σκοτώσουν, πιστεύοντας ότι ευθύνονται αυτά για τη μείωση των ποσοτήτων αλιευμάτων.

Τα δελφίνια

Από τις αρχές του χρόνου μόνο στο βορειοανατολικό Αιγαίο έχουν εκβραστεί πάνω από 25 δελφίνια νεκρά, αριθμός που αντιστοιχεί μόνο στο 10% του πραγματικού αριθμού, καθώς πολύ λίγα θηλαστικά εντοπίζονται νεκρά, τα υπόλοιπα είτε αποσυντίθενται στη θάλασσα είτε γίνονται βορά για άλλα ψάρια, ζώα και πουλιά στο νερό ή στις ακτές.

Τρία κατακρεουργημένα δελφίνια εκβράστηκαν μέσα σε ένα 24ωρο στο τέλος Φεβρουαρίου στη Σκόπελο και ήταν φρικτά κακοποιημένα, δεμένα με σχοινιά και τραυματισμένα με μαχαίρι, άλλα δύο λίγες μέρες αργότερα στις ακτές της Σκιάθου (στις παραλίες Ασέληνου και Αγγιστρου) και τρία μέσα στον Ιανουάριο στο Πόρτο Λάγος, όπου ο πληθυσμός είναι πολύ μικρός και απομονωμένος.

Τα δελφίνια ακολουθούν τις τράτες και περιμένουν να πετάξουν οι ψαράδες αλιεύματα για να τραφούν. Οι ίδιοι περιγράφουν ότι έχουν δει «συναδέλφους» τους να μαχαιρώνουν επιτόπου τα δελφίνια που μπλέκονται στα δίχτυα τους, ή, το ακόμη πιο φοβερό, να τους κόβουν τα πτερύγια και να τα ρίχνουν πίσω στο νερό, με αποτέλεσμα ο θάνατός τους να είναι μαρτυρικός, γιατί το θηλαστικό δεν μπορεί να ανέβει πάνω και να αναπνεύσει, έτσι σπαρταράει για ώρες ή ακόμη και για μέρες, παλεύοντας να σωθεί.

Η μικρή Αργυρώ που λάτρευε τις ξαπλώστρες και τα μπαρ...

Η Αργυρώ βρέθηκε τον Απρίλιο του 2014 σε μια ερημική παραλία στα νότια της Σάμου και ήταν νεογέννητη. Ο θάνατος της μητέρας της τη σημάδεψε και το μικρό ήταν φοβισμένο και σοκαρισμένο. Με μεγάλη δυσκολία οι επιστήμονες του «Αρχιπελάγους» την προσέγγισαν και τη μετέφεραν στο Βαθύ, κοντά στα γραφεία του Ινστιτούτου, ενώ της έβαλαν και σημάδια για να την παρακολουθούν. Η μικρή φώκια πλησίαζε τις βαρκούλες, οι ψαράδες την τάιζαν και ένας από αυτούς, ο Κώστας Καραΐσκος, της έδωσε το όνομα «Αργυρώ».

«Ηταν μικρό, γυαλιστερό και γκρίζο, σαν ένα κομμάτι ασήμι. Δεν ξέρω πώς μου ήρθε το Αργυρώ, αλλά ήθελα να τη φωνάζουμε κάπως. Σιγά σιγά έμαθε να ανταποκρίνεται. Από την Κυριακή που έμαθα ότι μια φώκια που της μοιάζει βρέθηκε πυροβολημένη, κλαίω. Ποιος άθλιος το έκανε αυτό; Θέλω να δω το κουφάρι, εγώ θα καταλάβω αν είναι η Αργυρούλα μου, από μωρό την ξέρω», μας λέει ο κ. Καραΐσκος και η φωνή του σπάει.

Κάπως έτσι, η Αργυρώ έμαθε να ζει μαζί με τον κόσμο, να εμπιστεύεται τους ανθρώπους και να δέχεται τα χάδια και τις φροντίδες τους. Τα καλοκαίρια άραζε στις ξαπλώστρες, «μόνο καφέ δεν παρήγγειλε ακόμη», έλεγαν χαρακτηριστικά οι ιδιοκτήτες των beach bars, κολυμπούσε δίπλα στους λουόμενους, πλησίαζε τα παιδιά και απολάμβανε τα χάδια τους, ενώ έφτασε σε σημείο ακόμη και να μπει σε μια... τράπεζα. Ενα βράδυ πέρασε έξω από παραθαλάσσιο μπαρ, άκουσε τη μουσική και γεμάτη περιέργεια έκανε... θεματική είσοδο, ενώ ένα ξημέρωμα δύο ηλικιωμένες γυναίκες από το χωριό Κοκκάρι ειδοποίησαν έντρομες τις Αρχές ότι «ένα τεράστιο ζώο, γυαλιστερό και με μουστάκια, κοιμάται στην είσοδο του σπιτιού και δεν μπορούμε να βγούμε».

Μεγάλες αποστάσεις

Οι επιστήμονες παρακολουθούσαν τις κινήσεις της και έβλεπαν ότι μπορούσε να διανύσει μεγάλες αποστάσεις μέχρι και 150 ναυτικά μίλια. Τους προηγούμενους μήνες βρισκόταν στις ακτές του Καραμπουρού, βόρεια της Σμύρνης, ενώ στις αρχές Μαΐου εντοπίστηκε στην ανατολική πλευρά των Φούρνων.

Με επιστολή που έστειλαν τα μέλη του «Αρχιπέλαγους» την περασμένη εβδομάδα στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, ζητούσαν τη μεταφορά της και τον εποχικό περιορισμό της στον φυσικό κόλπο τού υπό δημιουργία Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου στους Λειψούς, δεδομένου ότι η Αργυρώ είχε μεγαλώσει αρκετά και ήταν επικίνδυνη για τους λουόμενους (έλεγαν χαρακτηριστικά πως στη διάρκεια του παιχνιδιού μπορούσε μέχρι και να θανατώσει έναν κολυμβητή καταπλακώνοντάς τον), ενώ υπήρχε κίνδυνος και για τη δική της ζωή.

Από την προηγούμενη εβδομάδα τα ίχνη της χάθηκαν και κανείς δεν την έχει δει.

Ολη η Σάμος βρίσκεται στο πόδι. Ειδικά από την Κυριακή, όταν έγινε γνωστό πως μια μικρή φώκια βρέθηκε πυροβολημένη στον Μαραθόκαμπο, όλοι κινητοποιήθηκαν και ψάχνουν την Αργυρώ. Οι ψαράδες «χτενίζουν» τις απόκρημνες ακτές, οι ιδιοκτήτες των beach bars ψάχνουν ανάμεσα στις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες. Ολοι την περιμένουν....

Πηγή: ethnos.gr

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share