Ρίχνουν την πολιτική «βόμβα»: Υποψήφιος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Αλέξης Τσίπρας;
Οι πραγματικές πιθανότητες να φτάσει μέχρι το υψηλότερο αξίωμα
Η... προεδρολογία έχει αρχίσει να «φουντώνει» τις τελευταίες ημέρες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται σύντομα να προτείνει τον υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ζητώντας τη συναίνεση της Βουλής, με τα πιθανά ονόματα να δίνουν και να παίρνουν.
Ένα τελευταίο σενάριο κάνει λόγο για υποψηφιότητα ακόμη και του Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με το Reader.gr και τη στήλη «Μαξιμιλιανός», σύμβουλοι του Σωκράτη Φάμελλου, προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, του προτείνουν να δώσει το όνομα του πρώην πρωθυπουργού και αρχηγού του κόμματος, ποντάροντας στη συναίνεση, που θα δημιουργηθεί στην Αριστερά γύρω από τον ίδιο.
Οι πραγματικές πιθανότητες να γίνει υποψήφιος ΠτΔ ο Αλέξης Τσίπρας
Η στήλη αναφέρει: «Μαθαίνω επίσης πως στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν κάποιοι που συμβουλεύουν τον Σωκράτη Φάμελλο να προτείνει ένα όνομα για την Προεδρία της Δημοκρατίας που θα σηματοδοτεί την ενότητα της Αριστεράς. Το προφανές όνομα είναι αυτό το Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο δεν είμαι καθόλου βέβαιος πως ο πρώην Πρωθπουργός έχει ρίξει τίτλους τέλους στην πολιτική του καριέρα.
Άρα νομίζω θα εισπράξει την άρνηση του προκατόχου του, πριν καν το εκφράσει. Τώρα, για το εάν θα καταφέρει να βρει ένα πρόσωπο που θα εκφράζει το “όλον” της Αριστεράς, επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω πως από τον ΣΥΡΙΖΑ του 2015 έχουν προκύψει κατά σειρά, Λαϊκή Ενότητα, Μέρα 25, Πλεύση Ελευθερίας, Κόσμος, Νέα Αριστερά και Κίνημα Δημοκρατίας. Νομίζω με αντιλαμβάνεστε».
Ώρα Προέδρου στο 2025: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει την απόφαση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μια πρώτη πρόκληση πολύ νωρίς στο 2025 και αυτή αφορά, φυσικά, την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, έχοντας να αποφασίσει ανάμεσα σε μια λίστα ατόμων, που έχει στον νου του, με την πιθανότητα της επανεκλογής της Κατερίνας Σακελλαροπούλου να παραμένει στο τραπέζι, παρά το κλίμα του προηγούμενου χρονικού διαστήματος.
Και ο ίδιος ο πρωθυπουργός μπήκε σε σκέψεις, εξ ου και η κυβέρνηση κατά την προσφιλή της λογική «μέτρησε» δια δημοσκοπήσεων διάφορες επιλογές. Πλην όμως, το σενάριο μια δεύτερης θητείας της νυν Προέδρου έχει επανέλθει, ενώ μόλις πρόσφατα δύο κορυφαία στελέχη της ΝΔ, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο ευρωβουλευτής και πρώην πρόεδρος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης τάχθηκαν υπέρ της ανανέωσης της θητείας της.
Ένα βασικό επιχείρημα που έχουν οι θιασώτες της ανανέωσης της θητείας της Προέδρου είναι το εξής: από τη στιγμή που όλοι δημοσίως παραδέχονται ότι επιτελεί τα καθήκοντα της με θεσμικά άρτιο τρόπο, ποιος είναι ο λόγος να μην ανανεωθεί η θητεία της; Αν ο κ. Μητσοτάκης προτείνει άλλο πρόσωπο, θα κληθεί να αιτιολογήσει γιατί δεν ανανεώνει τη θητεία της κυρίας Σακελλαρόπουλου. Σιωπηρά, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες του Μαξίμου και βουλευτές της ΝΔ που δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα με την ανανέωση της θητείας της Προέδρου, η οποία παραμένει ένα συμπαθές πρόσωπο στο πολιτικό κέντρο, παρά τα γενικά χαμηλά ποσοστά λαϊκής αποδοχής της.
Τα ονόματα που βρίσκονται στη λίστα
Αυτό που άπαντες συνεκτιμούν είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα κάνει μια «κομματική» επιλογή, ενώ θέλει η πρόταση του για την Προεδρία της Δημοκρατίας να έχει ευρεία πλειοψηφία. Η περίπτωση Δένδια «έπεσε» στη δημόσια συζήτηση, αλλά κάηκε νωρίς, ενώ και η περίπτωση του Κώστα Τασούλα δείχνει να συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες. Έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές προσθέτουν ότι πρακτικά όλα τα ονόματα που ακούγονται σε αυτή τη «νεκρή» περίοδο εκ των πραγμάτων καίγονται. Και επίσης προσθέτουν ότι πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει έναν…συγκυβερνώντα στο γειτονικό του Μαξίμου Προεδρικό Μέγαρο, αλλά ένα πρόσωπο που να υπηρετεί σύγχρονους και διαχρονικούς συμβολισμούς και να λειτουργεί ως θεματοφύλακας της λειτουργίας του πολιτεύματος.
Βεβαίως, έχει συζητηθεί πολύ το όνομα του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν συγκυβερνήτης της ΝΔ, προέρχεται από την Κεντροαριστερά και λέγεται ότι εσχάτως έχει…μαλακώσει. Ένα όνομα που επίσης ακούγεται είναι αυτό του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.
Παράλληλα, ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, το όνομα του οποίου ακούστηκε αρκετά σε πολιτικούς κύκλους, την Παρασκευή ξεκαθάρισε ότι η χώρα έχει πρόεδρο «η οποία κάνει πολύ καλά τη δουλειά της», προσθέτοντας ότι η συζήτηση είναι εντελώς άκομψη.