Οι ώρες του Μητσοτάκη στη Βρετανία: «Πολύ προχωρημένες» οι επαφές για τα Γλυπτά του Παρθενώνα - Τα μηνύματα του πρωθυπουργού για οικονομία και Τραμπ
Τα μάτια στο ταξίδι του πρωθυπουργού και τις εξελίξεις που αναμένονται
![Οι ώρες του Μητσοτάκη στη Βρετανία: «Πολύ προχωρημένες» οι επαφές για τα Γλυπτά του Παρθενώνα - Τα μηνύματα του πρωθυπουργού για οικονομία και Τραμπ](https://www.athensmagazine.gr/photos/w_800px/articles/202412/mitsotakis_britain.jpg)
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται τις τελευταίες ώρες στη Βρετανία, με τα θέματα που έχει να θίξει και να συζητήσει να είναι αρκετά και τις εξελίξεις, όπως όλα δείχνουν και σε αντίθεση με προηγούμενες πληροφορίες, να φέρνουν ενδεχομένως σημαντικά νέα για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα.
«Οι συνομιλίες για τα Γλυπτά του Παρθενώνα μεταξύ της Αθήνας και του Βρετανικού Μουσείου είναι «πολύ προχωρημένες», σύμφωνα με τον Guardian, ακόμη και αν αξιωματούχοι έχουν αποφασίσει ότι η πολιτιστική διαμάχη θα είναι χαμηλά στην ατζέντα όταν ο πρωθυπουργός, Keir Starmer, συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του την Τρίτη (3/12).
Η εφημερίδα αναφέρει στο αποκλειστικό ρεπορτάζ ότι: «Η τύχη των κλασικών αριστουργημάτων, τα οποία προκάλεσαν διαμάχη πέρυσι μεταξύ του Ρίσι Σούνακ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν θα τεθεί ενεργά από καμία πλευρά όταν οι δύο ηγέτες πραγματοποιήσουν τις πρώτες συζητήσεις τους στην Ντάουνινγκ Στριτ. Ο εκπρόσωπος του Στάρμερ δήλωσε τη Δευτέρα: «Η θέση μας για τα μάρμαρα του Παρθενώνα δεν έχει αλλάξει».
Ωστόσο, πηγές ανέφεραν ότι οι συνομιλίες μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και του Τζορτζ Όσμπορν, προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, κινούνται προς μια «συμφωνία επί της αρχής» για την επανένωση των αρχαιοτήτων στην Αθήνα.
«Η διάθεση έχει αλλάξει εντελώς», δήλωσε μια πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις. Προβλέπεται ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα υποστηριχθεί από μια πολιτιστική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, με τα γλυπτά να επιστρέφουν στην Αθήνα και να επανενώνονται με άλλα έργα που εκτίθενται σήμερα στις αίθουσες του Μουσείου Ακρόπολης – σε αντάλλαγμα για έργα τέχνης «blockbuster» που θα πρωταγωνιστήσουν σε κυλιόμενες εκθέσεις στο Λονδίνο.
Οσα είπε στο CNN για Τραμπ, Μετρό και φόρους
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη στο CNN, αναφέρθηκε στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ τονίζοντας πως έχει εργαστεί ξανά μαζί ενώ τόνισε πως η Ελλάδα σε αντίθεση με τα άλλα κράτη έχει προχωρήσει σε μείωση φόρων.
Όπως τόνισε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης «οι συστάσεις έχουν συζητηθεί στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, πρέπει να δαπανήσουμε περισσότερα για την άμυνά μας ως κράτη – μέλη. Θα μπορέσουμε να κάνουμε την πράσινη συμφωνία; Η νέα ευρωπαϊκή επιτροπή και η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αναγνωρίζει ότι αυτή είναι η στιγμή για γενναίες αποφάσεις. Πριν από 4 έτη, επί πανδημίας, δημιουργήσαμε το ταμείο ανάκαμψης. Συνέβη. Τώρα είμαστε σε σημείο καμπής, θα πρέπει να υπερβούμε τις ενστάσεις, όπως στην κεφαλαιαγορά».
Για την έκθεση Ντραγκι ο πρωθυπουργός είπε: «Είμαι υπέρ μίας ολιστικής προσέγγισης της έκθεσης Ντράγκι. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι χώρες μπορούν να διατηρήσουν τις ενστάσεις τους επί κρίσιμων αποφάσεων όπως η άμυνα, η ασφάλεια, θα πρέπει να το συζητήσουμε εκτενώς».
Για τη νέα περίοδο Τραμπ και αν μπορεί ο ίδιος άτυπα να παίξει έναν ηγετικό ρόλο είπε: «Η κρίση ήταν ήδη εδώ και κάποιοι δεν ήθελαν να την αντιμετωπίσουν. Πχ η κρίση ενέργειας, ότι δεν προχωρήσαμε με τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Νομίζω ότι η αλλαγή στην αμερικανική σκηνή θα μπορούσε να δράσει ως μία νέα ώθηση».
Για τις πολιτικές αναταράξεις σε Γαλλία και Γερμανία ο πρωθυπουργός είπε: «Είμαι ένα από τα λίγα μέλη του συμβουλίου που έχει εργαστεί με τον πρόεδρο Τραμπ, έχω το προνόμιο να εκπροσωπώ μια χώρα που έχει επιτύχει αξιοθαύμαστη ανάπτυξη. Η Ελλάδα θα έχει πρωτογενή πλεονάσματα. Η Ελλάδα μειώνει φόρους. Έχουμε κοιτάξει τα του οίκου μας».
O κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και το Μετρό της Θεσσαλονίκης για το οποίο είπε ότι δεν είναι ένα συνηθισμένο μετρό καθώς σε αυτό έχουν ενσωματωθεί τα αρχαία ευρήματα που ανακαλύφθηκαν και αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της κατασκευής του.
Ήταν ένα εξαιρετικά περίπλοκο έργο. Καθώς σκάβαμε για το μετρό, ουσιαστικά συναντούσαμε στρώματα πάνω σε στρώματα της αρχαίας πόλης της Θεσσαλονίκης».
Η πραγματική πρόκληση ήταν να διασφαλιστεί ότι θα κατασκευαστεί το έργο ενώ ταυτόχρονα θα διατηρηθεί αυτή η μοναδική πολιτιστική κληρονομιά. Και βασικά, αυτό που έπρεπε να κάνουμε ήταν να αφαιρέσουμε με εξαιρετική προσοχή κάθε κομμάτι.
Οι άνθρωποι περνούν από εκεί για να πάρουν το τρένο για τη δουλειά τους, αλλά στην πραγματικότητα βρίσκονται μέσα σε ένα μουσείο. Είμαστε πολύ περήφανοι για το έργο και χαρούμενοι που τελικά ολοκληρώθηκε έστω και με μεγάλη καθυστέρηση.