Ξύπνησαν «γερά» οι μνήμες... 13 χρόνων πριν: Η τελευταία φορά που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κοντραρίστηκαν σκληρά στη Βουλή
Με πρωθυπουργό ΓΑΠ, αντιπολίτευση Σαμαρά και... κατάληξη στον Παπαδήμο
Όσοι μπορεί να ήταν... νοσταλγοί του παλιού, ορθόδοξου δικομματισμού ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, παρακολούθησαν μια νέα μικρή πρόβα αναβίωσής του στην χθεσινή (12/11) αντιπαράθεση στη Βουλή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, έχει αναγνωρίσει επί της ουσίας το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση με τον τρόπο του, αν και τύποις δεν είναι, με τον ΣΥΡΙΖΑ πια να «φυλλορροεί» και τα έδρανα στην πλευρά του να είναι άδεια.
Ο πρωθυπουργός φρόντισε, μάλιστα, να επιτεθεί άμεσα στον Νίκο Ανδρουλάκη. Η κύρια κριτική του κ. Μητσοτάκη προς τον Νίκο Ανδρουλάκη ήταν η «ανευθυνότητα», με στόχο να αποδυναμώσει, όπως φάνηκε από τη χθεσινή του ομιλία, το προφίλ της «προοδευτικής» και «υπεύθυνης» πολιτικής δύναμης που επιδιώκει να εκπροσωπήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Χωρίς να επαναλάβει τον χαρακτηρισμό «πράσινος ΣΥΡΙΖΑ», ο Πρωθυπουργός ουσιαστικά κατηγόρησε τον κ. Ανδρουλάκη ότι συνεχίζει να ακολουθεί την ίδια κατεύθυνση.
Παράλληλα, τον προκάλεσε να αποδείξει, μέσω των ενεργειών και της συμπεριφοράς του, ότι μετά την επανεκλογή του, η Χαριλάου Τρικούπη μπορεί να βρει έναν νέο ρυθμό, προκειμένου να καταστεί πραγματικά ο βασικός αντίπαλος της κυβερνητικής πλειοψηφίας και όχι απλώς αριθμητικά, λόγω των διασπαστικών φαινόμενων του ΣΥΡΙΖΑ.
«Πριν ακόμα διαλυθεί (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ) σπεύδετε να πάρετε τη θέση του κάτω από τη σκιά του λεφτόδεντρου», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Πρωθυπουργού με αφορμή την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για την υπαγωγή του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας, του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας και του ΕΚΑΒ στα βαρέα και ανθυγιεινά.
«Η διάταξη για τα βαρέα και ανθυγιεινά δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να βγει στη σύνταξη στα 62 χρόνια αυτόματα. Αυτό σημαίνει ότι την επόμενη μέρα από το ΕΣΥ θα φύγουν 7.500 γιατροί και νοσηλευτές. Αυτή είναι η απάντησή σας στα προβλήματα του συστήματος; Αυτή η ανεύθυνη πολιτική δεν απευθύνεται στην κυβέρνηση, αλλά στην ίδια την κοινωνία και γυρίζετε την πλάτη σας στις αγωνίες της», υπογράμμισε ο ίδιος.
Η κόντρα για το ΕΣΥ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αξιοποίησε την ευκαιρία να συνοψίσει τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να αναδείξει ότι η δημόσια υγεία αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα. Αντίθετα με τις «απλοϊκές» και μη ρεαλιστικές προτάσεις της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή ενός σχεδίου για ένα νέο ΕΣΥ που «θα τιμά τους υγειονομικούς και θα στέκεται καθημερινά δίπλα στον πολίτη». Ανακοίνωσε επίσης την έναρξη, από τις 28 Νοεμβρίου, 37.000 δωρεάν απογευματινών ιατρείων με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ανεξαρτήτως περιστάσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε χθες ότι δεν σκοπεύει να είναι σε θέση άμυνας, αλλά να αντεπιτίθεται σε κάθε ευκαιρία στην κριτική που, κατά την κυβέρνηση, στηρίζεται σε αδύναμα επιχειρήματα και στην αντιπολιτευτική τακτική της άρνησης για την άρνηση, απλώς για να διαφοροποιηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου.
«Ο κοινοβουλευτισμός επιβάλλει τεκμηριωμένη κριτική. Όχι όμως ασκήσεις διαφοροποιήσεων με μόνο σκοπό τελικά την κομματική περιχαράκωση ή το πολιτικό φλερτ με συγγενείς χώρους. Και κυρίως προϋποθέτει ρεαλιστικές αντιπροτάσεις», επισήμανε, δίνοντας τον τόνο των απαιτήσεων που έχει από την αντιπολίτευση και δη από το ΠΑΣΟΚ για το οποίο ο κ. Ανδρουλάκης έχει θέσει ως κυρίαρχο στόχο να καταστεί το αντίπαλον δέος της κυβέρνησης της ΝΔ και η εναλλακτική κυβερνητική πρόταση. «Αξιόπιστη εναλλακτική δεν χτίζεται με κορώνες, ανεξήγητα όχι και ακοστολόγητες υποσχέσεις», σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές, με τη συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών να αποτελεί ερώτημα το αν και πότε θα γίνει.
Οι συγκάτοικοι που έγιναν πολιτικοί αντίπαλοι
Όλα αυτά μας γυρίζουν 13 χρόνια πίσω, τότε που ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς είχαν την πολιτική τους αντιπαράθεση, με το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Ο Γιώργος και ο Αντώνης ήταν φίλοι από το Λύκειο, καθώς φοιτούσαν στο Κολέγιο Αθηνών, ένα σχολείο της ελίτ στο Ψυχικό. Αργότερα, οι δρόμοι τους συναντήθηκαν ξανά στο Πανεπιστήμιο Amherst της Μασαχουσέτης τη δεκαετία του '70, όπου ο Γιώργος σπούδαζε Κοινωνιολογία και ο Αντώνης Οικονομία.
Πέρα από συμφοιτητές, ήταν και συγκάτοικοι για περίπου τρία χρόνια, έχοντας στενή φιλία και μοιράζοντας τόσο χαρούμενες στιγμές όσο και δυσκολίες. Τους ένωναν οι αγώνες κατά της χούντας και το κοινό τους υπόβαθρο ως μέλη πολιτικών δυναστειών.
Η φιλία τους δοκιμάστηκε όταν κινδύνευσαν να μπουν φυλακή, συμμετέχοντας σε καθιστική διαμαρτυρία μαζί με περίπου 1.000 άλλους φοιτητές στο Αμχερστ, σε μια αεροπορική βάση της πόλης. Ξαπλώνοντας στον διάδρομο απογείωσης, ακινητοποίησαν τα αμερικανικά βομβαρδιστικά Β52 εν μέσω του πολέμου στο Βιετνάμ. Συνελήφθησαν όλοι, αλλά καθώς η τοπική φυλακή δεν χώραγε πάνω από τρεις, αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι.
Στα φοιτητικά του χρόνια, ο Αντώνης συχνά φορούσε ένα μπλε σακάκι στις εξόδους του, ενώ ο Γιώργος προτιμούσε τα τζιν και τα πουλόβερ του. Όταν τα ρούχα του Γιώργου απέκτησαν τρύπες στα γόνατα και στους αγκώνες, αρνήθηκε να τα πετάξει ή να τα μπαλώσει, επιλέγοντας να τα φορά με τις τρύπες. Ένα αξεσουάρ που δεν αποχωριζόταν ποτέ ήταν η κιθάρα του.
Τριάντα τρία χρόνια μετά, ο Αντώνης, που προοριζόταν να γίνει μαθηματικός, είναι πλέον πρωθυπουργός, ενώ ο Γιώργος, που θα γινόταν γιατρός, είναι ο κύριος πολιτικός του αντίπαλος. Από φίλοι και συμφοιτητές, έχουν μετατραπεί σε πολιτικούς αντιπάλους με έντονες αντιπαραθέσεις στη Βουλή. Παρά τις πολιτικές τους διαφορές, το ότι κάποτε κάθονταν στο ίδιο τραπέζι στο κυλικείο παραμένει μια ανάμνηση της παλιάς φιλίας τους.
Ο Σαμαράς το είχε πει σε μια παλιά συνέντευξη: «Οταν οι άλλοι βουλευτές μάς βλέπουν μαζί να γελάμε, δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται. Αλλά εμείς δεν γελάμε για την πολιτική. Γελάμε γιατί θυμόμαστε κάτι παλιές φιλενάδες. Αλλες απ’ το κολέγιο Holyoke, άλλες απ’ το κολέγιο Smith…»
Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε δηλώσει ότι «κάποια στιγμή, μετά από μία δεκαετία ή περισσότερο, ίσως καθίσουμε με τον Αντώνη, πιούμε ένα ποτήρι κρασί και πούμε: “ας δούμε πως πήγαν τα πράγματα με την Ελλάδα”».
Η τελευταία πολύ μεγάλη κόντρα τους στη Βουλή
Στην τελευταία μεγάλη τους, κόντρα, στην «Ώρα του Πρωθυπουργού», ο Αντώνης Σαμαράς είχε επιτεθεί στον Γιώργο Παπανδρέου με θέμα την ακρίβεια και την ύφεση στην αγορά.
«Η χώρα χρειάζεται προτάσεις και όχι εντυπώσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση βάζει τις βάσεις «για μια άλλη βιώσιμη οικονομία, ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης», ώστε το 2011 η χώρα να βγει από την ύφεση.
«Κάνουμε έναν μαραθώνιο. Θα αντέξουμε, θα τον κερδίσουμε», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου. «Λουκέτα, ανεργία, κατήφεια παντού -η θλιβερή φωτογραφία της οικονομικής πολιτικής σας», απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Κατά την παρέμβασή του, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «για όλους είναι δύσκολος ο δρόμος της αλλαγής, ιδιαίτερα σε συνθήκες ύφεσης, όμως βήμα-βήμα θα τα καταφέρουμε. Και θα τα καταφέρουμε, όχι με στασιμότητα, όχι χωρίς να αλλάζουμε τίποτα, ούτε με δεήσεις και μαγικά τερτίπια, αλλά με βαθιές αλλαγές».
Στο σημείο αυτό ο Πρωθυπουργός κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συνεισφέρει σε αυτή την προσπάθεια. «Να αλλάξετε και να ξεφύγετε από το παρελθόν σας και την υπεράσπιση του προηγούμενου πρωθυπουργού, του κ. Καραμανλή με τον οποίο ταυτίζεστε», είπε.
Ο Πρωθυπουργός επέκρινε τη ΝΔ για τη στάση της, λέγοντας ότι ενώ κάνει κριτική για την κατάσταση στην αγορά, όταν η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει το αναπτυξιακό μοντέλο «εσείς λέτε πάντα ‘όχι’». Το βασικό θέμα, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, είναι «πώς θα αλλάξουμε το αναπτυξιακό μοντέλο, αυτό που μας έφερε εδώ, που δημιούργησε το έλλειμμα, που δημιούργησε το χρέος».
«Μετά τη βαθιά ύφεση του προηγούμενου χρόνου έχουμε τα πρώτα, έστω δειλά, δείγματα εξόδου από την ύφεση» , υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου, αναφέροντας πως «οι εξαγωγές αυξάνονται το τελευταίο τετράμηνο, με ρυθμούς αυξημένους κατά 30%-40% σε σχέση με πέρυσι, το ισοζύγιο εμπορευμάτων και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών βελτιώνονται και έχουμε επιχειρηματίες που αποδεικνύουν ότι μπορούμε».
Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε, επίσης, ότι «ο δείκτης οικονομικού κλίματος και οι προσδοκίες σε κάποιους τομείς της οικονομίας – τη μεταποίηση και το εμπόριο- έχουν αρχίσει να βελτιώνονται» και εξέφρασε την ελπίδα της κυβέρνησης για μια καλύτερη χρονιά φέτος στον τομέα του τουρισμού.
«Ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ, από τρίμηνο σε τρίμηνο, παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης. Η μεταβολή της απασχόλησης προβλέπεται από -2,7% το 2011 να γίνει οριακά θετική το 2012, με επιτάχυνση το 2013 και το 2014».
Αναφερόμενος στον τομέα των επιχειρήσεων, ο Πρωθυπουργός υποστήριξε πως τα στοιχεία δείχνουν μία νέα δυναμική, καθώς το 2010 έχουν εγγραφεί στα Επιμελητήρια συνολικά 62.781 νέες επιχειρήσεις, ενώ έχουν διαγραφεί 56.037 επιχειρήσεις. «Το καθαρό αποτέλεσμα είναι θετικό, δεδομένου ότι άνοιξαν 6.744 περισσότερες επιχειρήσεις».
Στην παρέμβασή του ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι βελτιώνονται το επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και με τη δημιουργία νέων προοπτικών απασχόλησης για τους νέους, «μειώνοντας το κόστος συναλλαγών στην οικονομία, για να γίνουν ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις, περιορίζοντας βεβαίως -και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα- την γραφειοκρατία γύρω από την ίδρυση, τη λειτουργία και την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, σπάζοντας την αδιαφάνεια και βεβαίως και τη διαφθορά, που αποτελεί μεγάλο εμπόδιο για την επένδυση στη χώρα μας».
«Κάνουμε έναν μαραθώνιο, αλλά θα αντέξουμε και θα κερδίσουμε, διότι είμαστε αποφασισμένοι, μέσα από αυτή τη δύσκολη συγκυρία, μέσα από αυτή την κρίση, αυτή την κρίση να την κάνουμε ευκαιρία για βαθιές τομές και αλλαγές, που θα μας πάνε σε μία βιώσιμη οικονομία. Πράγματι είναι δύσκολες οι εποχές, αλλά φαίνονται τα πρώτα σημάδια. Θα συνεχίσουμε και θα κερδίσουμε αυτό το στοίχημα».
Με το ειρωνικό σχόλιο «είπαμε να τιμήσετε την Πρωταπριλιά, αλλά όχι κι έτσι…» ξεκίνησε η απάντηση του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά. Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε η αναφορά του προς τον Γ. Παπανδρέου ότι «σε εσάς βλέπω ήδη τον προηγούμενο πρωθυπουργό, έχετε χάσει επαφή με την πραγματικότητα».
«Μπορούμε επιτέλους να μιλήσουμε για το σήμερα και το αύριο. Μόνιμα στο χθες θα κολλάει η βελόνα σας; Επιτέλους ξεκολλήστε από αυτό το μονότονο παραμύθι ότι για όλα φταίει το χθες και η ΝΔ. Ο τόπος διαλύεται, η αγορά παραπαίει, δεν μπορείτε να πείσετε ούτε τους δικούς σας ανθρώπους και μιλάτε μόνιμα για το χθες», συνέχισε.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ευθύνεται για την εκτόξευση των τιμών στην αγορά, εξαιτίας των αλλεπάλληλων αυξήσεων των φόρων. «Δεν αντιληφθήκατε εγκαίρως τις συνθήκες καρτέλ που υπάρχουν στην αγορά» τόνισε, σημειώνοντας ότι επί Νέας Δημοκρατίας είχε θεσπιστεί «μάχιμη Επιτροπή Ανταγωνισμού.»
«Εσείς τροποποιήσατε τη νομοθεσία, την κάνατε λιγότερο ισχυρή, περισσότερο εξαρτημένη, την αποδυναμώσατε. Οι έλεγχοι των τιμών, οι έλεγχοι του κόστους χαλαρώνουν, το παρεμπόριο οργιάζει», υπογράμμισε, υποστηρίζοντας ότι «στην Ελλάδα συντελείται το 20% του παρεμπορίου ολόκληρης της Ευρώπης, είμαστε ο πανευρωπαϊκός παράδεισος στο παρεμπόριο». Σύμφωνα με τον Αντ.Σαμαρά, το νόμιμο εμπόριο χάνει έτσι 25 δισ. ευρώ σε τζίρο το χρόνο και το κράτος περίπου 6 δισ. ευρώ.
Αναφερόμενος στα «λουκέτα» στην αγορά, ο κ. Σαμαράς είπε ότι οι επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν ΦΠΑ, που δεν έχουν έχουν εισπράξει, γιατί παίρνουν αναγκαστικά μεταχρονολογημένες επιταγές, μακράς διάρκειας. Στο σημείο αυτό, ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε το Δημόσιο ως τον «πρωταθλητή του «Δεν πληρώνω – δεν πληρώνω» και επανέλαβε την πρότασή του για συμψηφισμό πληρωμών από και προς το Δημόσιο.
Οσον αφορά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «το βουλιάξατε 70% κάτω, έναντι ετήσιου στόχου για οριακή αύξηση 0,6%». «Η αγορά βρίσκεται στη φάση της απόλυτης ανυδρίας.»
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στο ΤΕΜΠΜΕ, λέγοντας ότι ενώ το 2009 είχε δώσει εγγυήσεις για πάνω από 54.000 δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις, πάνω από 5 δισ. ευρώ, ενώ το 2010 έδωσε εγγυήσεις μόνο για 4.200 δάνεια, δηλαδή 253 εκατ. ευρώ.
Ο Αντώνης Σαμαράς κάλεσε την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με τις τράπεζες «να δώσουν ένα μέρος, της τάξεως του 20% από τις εγγυήσεις που τους δίνετε σε δάνεια για τις επιχειρήσεις, ώστε να ενισχυθεί η αγορά». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ν.Δ., αυτό θα αποδειχθεί σωτήριο και για το ίδιο το τραπεζικό σύστημα.
Επίσης, ζήτησε μείωση των φορολογικών συντελεστών, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι τους αύξησε δραματικά και τώρα άτολμα προσπαθεί να τους μειώσει, «μοναδική ομολογία απίστευτου λάθους σε μία εποχή πρωτοφανούς ύφεσης». «Μειώστε θαρραλέα τους φορολογικούς συντελεστές, δώστε ανάσα στις επιχειρήσεις, δώστε τους τη δυνατότητα να επιβιώσουν».
«Μια ισοπεδωμένη οικονομία παράγει μόνον ελλείμματα και όχι έσοδα» συνέχισε, επικρίνοντας την κυβέρνηση και για την πολιτική της στην απορρόφηση κονδυλίων μέσω του ΕΣΠΑ. «Την ώρα που ξεζουμίζετε τον κόσμο για 2 δισ. ευρώ, υπάρχουν 16 δισ. ευρώ, μέσω του ΕΣΠΑ, που λιμνάζουν, περιμένουν, κάνουν τους Ευρωπαίους να απορούν». Επίσης, ζήτησε την επιδότηση κατά 2% και για δέκα χρόνια του επιτοκίου για τα στεγαστικά δάνεια, ώστε να δουλέψουν «13ο επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή».
Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέφερε: «Λουκέτα, ανεργία, κατήφεια παντού -είναι η θλιβερή φωτογραφία της οικονομικής πολιτικής σας».
«Αυτή την Ελλάδα μάς παραδώσατε, αυτή ακριβώς την Ελλάδα παρέδωσε η Νέα Δημοκρατία», ήταν η απάντηση του κ. Παπανδρέου στην παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά. «Είμαστε εδώ για να φτιάξουμε μία χώρα, που θα απελευθερώσει τον Έλληνα πολίτη και τον Έλληνα επιχειρηματία από τα βάρη του παρελθόντος, από το χρέος του παρελθόντος», είπε.
Απαντώντας στην αναφορά του κ. Σαμαρά για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η πρώτη δουλειά της Επιτροπής επί Ν.Δ. «ήταν η εμπλοκή με τους ‘κουμπάρους’». «Ετσι βοηθούσατε εσείς να χτυπηθεί το μονοπώλιο κ. Σαμαρά.»
Για το ΕΣΠΑ ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι η Ν.Δ. παρέδωσε το πρόγραμμα με συνολική απορρόφηση 700 εκατ. ευρώ σε τρία χρόνια, ενώ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατάφερε σε 15 μήνες να υπάρχει απορρόφηση 4,5 δισ. ευρώ.
«Η κατάσταση σήμερα θα ήταν επώδυνη, αν δεν είχαμε λάβει δύσκολες αποφάσεις, αν δεν είχαμε δώσει μάχη για να δημιουργηθεί εκ του μηδενός και ένας μηχανισμός στήριξης που μας εξασφάλισε τα 110 δισ. ευρώ», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι παρέλαβε μία χώρα με ανάπτυξη πάνω από 5% και την παρέδωσε με ύφεση 2%.
«Εσείς διαμορφώσατε το χρέος που επιβαρύνει σήμερα τον ελληνικό λαό και με τη δικιά σας πολιτική, την πολιτική της δήθεν ανάπτυξης των τελευταίων 5,5 ετών καταφέρατε και να προκαλέσετε ρεκόρ χρέους και ελλείμματος, αλλά και από την άλλη μεριά να φέρετε στο 2%. Τα δύο μαζί δείχνουν την αδιέξοδη πολιτική σας και βεβαίως ότι δεν είχατε και δεν θέλατε να έχετε καμία αναπτυξιακή συνταγή. Ηταν η Ελλάδα της πελατειακής πολιτικής, της μικροπολιτικής, της αδιαφάνειας, την οποία σήμερα πληρώνει ο ελληνικός λαός», είπε ο Πρωθυπουργός.
«Αν υπήρχε η ευνομία στη χώρα μας, κάτι το οποίο καταρρακώθηκε επί ημερών σας, τότε σήμερα η αδιαφάνεια και διαφθορά θα είχαν καταπολεμηθεί και δεν θα είχαμε το μεγάλο χρέος» συνέχισε, ενώ κλείνοντας τόνισε ότι «πρέπει όλοι να δουλέψουμε για να αλλάξει το πρότυπο ανάπτυξης, για να σταθούμε επιτέλους στα δικά μας πόδια, χωρίς δάνειες δυνάμεις.»
«Εμείς αλλάζουμε την Ελλάδα, περιμένουμε και συνεχίζω να περιμένω κ. Σαμαρά να συμβάλετε κάποια στιγμή και εσείς.»
O εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. κ. Γιάννης Μιχελάκης απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους της Βουλής έκανε λόγο για αποστροφή στον λόγο του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά την Παρασκευή στη Βουλή, ο οποίος απευθυνόμενος στον Γιώργο Παπανδρέου είπε: «Σε σας βλέπω ήδη τον προηγούμενο πρωθυπουργό, έχετε χάσει επαφή με την πραγματικότητα».
Κατά την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εγκάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως μένει προσκολλημένος στο παρελθόν και στην υπεράσπιση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.
Στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς απάντησε: «Για σας όλα πάνε καλά. Είπαμε να τιμήσετε την Πρωταπριλιά, αλλά όχι κι έτσι. Χρόνια σας πολλά για την ημέρα, αλλά μιλήσατε για τον προηγούμενο πρωθυπουργό. Εγώ σε σας βλέπω ήδη τον προηγούμενο πρωθυπουργό. Έχετε χάσει πλήρως την επαφή με την πραγματικότητα».
Η πρόταση δημοψηφίσματος που έφτασε στον Παπαδήμο
«Λέμε στον πολίτη να μιλήσει καθαρά με το ναι και το όχι του. Η εντολή του θα μας δεσμεύσει όλους». Με αυτή τη δήλωση, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε το απόγευμα της 31ης Οκτωβρίου τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση, ανταποκρινόμενος στην απαίτηση βουλευτών για άμεσες πολιτικές λύσεις.
Το κουτί της Πανδώρας είχε μόλις ανοίξει. Η χώρα εισήλθε σε μία πολιτική κρίση άνευ προηγουμένου, η οποία θα τερματιζόταν 12 ημέρες αργότερα με τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης υπό τον Λουκά Παπαδήμο.
Η αλληλουχία των εξελίξεων ξεκινά από την ευρωζώνη. Γαλλία και Γερμανία κάλεσαν τον Γιώργο Παπανδρέου στη Σύνοδο G20 στις Κάννες για εξηγήσεις, καθώς η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου για την εκταμίευση της 6ης δόσης βρισκόταν σε κίνδυνο, ενώ τα σενάρια επιστροφής στη δραχμή είχαν αρχίσει να φουντώνουν. Το ΔΝΤ ανέβαλε την εκταμίευση μέχρι το δημοψήφισμα.
Η κρίση κορυφώνεται γύρω από τον Παπανδρέου, επιβεβαιωμένη από την ανεξαρτητοποίηση της Μιλένας Αποστολάκη και τη διαφοροποίηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος αντιτίθεται στο δημοψήφισμα.
Παρά τις παραιτήσεις της Βάσως Παπανδρέου και της Άννας Διαμαντοπούλου, και υπό την απειλή της Εύας Καϊλή για καταψήφιση της κυβέρνησης σε περίπτωση διεξαγωγής δημοψηφίσματος, ο πρωθυπουργός δεν παραιτείται και επιμένει ότι πρέπει πρώτα να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η αντιπολίτευση, ενωμένη, ζητά εκλογές.
Στις 4 Νοεμβρίου, η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης με 153 ψήφους. Παρά ταύτα, ο δρόμος για τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας παρέμενε μακρύς. Αργά το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου, οι δύο αρχηγοί κατέληξαν σε συμφωνία που πολλοί πίστευαν ότι θα οδηγούσε άμεσα στον σχηματισμό κυβέρνησης.
Στη συζήτηση άρχισαν να προτείνονται τα πρώτα ονόματα υποψήφιων πολιτικών αρχηγών, όπως ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ο Νικηφόρος Διαμαντούρος και φυσικά ο Λουκάς Παπαδήμος, του οποίου η υποψηφιότητα αρχικά είχε ακυρωθεί λόγω επτά προϋποθέσεων που φέρεται να είχε θέσει, μεταξύ των οποίων και η παράταση της θητείας της κυβέρνησης.
Την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό μέσω διαγγέλματος, δηλώνοντας την υποστήριξή του στη νέα κυβέρνηση. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών που ακολούθησε, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, αποχώρησε εξοργισμένος λόγω μιας «παρεξήγησης», αφήνοντας τις ελπίδες του ελληνικού λαού για εύρεση πρωθυπουργού ναυαγισμένες.
Το επόμενο πρωί αποφασίστηκε να επαναληφθεί η σύσκεψη, ενώ η υποψηφιότητα του Πετσάλνικου απορρίφθηκε οριστικά και το όνομα του Λουκά Παπαδήμου επανήλθε στο προσκήνιο. Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, μετά από έντεκα μέρες που συγκλόνισαν την Ελλάδα και τις αγορές, η χώρα απέκτησε νέο πρωθυπουργό.
Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, ο Λουκάς Παπαδήμος ανέλαβε την ηγεσία της χώρας ως επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης. Στις 11 Νοεμβρίου, ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, με τη συμμετοχή στελεχών από το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Δημοκρατία και τον ΛΑΟΣ.
Στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός κάλεσε σε συνεργασία και αλληλεγγύη, προκειμένου να εξασφαλιστεί η έκτη δόση. Η δόση πράγματι εγκρίθηκε, και οι Έλληνες ελπίζουν πλέον σε καλύτερες ημέρες το 2012.