Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2024

13 Νοεμβρίου 1864: Σαν σήμερα καθιερώνεται η Βασιλευόμενη Δημοκρατία στην Ελλάδα!

Τι σήμαινε για την Ελλάδα η αλλαγή Συντάγματος;

13 Νοεμβρίου 2024 10:34
 13 Νοεμβρίου 1864: Σαν σήμερα καθιερώνεται η Βασιλευόμενη Δημοκρατία στην Ελλάδα!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το Σύνταγμα της Ελλάδας αποτελεί τον θεμελιώδη νόμο που στηρίζει τη διαμόρφωση όλης της ελληνικής νομοθεσίας. Καθορίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πολιτών, καθώς και την οργάνωση και τους βασικούς κανόνες λειτουργίας του ελληνικού κράτους και των θεσμών του.

Μετά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, δημιουργήθηκαν διάφορα βραχύβια συντάγματα

Τα εν λόγω συντάγματα απέτυχαν είτε λόγω εγγενών αδυναμιών είτε εξαιτίας εσωτερικών πολιτικών συγκρούσεων. Το 1864, η Συνταγματική Μοναρχία καταργείται και εγκαθίσταται η Βασιλευόμενη Δημοκρατία.

Θυμίζουμε επίσης την λατρεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου για την Αλίκη Βουγιουκλάκη

Το νέο Σύνταγμα αποτέλεσε το επιστέγασμα της διαδικασίας άσκησης συντακτικής εξουσίας, που ξεκίνησε με την «επανάσταση» (ουσιαστικά στρατιωτικό κίνημα) του Οκτωβρίου 1862 και την ανατροπή του Όθωνα.

Το Σύνταγμα του 1864 δημιουργήθηκε από την Εθνοσυνέλευση που συστάθηκε μετά την εκθρόνιση του Όθωνα. Ο Γεώργιος αποδέχθηκε το συνταγματικό σχέδιο, αν και ελάχιστες από τις προτάσεις του έγιναν δεκτές. Το νέο σύνταγμα, αποτελούμενο από 110 άρθρα, είναι εκτενέστερο από αυτό του 1844 και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 17 Νοεμβρίου 1864.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η συμμετοχή του βασιλιά δεν προβλεπόταν ούτε στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, την οποία καθόριζε το άρθρο 107 με εξαιρετικά αυστηρές προϋποθέσεις. Αυτές περιλάμβαναν την αναθεώρηση μόνο συγκεκριμένων μη θεμελιωδών διατάξεων, εφόσον η ανάγκη αναθεώρησης διαπιστωνόταν από δύο διαφορετικές Βουλές σε συνεχόμενες βουλευτικές περιόδους, καθώς και την άμεση διάλυση της δεύτερης Βουλής και τη λήψη απόφασης από τη νέα αναθεωρητική Βουλή.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, το πολίτευμα θεωρήθηκε πλέον «βασιλευόμενη δημοκρατία» σε αντίθεση με τη «συνταγματική μοναρχία» του Συντάγματος του 1844.

Η έναρξη του τέλους του Συντάγματος του 1864 σφραγίστηκε από ένα νέο στρατιωτικό κίνημα τον Αύγουστο του 1909 στο Γουδή. Αυτό το κίνημα οδήγησε σύντομα στην κατάρρευση των παλιών πολιτικών κομμάτων, ανοίγοντας τον δρόμο για την άνοδο του Ελευθερίου Βενιζέλου στην εξουσία.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share