Συμφώνησαν πως... διαφωνούν: Η συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν και οι ενστάσεις για καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας
Η μόνη κοινή βούληση ήταν να διατηρηθούν τα «ήρεμα νερά»
Συμφωνία για την ανάγκη διατήρησης ήρεμων σχέσεων, αλλά αμετάβλητες διαφωνίες στο κρίσιμο ζήτημα του καθορισμού ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας έφερε η συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν.
Οι δύο πλευρές αναγνώρισαν τις διαφορές τους, με τον κ. Γεραπετρίτη να επαναλαμβάνει τη θέση της Ελλάδας περί μίας και μοναδικής διαφοράς, ενώ ο κ. Φιντάν υποστήριξε μια πιο «ολιστική» προσέγγιση.
Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, οι συζητήσεις που κράτησαν πάνω από δύο ώρες, διεξήχθησαν σε θετικό κλίμα, το οποίο επιβεβαιώθηκε και από τις κοινές δηλώσεις. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν τις καθιερωμένες θέσεις των χωρών τους.
Οι αναφορές των δυο πολιτικών
«Ακόμη και όταν δεν βρίσκουμε εύκολα λύσεις, συζητούμε», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης, τονίζοντας τη σημασία της συνείδησης για την ανάγκη συμβολής στην ειρήνη, ιδιαίτερα σε μια περίοδο πολλαπλών κρίσεων. Όπως επισήμανε, η συνάντηση ήταν μια «αρχική και ειλικρινή συζήτηση ενός κρίσιμου ζητήματος», προσθέτοντας ότι υπήρξε άμεσος και ειλικρινής διάλογος.
Στη συνέχεια, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι έχουν προηγηθεί έξι συναντήσεις μεταξύ των δύο ηγετών και δύο γύροι πολιτικού διαλόγου και θετικής ατζέντας. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία των επαφών ως κάτι που πρέπει να έχει η καλή γειτονία μεταξύ δύο χωρών.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε τη σταθερή ελληνική θέση για μια λύση που θα βασίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα αφορά τη Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία. Παράλληλα, σημείωσε ότι συζητήθηκε και το θέμα των μειονοτήτων, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί συγκεκριμένα στην «μουσουλμανική» μειονότητα.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στην αρχή των δηλώσεών του ανέφερε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας προχωρούν θετικά, ενισχύοντας τη συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, του τουρισμού και του πολιτισμού.
Όπως τόνισε, η συνεργασία διευρύνεται και υπάρχει κοινή κατανόηση μεταξύ των δύο χωρών. Επεσήμανε ότι στην περιοχή αυτή, οι δύο χώρες πρέπει να λειτουργούν με αμοιβαία εμπιστοσύνη και πρόσθεσε ότι οι ηγέτες Ερντογάν και Μητσοτάκης έχουν εκφράσει τη βούλησή τους για περαιτέρω ενίσχυση αυτών των σχέσεων.
«Στη δύσκολη αυτή γεωγραφία, οι δυο χώρες πρέπει να κινούνται με αμοιβαία εμπιστοσύνη και μπορούμε να συμβάλουμε στην ευημερία των λαών μας με την προσέγγιση win-win», σημείωσε ο κ. Φιντάν, προσθέτοντας ότι οι δύο ηγέτες έχουν συμφωνήσει στην ανάγκη μετατροπής της «αιώνιας γειτονιάς» σε αιώνια φιλία.
Διαβάστε επίσης: Τα είπαν... όλοι μαζί: Άτυπη συνάντηση στη Βουδαπέστη για Μητσοτάκη, Χριστοδουλίδη, Ερντογάν και Ράμα
Σημείωσε, επίσης, ότι οι επαφές μεταξύ των υπουργείων αυξάνονται και ότι στόχος είναι να φτάσει ο όγκος του διμερούς εμπορίου στα 10 δισ. δολάρια.
Σχετικά με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Φιντάν δήλωσε ότι «πρέπει να φερόμαστε ρεαλιστικά και να κάνουμε σωστή διάγνωση των προβλημάτων», ενώ όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Φιντάν επανέλαβε την τουρκική θέση ότι το μοντέλο της Ομοσπονδίας δεν ισχύει πλέον για την Κύπρο, λέγοντας ότι η λύση πρέπει να βασίζεται στις «πραγματικότητες του νησιού».
Σε σχέση με τα ζητήματα μειονοτήτων, ανέφερε ότι εξέφρασε τις προσδοκίες των «ομογενών» στην Ελλάδα και σημείωσε ότι η Τουρκία δίνει μεγάλη σημασία στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, προσφέροντας βοήθεια σε αυτό το πεδίο.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη δυνατότητα συνδιαχείρισης του Αιγαίου, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ήταν ξεκάθαρος: «Δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση συνδιαχείρισης του Αιγαίου με την Τουρκία».
Σημείωσε ότι αν και οι διαφορές είναι μεγάλες, η συζήτηση συνεχίζεται με ειλικρίνεια και πρόοδο, και ανέφερε πως η Ελλάδα παραμένει σταθερή στην θέση ότι η μόνη διαφορά που μπορεί να τεθεί στη διεθνή δικαιοδοσία είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
Ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για το Κυπριακό, δηλώνοντας ότι η χώρα παραμένει αφοσιωμένη στην επίτευξη λύσης εντός του πλαισίου των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και αναζητά μια ενιαία Κύπρο.
Η συνάντηση ανανεώθηκε για τις 2-3 Δεκεμβρίου.