Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2024

Σκληρή κριτική από τον Κώστα Καραμανλή: Μητσοτάκη, έχεις μήνυμα! Βόμβες από τον πρώην πρωθυπουργό

Συμμαχία μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη

5 Νοεμβρίου 2024 08:39
Σκληρή κριτική από τον Κώστα Καραμανλή: Μητσοτάκη, έχεις μήνυμα! Βόμβες από τον πρώην πρωθυπουργό
Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Στην ηχηρή παρέμβασή του για τα ελληνοτουρκικά και το κράτος δικαίου, ο Κώστας Καραμανλής έσπευσε να υπογραμμίσει τη διαφορά της τρέχουσας κυβερνητικής γραμμής σε κρίσιμα θέματα από εκείνη του ιδρυτή του κόμματος, Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Παρά τις προσπάθειες του Κυριάκου Μητσοτάκη να «αποσυντονίσει» τον κοινό βηματισμό Καραμανλή και Σαμαρά, η προσπάθεια κατευνασμού του πρώην πρωθυπουργού φαίνεται να απέτυχε.

Ο Κώστας Καραμανλής, από τη Θεσσαλονίκη που είχε «πληγώσει» τη Νέα Δημοκρατία στις τελευταίες ευρωεκλογές, φρόντισε να πυροδοτήσει ανησυχίες, να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά κυρίως να δηλώσει ότι δεν θα σωπάσει. Η χθεσινή παρέμβαση, ωστόσο, έχει μια σημαντική ποιοτική διαφορά σε σύγκριση με όλες τις προηγούμενες του. Και αυτό γιατί όχι μόνο επιβεβαίωσε το χάσμα που τον χωρίζει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά κυρίως αποσύνδεσε τη σημερινή κυβέρνηση από το ιδεολογικό πλαίσιο του «Καραμανλισμού».

Επίθεση Καραμανλή σε Μητσοτάκη για την ποιότητα της Δημοκρατίας

Στη χθεσινή του παρέμβαση, επιχείρησε όχι μόνο να διαχωρίσει τη θέση του από την κυβέρνηση αλλά και να αποσυνδέσει το όνομα του ιδρυτή του κόμματος, Κωνσταντίνου Καραμανλή, από τις πράξεις της κυβέρνησης.

Αρχικά, αναφέρθηκε στη λειτουργία της δημοκρατίας και στον σεβασμό της διαφορετικής άποψης, επισημαίνοντας ότι «ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας δεν αποκατέστησε απλώς τη δημοκρατία, αλλά της έδωσε γερά θεμέλια και την εγκαθίδρυσε με τρόπο που διασφάλισε τη μακροπρόθεσμη λειτουργία της. Για να επιτύχει αυτό, στηρίχθηκε σε βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις, που αποτελούν πολύτιμες παρακαταθήκες για κάθε εποχή.»

Τόνισε ότι αυτές οι αντιλήψεις περιλαμβάνουν την «κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή», τον «σεβασμό στους θεσμούς και τη διάκριση των εξουσιών», καθώς και το «ήρεμο πολιτικό κλίμα και τα ήπια πολιτικά ήθη».

Στο στόχαστρο ο Μητσοτάκης για τα ελληνοτουρκικά

Η δεύτερη προσπάθεια απομάκρυνσης του Μαξίμου από την κληρονομιά του Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν ακόμα πιο έντονη, καθώς σχετιζόταν με την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Ο ισχυρισμός ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν έτοιμος να μπει σε εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση με την Τουρκία, όπως ακούγεται από κάποιες πλευρές τελευταία, δεν ευσταθεί. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πίστευε ότι η μόνη διαφορά με την Τουρκία, η οριοθέτηση δηλαδή της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο θα έπρεπε να επιλυθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, αν χρειαστεί και με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης βάσει συνυποσχετικού. Και ήταν η Τουρκία που υπαναχώρησε τότε.»

«Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια. Με άλλα λόγια ο υπαινιγμός ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα ήταν διατεθειμένος να συζητήσει επί θεμάτων που μονομερώς και αυθαίρετα επιχειρεί να προσθέτει διαχρονικά η Τουρκία στην ατζέντα είναι ανακριβής, έωλος και ίσως εκ του πονηρού», υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Μάλιστα επιτέθηκε σε όσους εξυφαίνουν σενάρια συνωμοσίας και παρουσιάζουν ως επικριτές της κυβέρνησης όσους εκφράζουν ανησυχίες.«Θέλω να υπογραμμίσω, οι προβληματισμοί και ανησυχίες που εκφράζονται για τα εθνικά μας θέματα είναι εύλογες και υπαρκτές. Τους δημιουργεί άλλωστε η επιθετικότητα και ο αυξανόμενος αναθεωρητισμός της Τουρκίας. Η ανάδειξή τους στην ουσία ενισχύει τις πάγιες εθνικές μας θέσεις, ιδίως όταν εκφράζονται από υπεύθυνα χείλη. Είναι λάθος να αντιμετωπίζονται ως επικριτικές, εφ’ όσον μάλιστα η χώρα παραμένει προσηλωμένη στην εθνική γραμμή», τόνισε ο Κώστας Καραμανλής, κλείνοντας την ομιλία του στην εκδήλωση που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

Παρέμβαση «φωτιά»

Όλες οι ενδείξεις υποδείκνυαν ότι ο Κώστας Καραμανλής θα απέφευγε να ανοίξει την ατζέντα διαφωνιών του με το Μαξίμου. Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε να επιτεθεί στην κυβέρνηση, αναδεικνύοντας όχι μόνο το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και ζητήματα θεσμικής λειτουργίας, χειραγώγησης της δικαιοσύνης, καθώς και την απαξιωτική στάση του Μαξίμου απέναντι σε επικριτές, χαρακτηρίζοντάς τους ως "ψεκασμένους."
Η νέα παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για την ενότητα του κόμματος, καθώς το κλίμα εντός της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας παραμένει τεταμένο. Οι διαφωνούντες βουλευτές αντιδρούν στην ασκούμενη πολιτική. Ο πρώην πρωθυπουργός παραμένει μια από τις πιο αγαπητές φιγούρες στη βάση του κόμματος, στο στελεχιακό δυναμικό, αλλά και σε μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας που συνεχίζει να αυτοπροσδιορίζεται ως "καραμανλικό."

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share