Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Συμπάσχω με τους καλούς φίλους που θέλουν με μια κλωτσιά να φύγω στην Ευρώπη - Δεν πάω πουθενά»

Τι ειπε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών

30 Μαΐου 2024 12:39
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Συμπάσχω με τους καλούς φίλους που θέλουν με μια κλωτσιά να φύγω στην Ευρώπη - Δεν πάω πουθενά»
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
Από Ρέα Βέσση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε καλεσμένος στο ραδιοφωνικό σταθμό των «Παραπολιτικών» στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» του Δημήτρη Τάκη και της Χριστίνας Κοραή, όπου παραχώρησε συνέντευξη και μίλησε για πληθώρα θεμάτων, μεταξύ άλλον για την ακρίβεια, ο ΦΠΑ, τα AirBnb και, φυσικά, τη χθεσινή επικράτηση του Ολυμπιακού επι της Φιορεντίνα.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Μητσοτάκης από Π. Φάληρο: «Η Ελλάδα δε θα επιστρέψει στο 2015 - Εμείς δεν τάζουμε τα πάντα στους πάντες» (video)

Για τα AirBnb και την ακρίβεια

Σχετικά με το ζήτημα των AirBnb που τις τελευταίες μέρες έχει πάρει «φωτιά», ο κ. Μητσοτάκης απάντησε σε ερώτηση για την παρέμβαση που εξετάζεται στα ακίνητα που ενοικιάζονται μέσω AirBnb, ότι «είναι ένα ζήτημα που μελετάμε γιατί μας απασχολεί η αύξηση της τιμής των ενοικίων. Έχουμε κάνει παρεμβάσεις ώστε όσοι το έχουν μετατρέψει σε επιχειρηματική διαδικασία να φορολογούνται. Δεν θα είναι σε όλη τη χώρα οι περιορισμοί αλλά σε πόλεις όπου υπάρχει πίεση στις τιμές των ενοικίων».

«Είναι σύνθετο πρόβλημα καθώς αυτό που μπορεί να είναι επιβάρυνση γι αυτόν που νοικιάζει είναι ώφελος για τον ιδιοκτήτη» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ενώ για το επίσης φλέγον ζήτημα της ακρίβειας και της παράτασης του μεθιωμένου ΦΠΑ στον καφέ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «θα κάνουμε τα δέοντα με το ζήτημα του ΦΠΑ στον καφέ αφού λάβουμε υπόψη την αυξημένη τιμή της πρώτης ύλης»

Υπενθύμισε ότι «μειώσαμε τον ΦΠΑ στον καφέ αλλά δεν είδαμε καμία φοβερή μείωση στις τιμές. Αν μειώσουμε τον ΦΠΑ θα έχουμε αύξηση τιμών και απώλεια εσόδων».

Όπως πρόσθεσε: «στο σπίτι συζητάμε για την ακρίβεια. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε έναν επίμονο πληθωρισμό τροφίμων και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Πιστεύω ότι έχουμε στηρίξει από την εποχή της πανδημίας την ελληνική οικογένεια. Επιμένω στο να υπάρχει ευρωπαϊκή απάντηση στην τιμολόγηση από τις πολυεθνικές» σχολίαζοντας ότι «είναι παράταιρο να μην στηρίζει η αριστερά την μάχη με τα μονοπώλια. Όταν κάτι είναι αντικειμένικά σωστό πρέπει να μπορούμε να χτίζουμε ένα εθνικό μέτωπο».

«Δεν μπορεί μονίμως η αντιπολίτευση να είναι απέναντι σε ό,τι προτείνει η κυβέρνηση. Δεν είναι η εικόνα της Ελλάδας ότι πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και η κριτική αυτή αδικεί την προσπάθεια που κάνουμε όλοι μας», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Για τις Ευρωεκλογές, τον ΣΥΡΙΖΑ και την επιστολική ψήφο

Για τις Ευρωεκλογές που βρίκονται μόνο λίγες μέρες μακριά, ο πρωθυπουργός είπε ότι «κάθε εκλογική διαδικασία είναι μια συλλογική προσπάθεια. Έχουμε δείξει οτι ξέρουμε να κάνουμε εκλογές. Είμαι ικανοποιημένος από την προσπάθεια των υπουργών. Όλοι τρέχουν».

Συμπλήρωσε ότι «η απόδοση του κυβερνητικού σχήματος αξιολογείται συνέχεια. Δεν είμαι οπαδός των συχνών αλλαγών αλλά αν χρειαστεί παρέμβαση θα γίνει».

«Δεν θα επιστρέψουμε ποτέ στη λογική των λεφτόδεντρων. Η αντιπολίτευση δεν έχιε μάθει από τα λάθη της. Στα όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ τέμνονται οι χειρότερες εποχές του λεφτά υπάρχουν και του προγράμματος της Θεσσαλονίκης» πρόσθεσε στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης.

Όσον αφορά την επιστολική ψήφο τη χαρακτήρισε: «ένα επίτευγμα δημοκρατίας, θεσμική τομή και για τους εντός και για τους εκτός Ελλάδος. Το ελληνικό κράτος οργάνωσε άψογια μια σύνθετη διαδικασία» προαναγγέλοντας ότι «θα είναι από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα πάρουμε μετά τις ευρωεκλογές να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές αλλά χρειάζονται 200 ψήφοι».

Ο αρχηγός της γαλάζιας παράταξης ανέφερε επίσης: «Η πρόκληση είναι να ξεπεράσουμε τη συνταγματική ερμηνεία ώστε να δώσουμε την ευκαιρία και στους εντός της Ελλάδος να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές. Με την αποχή να υπάρχει, οποιοδήποτε μέτρο αυξάνει τη συμμετοχή είναι θετικό. Στις εθνικές εκλογές όποιος ψηφίσει θα το κάνει για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας».

Θερμή παράκληση προς όλους έκανε ο κ. Μητσοτάκης για να μην υπάρξει τεράστιο ποσοστό αποχής στις Ευρωεκλογές, λέγοντας:« Η κάλπη είναι άδεια και μπορεί να παίξει παράξενα παιχνίδια. Θυμηθείτε τις εκλογές του Ιουνίου και το 41% καθώς αυξήθηκε ο αριθμός των κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή και ανέβηκε έτσι το ποσοστό της αυτοδυναμίας»

Για την κατάσταση του ΕΣΥ

Εκτίμησε, παράλληλα, ότι «πολύ καλά θα κάνει ο υπουργός Υγείας να προσφύγει στον ιδιωτικό τομέα. Όταν ζητήματα όπως αυτά της υγείας των παιδιών εργαλειοποιούνται από κάποιους το κράτος οφείλει να παρέμβει και να βρει πρακτικές λύσεις. Δεν μπορεί να την πληρώνουν τα παιδιά και οι γονείς»

Στο πλαίσιο αυτό παρατήρησε ότι «είναι βαριά η διαδικασία στο ΑΣΕΠ για προσλήψεις. Μας προβληματίζει πώς μπορούμε να κάνουμε πιο γρήγορη τη διαδικασία διατηρώντας τα εχέγγυα του ΑΣΕΠ. Είναι απαραίτητο να αλλάξει αυτή η διαδικασία, είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε μετά τις εκλογές.»

Για τους πολιτικούς αρχηγούς της Αντιπολίτευσης και την ΠτΔ

Όσον αφορά τον Στέφανο Κασσελάκη είπε ότι «καλό είναι να είμαστε όλοι φιλόδοξοι και να θέλουμε να κερδίσουμε τις εκλογές. Το 41% μας το έδωσαν οι πολίτες και όταν μας επικρίνουν γι αυτό, επικρίνουν τους πολίτες. Όταν κάποιοι προεξοφλούν ότι θα είναι πρωθυπουργοί και μοιράζουν θέσεις, ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του».

Στο πλαίσιο αυτό και μετά από σχετική ερώτηση απάντησε ότι «μπάσκετ θα ήθελα να παίξω με τον Νίκο Ανδρουλάκη, σε έρημο νησί θα ήθελα να πάω με τον Δημήτρη Κουτσούμπα για να καταλάβω τι κάνει κάποιον σήμερα να είναι κομμουνιστής και με τον Κασσελάκη θα πήγαινα στα μπουζούκια όχι για να δούμε ποιος είναι πιο λαϊκός αλλά επειδή αυτό μου έμεινε ως επιλογή».

Εκφράστηκε, δε, εκ νέου «πολύ θετικά για το έργο της κυρίας Σακελλαροπούλου και θα το κάνω τρίτη φορά».

Επιπρόσθετα, έκλεισε τα σενάρια για «μεταφόρα» του σε ευρωπαϊκό αξιώμα λέγοντας «συμπάσχω με τους καλούς φίλους που θέλουν με μια κλωτσιά να φύγω στην Ευρώπη. Δεν πάω πουθενά, θα τιμήσω την εμπιστοσύνη των πολιτών. Το ζήτημα αυτό είναι ζήτημα αρχής. Είναι τιμητικό να ακούγεται το όνομα ενός Έλληνα πολιτικού για την Ευρώπη αλλά εγώ θα μείνω εδώ».

Για την νίκη του Ολυμπιακού

Κλείνοντας με το πιο επίκαιρο θέμα για σήμερα που δεν είναι άλλο από τον τελικό του Europa Conference League και την επικράτηση της ομάδας του Πειραιά, ο πρωθυπουργός είπε ότι:

«Εχω μεγάλη χαρά για τρεις λόγους: ως Ολυμπιακός για τη μεγάλη επιτυχία της ομάδας, ως φίλαθλος για τη μεγάλη επιτυχία του ελληνικού ποδοσφαίρου 20 χρόνια μετά το 2004, ως πρωθυπουργός γιατί διοργανώσαμε άρτια μια κορυφαία γιορτή του ποδοσφαίρου χωρίς κανένα παρατράγουδο και αυτή είναι η εικόνα που πρέπει να κυριαρχήσει και στο ελληνικό πρωτάθλημα».

«Το πραγματικό πρόσωπο της Ελλάδας το δείξαμε χθες και με τον Ολυμπιακό και με τη διοργάνωση. Θυμηθείτε ότι η διοργάνωση του final 4 της Euroleague ήταν υποδέεστερη»

«Όταν έχεις έναν σκόρερ σαν τον Ελ Κααμπί τον κρατάς στο παιχνίδι ακόμα και όταν δεν παίζει καλά αλλά Αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιον θα ήταν τον Ρέτσο που έπαιζε σχεδόν με διάσειση».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share