Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024

Σύγκρουση πολιτικών αρχηγών: Live η ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή για την ακρίβεια

Δείτε «ζωντανή» εικόνα από την Βουλή

24 Μαΐου 2024 10:58
Σύγκρουση πολιτικών αρχηγών: Live η ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή για την ακρίβεια
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Σε εξέλιξη στην Ολομέλεια της Βουλής η τελευταία κοινοβουλευτική αντιπαράθεση των αρχηγών των κομμάτων πριν τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024.

Θέμα της σημερινής προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης, που διεξάγεται με πρωτοβουλία του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ. Φάμελλου, είναι "η αντιμετώπιση της ακρίβειας και η φορολόγηση υπερκερδών τα οποία σωρεύονται από ολιγοπώλια εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας".

Η συζήτηση άρχισε με την αγόρευση του πρωθυπουργού, μετά την οποία ακολουθούν oι αγορεύσεις των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων, καθώς και ενός ή δύο υπουργών. Θα ακολουθήσει δεύτερος κύκλος αγορεύσεων των αρχηγών και η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με τριτολογία του πρωθυπουργού.

Δείτε Live από την Βουλή:

Η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε κρίσιμα θέματα της καθημερινότητας και της εξωτερικής πολιτικής

Ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του αναμένεται να αναφερθεί στη σημασία της ορθολογικής και επί του συγκεκριμένου τοποθέτησης για τα ζητήματα που αφορούν όχι μόνο την οικονομία και την ακρίβεια αλλά και σε άλλα ζητήματα της καθημερινότητας και της εξωτερικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται επίσης να αναγνωρίσει τις δυσκολίες των πολιτών από την αύξηση των τιμών στα προϊόντα, καθώς και να επιμείνει στην στρατηγική ενίσχυσης των εισοδημάτων με τη μείωση της ανεργίας και των φόρων.

Ο κ. Μητοστάκης πάντως, θα επιτεθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση για τις προτάσεις που έχει καταθέσει, στοχεύοντας στα μέτρα ελάφρυνσης των εισοδημάτων μέσω της μείωσης ή και κατάργησης σε ορισμένες περιπτώσεις του ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Άλλωστε η ίδια η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κοστολογεί τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε 5,8 δισ. ευρώ, γεγονός που αναμένεται να τονιστεί από τον κ. Μητσοτάκη.

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για την ακρίβεια

Στον αντίποδα, ο Σωκράτης Φάμελλος ως επικεφαλής της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να εξαπωλύσει σφοδρή επίθεση στη κυβέρνηση, κατηγορώντας την πως με τις πολιτικές της έχει οδηγήσει στην έξαρση της ακρίβειας και του πληθωρισμού συνολικά.

Ήδη από το απόγευμα της Πέμπτης, στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να υποβαθμίσουν το ζήτημα της κοστολόγησης του προγράμματος του, λέγοντας πως υπάρχει απόκλιση 1 δισ. ευρώ μεταξύ των στοιχείων που έδωσε το ΓΛΚ σε σχέση με τις αρχικές κυβερνητικές εκτιμήσεις.

Σε κάθε περίπτωση όμως, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν πολιτικά τον χρονισμό της κατάθεσης στη Βουλή δικογραφίας κατά πρώην υπουργών της κυβέρνησης για το λεγόμενο μπάζωμα της τραγωδίας των Τεμπών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δε αναμένεται να καταθέσει και πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής αμέσως μετά τη λαϊκή ετυμηγορία και την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής.

Δύο μέτωπα Ανδρουλάκη απέναντι σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Σφοδρή κριτική αναμένεται να ασκήσει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης που κατηγορεί την κυβέρνηση για πληθωρισμό απληστίας αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο μέμφεται για τον τρόπο που αντιπολιτεύεται.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share