Πέμπτη, 02 Μαΐου 2024

Μητσοτάκης από Μυτιλήνη: «Η πολιτική προσέγγισης με την Τουρκία έχει απτά αποτελέσματα οικονομικής ανάπτυξης και ειρήνης»

«Η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα των προσφυγικών ροών»

19 Απριλίου 2024 13:54
Μητσοτάκης από Μυτιλήνη: «Η πολιτική προσέγγισης με την Τουρκία έχει απτά αποτελέσματα οικονομικής ανάπτυξης και ειρήνης»
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ / EUROKINISSI
Από Εύη Κουρίδου

Τη Λέσβο επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την εκδήλωση για την παράδοση του οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου.

Ο πρωθυπουργός είχε μάλιστα την ευκαιρία να συνομιλήσει με Τούρκους τουρίστες, που είχαν φτάσει λίγο νωρίτερα στο λιμάνι και ξεναγήθηκε στις αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις, όπου γίνεται η διαδικασία έκδοσης visa από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για την πορεία του προγράμματος.

Επίσης, «Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Πότε ταξιδεύει στην Άγκυρα ο πρωθυπουργός - Τι ανακοίνωσε το Μαξίμου

Σε πρώτη φάση η Visa Express, διάρκειας επτά ημερών, είναι διαθέσιμη για ταξίδια προς την Κω, τη Λέσβο, τη Ρόδο, τη Σάμο και τη Χίο. Έως το τέλος του Απριλίου θα ενταχθούν στην πρωτοβουλία ακόμα πέντε νησιά, η Λήμνος, η Λέρος, η Κάλυμνος, το Καστελόριζο και η Σύμη.

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Είχαμε πει το 2019 ότι θα κάνουμε τη χώρα εργοτάξιο και τώρα, πέντε χρόνια μετά, τα εργοτάξια κλείνουν και δίνουν τη θέση τους σε σημαντικά έργα, που αλλάζουν την καθημερινότητα», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι με αυτό το έργο «σπάει πια η απομόνωση της Μυτιλήνης και απεγκλωβίζονται αναπτυξιακές προοπτικές». Όπως πρόσθεσε, το έργο αυτό συμβάλλει και στην επίτευξη του εθνικού στόχου για μείωση των θυμάτων από τροχαία. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «έργα που δρομολογήθηκαν εδώ και 10ετίες υλοποιούνται από αυτήν την κυβέρνηση».

«Περπατώντας στον δρόμο, χαιρετώντας επαγγελματίες οδηγούς ταξί, είδα πολλά χαμόγελα και καταλαβαίνω γιατί υπάρχουν πολλά χαμόγελα. Διότι το άνοιγμα της σύνδεσης της Λέσβου, θα καλυφθούν τελικά τρία λιμάνια εδώ στο νησί από το πρόγραμμα της διευκόλυνσης της βίζας, έχει φέρει ήδη στο νησί ένα σημαντικό αριθμό Τούρκων επισκεπτών. Ένα αίτημα της Περιφέρειας ικανοποιήθηκε από την κυβέρνηση, αλλά θέλω να επαναλάβω ότι δεν ήταν καθόλου εύκολο. Αυτό το οποίο βλέπετε σήμερα και το δεχόμαστε ως κάτι το οποίο είναι περίπου αυτονόητο, χρειάστηκε πάρα πολύ δουλειά από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και το επιτελείο του, ώστε να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις υψηλές απαιτήσεις του Σένγκεν, να μπορούμε να χορηγούμε βίζα εντός λίγων λεπτών. Είναι η μόνη περίπτωση στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή που τρέχει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα, τρέχει εδώ στο Βόρειο Αιγαίο. Ήταν δέσμευσή μου, το κάναμε πράξη.

Και βέβαια, στη συνολική εικόνα θα ήθελα να προσθέσω και κάτι το οποίο το γνωρίζουμε πολύ πολύ καλά όσοι έχουμε επισκεφθεί πολλές φορές το νησί από τις μέρες που ήμουν αρχηγός της αντιπολίτευσης, τους πρώτους δύσκολους μήνες της πρώτης κυβερνητικής θητείας. Θυμόμαστε τραυματικές εμπειρίες στη διαχείριση του προσφυγικού μεταναστευτικού. Νομίζω ότι είναι ακριβές να πει κανείς ότι η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες, αν όχι η μόνη χώρα, που έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα των προσφυγικών ροών με απτά αποτελέσματα, με σημαντική μείωση των ροών, με μια εξαιρετική δουλειά την οποία κάνει το Λιμενικό Σώμα αλλά και με συνεργασία με τις τουρκικές αρχές», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Γιατί βλέπετε ότι αυτή η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας έχει απτά αποτελέσματα για τη δικιά σας καθημερινότητα. Εσείς είστε οι πρώτες και οι πρώτοι που θέλετε να ζείτε και να ζούμε σε συνθήκες ειρήνης και ειρηνικής συμβίωσης με την Τουρκία. Η μείωση των μεταναστευτικών ροών, της παράνομης μετανάστευσης, η αύξηση των νόμιμων επισκέψεων, που είναι η άλλη όψη του νομίσματος, θα έλεγα ότι είναι η απτή απόδειξη ότι η πολιτική αυτή της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει πραγματικά αποτελέσματα, τα οποία δίνουν ένα ουσιαστικό οικονομικό μέρισμα ανάπτυξης για τη Λέσβο αλλά και για όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου», πρόσθεσε.

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις επερχόμενες ευρωεκλογές λέγοντας ότι «το έργο αυτό υλοποιείται με ευρωπαϊκούς πόρους και καθώς έχουμε ευρωεκλογές σε λίγες εβδομάδες ας σκεφτούμε ποιο είναι το πολιτικό κόμμα που μπορεί να διεκδικήσει στην Ευρώπη πόρους που αλλάζουν τη ζωή σας είτε αυτό αφορά τη διευκόλυνση της βίζας. Δεν υπήρχε περίπτωση να δοθεί αυτή η διευκόλυνση αν η χώρα δεν είχε βελτίωσει τη διεθνή της αξιοπιστία».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share