Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Δημοσκόπηση - «φωτιά»: Ανώμαλη προσγείωση για την κυβέρνηση!

Σκούρα θα τα βρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

25 Μαρτίου 2024 15:42
Δημοσκόπηση - «φωτιά»: Ανώμαλη προσγείωση για την κυβέρνηση!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Άσχημα τα πράγματα για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, καθώς τα πρόσφατα δεδομένα από τις δημοσκοπήσεις αποδομούν την θετική εικόνα και τα αφηγήματα που επιδιώκει να προωθήσει. «Κόπηκε η φόρα μιας κυβέρνησης που ζει, αναπνέει και πολιτεύεται με τις δημοσκοπήσεις. Σημειώνεται μία μεγάλη βουτιά στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η οποία πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν από τους κυβερνώνες ενόψει των Ευρωεκλογών.

Ειδικότερα, φθορά - μεγάλη - για το προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατρακύλα - γρήγορη - για το κυβερνητικό σχήμα, παρά την κυριαρχία της στην πολιτική σκακιέρα, που υποχωρεί σε όλους τους βασικούς δείκτες που καταγράφουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων. Τέμπη, Ακρίβεια, Ασφάλεια, Κράτος Δικαίου, δημόσια Υγεία. Αλλά και η αντιστροφή της κοινής γνώμης για την… μεταρρύθμιση Μητσοτάκη-Πιερρακάκη με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Όλα αυτά συνιστούν ένα πλέγμα από βασικούς όσο και κομβικούς τομείς που αποτυπώνουν την υποχώρηση, με σταθερό βήμα, σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Εδώ θα πρέπει, όμως, να σημειωθεί ότι οι δημοσκοπήσεις της Metron Analysis και της Opinion Poll, που δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα δεν έχουν συμπεριλάβει τις τελευταίες εξελίξεις του Σαββατοκύριακου. Τις αποκαλύψεις, δηλαδή, για τα Τέμπη και τις κόντρες της κυβέρνησης με τον ισχυρό εκδοτικό όμιλο της Alter Ego. Είναι εξαιρετικά πιθανό το επόμενο κύμα των δημοσκοπήσεων να έχει πιο δυσοίωνα αποτελέσματα για την κυβέρνηση.

Τα στοιχεία των δυο δημοσκοπήσεων (Opinion Poll για το Action24 και Metron Analysis για το Mega) που είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα αποτυπώνουν την δυσαρέσκεια της κοινωνίας απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Δείτε επίσης: Δημοσκόπηση Metron Analysis: Η ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών - Μεταστροφή κοινής γνώμης σε βάρος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού (video)

Η πτώση

Δημοσκοπήσεις για ΝΔ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISS

Σύμφωνα με την μέτρηση της Opinion Poll η Ακρίβεια παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα των πολιτών με το 82% των ερωτηθέντων να αναφέρει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπισή της.

Ειδικότερα, οι πολίτες ψηλά στην ατζέντα βάζουν ως τα προβλήματα που τους απασχολούν πρώτα την Ακρίβεια με 55,1%, στην συνέχεια τοποθετούν την Οικονομία/Ανάπτυξη με 28,6%, ακολουθεί η εγκληματικότητα/φαινόμενα βίας με 21,6%, η κατάσταση στο ΕΣΥ με 19%, η κατάσταση στην Παιδεία με 11,4% και η ανεργία με 10,7%.

«Καταπέλτης» για τους κυβερνητικούς χειρισμούς είναι το 70,3% που δηλώνει πως δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη διαλεύκανση της τραγωδίας των Τεμπών, ενώ το 12,9% δηλώνει λίγο ικανοποιημένο από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης μπροστά στην πολύνεκρη τραγωδία των Τεμπών.

Ακόμη μεγαλύτερη πτώση...

Ακόμα μεγαλύτερα σημάδια φθοράς της κυβέρνησης αποτυπώθηκαν στην μέτρηση της Metron Analysis. Οι απαντήσεις της κοινής γνώμης ήταν αποκαλυπτικές για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην τραγωδία των Τεμπών καθώς αποτύπωσε πως είναι διάχυτη η αίσθηση στην κοινωνία ότι ούτε το δικαστικό, ούτε το πολιτικό σύστημα έχει κινηθεί αποτελεσματικά για την απόδοση ευθυνών - φαίνεται πως οι νέες δημοσκοπήσεις μετά την αποκάλυψη για την κοπτοραπτική στις συνομιλίες του σταθμάρχη της Λάρισας τη μοιραία νύχτα του δυστυχήματος θα έχουν χειρότερα αποτελέσματα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη -

Αυτό το πιστεύει το 88% των ερωτηθέντων, με τις αρνητικές γνώμες να αυξάνονται όσο πηγαίνουμε αριστερότερα της κεντροδεξιάς (όπου επίσης το ποσοστό είναι 75%) αλλά και σε όσους δηλώνουν «δεξιοί».

Παράλληλα, αυξάνεται το ποσοστό όσων απαντούν ότι η χώρα πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση που πλέον φτάνει το 66%, ενώ το ποσοστό όσων είναι γενικά ικανοποιημένοι από την κατάσταση υποχωρεί στο 29%.

Τα προβλήματα που σχετίζονται με την Οικονομία κυριαρχούν στη δημοσκόπηση, με τους ερωτηθέντες να αναφέρουν πρώτα από όλα την Ακρίβεια και την Οικονομία, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει στην μέτρηση ότι ανεβαίνει και η επίκληση της κρίσης θεσμών ως προβλήματος, αλλά και της ασφάλειας, ένας τομέας που η κυβέρνηση θέλει να θεωρεί ως προνομιακό της πεδίο. Ειδικότερα, οι «κόκκινες κάρτες» των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση, δηλαδή οι τομείς όπου έχει τις χειρότερες επιδόσεις είναι η εγκληματικότητα, η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, η αντιμετώπιση της διαφθοράς και η αντιμετώπιση του πληθωρισμού.



 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share