Κυριακή, 26 Μαΐου 2024

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δε θα μας φοβίσει ο Πούτιν» - Το ηχηρό μήνυμα από το Βουκουρέστι

Η ομιλία του πρωθυπουργού στο ΕΛΚ

7 Μαρτίου 2024 13:04
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δε θα μας φοβίσει ο Πούτιν» - Το ηχηρό μήνυμα από το Βουκουρέστι
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ-ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είδε τους Ρώσους να εξαπολούν επίθεση στην Οδησσό, κοντά στην αυτοκινητοπομπή που τον μετέφερε μαζί με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Ουκρανία, στέλνοντας ύστερα ηχηρό μήνυμα κατά της Ρωσίας και Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Ήμουν με τον Πρόεδρο Ζελένσκι όταν ένας ρωσικός πύραυλος έπεσε κοντά στο λιμάνι της Οδησσού», είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην χθεσινή ρωσική επίθεση και τόνισε: «Στέλνουμε μήνυμα στο Κρεμλίνο: δεν θα μας φοβίσετε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους πολίτες της Ουκρανίας».

Είπε ακόμα ότι η Ευρώπη επέδειξε μια ενότητα πρωτοφανή όσον αφορά στην κρίση στην Ουκρανία και οι εχθροί μας δεν το περίμεναν αυτό. «Στηρίζουμε στρατιωτικά και οικονομικά την Ουκρανία και στέλνουμε το μήνυμα ότι καμία παραβίαση του διεθνούς δικαίου δεν θα γίνει δεκτή από την ευρωπαϊκή Οικογένεια». «Οι ευρωεκλογές είναι μια μάχη που θα ορίσει το μέλλον μας», είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο συνέδριο του ΕΛΚ.

Νέες συναντήσεις στη Ρουμανία

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας Marcel Ciolacu, στην έδρα της ρουμανικής κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στον τομέα της ενέργειας και της διασυνδεσιμότητας.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τον ρόλο της Ελλάδας ως παρόχου ενεργειακής ασφάλειας, τόσο μέσω του κάθετου διαδρόμου ενέργειας όσο και μέσω του FSRU ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, έργο μεγάλης σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού.

Συζητήθηκαν ακόμα τα επόμενα βήματα στα έργα κοινού ενδιαφέροντος του σχήματος τριμερούς συνεργασίας με τη συμμετοχή και της Βουλγαρίας, καθώς και ζητήματα περιφερειακού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Στη συνέχεια, στο περιθώριο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Γερουσίας της Ρουμανίας, Nicolae Ciucă.

Το βράδυ της Τετάρτης (6/3), ο Πρωθυπουργός είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας Klaus Iohannis, στο Μέγαρο Cotroceni.

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή της πυραυλικής επίθεσης κοντά στο κονβόι του Ζελένσκι στην Οδησσό - Το παρασκήνιο της επίσκεψης Μητσοτάκη

Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή της πυραυλικής επίθεσης με στόχο την αυτοκινητοπομπή του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Την ώρα της ισχυρής έκρηξης η ελληνική αποστολή υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατευθυνόταν στο λιμάνι της Οδησσού, όπου έγινε η επίσημη υποδοχή. Πρέπει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Οδησσό δεν είχε ανακοινωθεί για λόγους ασφαλείας.

Δείτε βίντεο:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκφράσει την επιθυμία εδώ και καιρό να επισκεφτεί την Οδησσό, προκειμένου να απευθύνει μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία, καθώς και μήνυμα προς το ελληνικό στοιχείο της Ουκρανίας, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της ελληνικής παιδείας της Διασποράς και έδρα της Φιλικής Εταιρείας, σύμβολο των ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών.

Η επίσκεψη οργανώθηκε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας για λόγους ασφαλείας. Είχε συμφωνηθεί στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας στο τέλος Ιανουαρίου. Στη συνέχεια αναζητήθηκε η κατάλληλη ημερομηνία μέσω διπλωματικών διαύλων.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την πρόθεση της Ελλάδας να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της Οδησσού, το ιστορικό κέντρο της οποίας ανακηρύχθηκε τον Ιανουάριο του 2023 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, ενώ συναντήθηκε με εκπροσώπους της ελληνικής διασποράς και ομογένειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε στήριξη προς την Ουκρανία, τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ, που θα συνεχιστεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της Ελλάδας και χωρίς να αποδυναμωθούν οι αμυντικές ικανότητες της χώρας μας.

Όσον αφορά στη στήριξη της Ελλάδας προς την ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική προοπτική της Ουκρανίας, υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας είχε πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο, κατόπιν της πρόσκλησης που του είχε απευθύνει ο Πρωθυπουργός.

Στην Αθήνα ο Zελένσκι είχε συναντήσει για πρώτη φορά στο άτυπο δείπνο που οργάνωσε ο Πρωθυπουργός με τους ηγέτες της περιοχής, παρουσία της ηγεσίας των ευρωπαϊκών θεσμών. Το δείπνο και η Διακήρυξη των Αθηνών που είχε υιοθετηθεί εξέπεμψε ισχυρό μήνυμα στήριξης της Ουκρανίας και της ευρω-ατλαντικής προοπτικής ολόκληρης της περιοχής και ακόμα ισχυρότερο μήνυμα ότι ο δρόμος αυτός για ολόκληρη την περιοχή περνά μέσα από την Αθήνα.

Σημειώνεται ότι σε συνέχεια των αποφάσεων του ΝΑΤΟ -στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης και του Βίλνιους τον περασμένο Αύγουστο η Ελλάδα προσχώρησε στην Διακήρυξη των ηγετών των G7 για τη στήριξη της Ουκρανίας- στην οποία επαναλαμβάνονται οι αποφάσεις της Συμμαχίας και επαναβεβαιώνεται η συνέχιση της στήριξης της Ουκρανίας, τόσο διμερώς όσο και μέσω της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share