Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024

Κυριάκος Μητσοτάκης για ακρίβεια: «Έρχονται μειωμένες αρχικές τιμές σε 1.500 προϊόντα και αύξηση του κατώτατου μισθού»

«Κάνουμε μια βαθιά διαρθρωτική παρέμβαση στην αγορά»

29 Φεβρουαρίου 2024 11:55
Κυριάκος Μητσοτάκης για ακρίβεια: «Έρχονται μειωμένες αρχικές τιμές σε 1.500 προϊόντα και αύξηση του κατώτατου μισθού»
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI
Από Εύη Κουρίδου

Τη βέλτιστη δυνατή καθημερινότητα έθεσε ο πρωτεύον θέμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο υπουργικό συμβούλιο, που συνεδριάζει αυτή τη στιγμή στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα της ακρίβειας, προαναγγέλλοντας ότι με τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει «προσδοκούμε στις αρχές Μαρτίου μειωμένες αρχικές τιμές σε 1.500 προϊόντα». Το ίδιο ανακοίνωσε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, μία ημέρα πριν.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Εξελίσσεται εδώ και μήνες μια διαρκής παρέμβαση, καθώς ακόμα ο πληθωρισμός αντιστέκεται σε ορισμένα είδη. Έχουμε βάλει όριο κέρδους στο βρεφικό γάλα, όπου είχαμε αδικαιολόγητες αυξήσεις.

Τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων θα φανούν σταδιακά, καθώς πρόκειται για μια βαθιά διαρθρωτική παρέμβαση στην αγορά.

Προσδοκούμε οι αρχικές τιμές σε 1.500 προϊόντα να είναι μειωμένες από τις αρχές Μαρτίου, και άρα, και οι τελικές επί αυτών των μειωμένων.

Στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα αποφασίσουμε για την αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου.

Οι παρεμβάσεις αυτές επί των εισοδημάτων θα αποτελέσουν αποφασιστική απάντηση στο πρόβλημα της ακρίβειας, που μας ταλαιπωρεί τα τελευταία τρία χρόνια.

Χρειαζόμαστε και στοχευμένα μέτρα που απαντούν σε επίκαιρες ανάγκες, για αυτό και δεν υποτιμούμε διαρθρωτικές στρεβλώσεις και πιστεύω ότι σίγουρα θα έχουμε αποτελέσματα το επόμενο διάστημα.

Θυμίζω ότι έχουν γίνει παρπάνω από 20.000 έλεγχοι και έχουμε εισπράξει πρόστιμα ύψους 12 εκατ. ευρώ».

Η θεματολογία του υπουργικού συμβουλίου έχει ως εξής:

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, θα παρουσιάσει την εφαρμογή των μέτρων κατά της ακρίβειας, αλλά και το νομοσχέδιο για τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς και την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο για την έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία στις Ένοπλες Δυνάμεις, τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και τη Σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο για το Θεσμικό πλαίσιο για τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις, και τα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα, αλλά και τα Ελεγκτικά όργανα και έλεγχοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης και ο Υφυπουργός, Χάρης Θεοχάρης, θα παρουσιάσουν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες: α) Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας, β) Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2021/2118 σχετικά με την ασφάλιση της αστικής ευθύνης που προκύπτει από την κυκλοφορία αυτοκινήτων οχημάτων και μέτρα προσαρμογής στον Κανονισμό 2022/858 σχετικά με ένα πιλοτικό καθεστώς για υποδομές της αγοράς που βασίζονται σε τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, θα παρουσιάσει το ερανιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, θα κάνει εισήγηση σχετικά με την τροποποίηση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία της Κυβερνητικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share