Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τα Τέμπη: «Έναν χρόνο μετά η τραγωδία μας πληγώνει και μας θυμώνει»

Το μήνυμα της προέδρου της Δημοκρατίας

28 Φεβρουαρίου 2024 14:45
Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τα Τέμπη: «Έναν χρόνο μετά η τραγωδία μας πληγώνει και μας θυμώνει»
ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/EUROKINISS
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλησε να τοποθετηθεί για την τραγωδία των Τεμπών, στη μαύρη επέτειο ενός χρόνου από τη σύγκρουση των δύο τρένων, με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου να επικεντρώνεται στα ερωτήματα, που έχουν μείνει αναπάντητα.

Η κ. Σακελλαροπούλου επισημαίνει πως «χρέος της Πολιτείας είναι η απόδοση της ευθύνης και η μέριμνα για να μη ζήσει ποτέ ξανά η χώρα μας ένα τέτοιο πλήγμα στην ασφάλεια και την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας για τα Τέμπη

«Ένα χρόνο μετά, η τραγωδία των Τεμπών πληγώνει και θυμώνει την κοινωνία. Η οδύνη παραμένει αμείωτη και τα ερωτήματα δίχως απάντηση. Η σκέψη μας βρίσκεται κοντά στις οικογένειες των θυμάτων, των τραυματιών, των επιβατών που έζησαν την φρίκη εκείνης της νύχτας. Τα λόγια δεν μπορούν να επουλώσουν το τραύμα. Χρέος της Πολιτείας είναι η απόδοση της ευθύνης και η μέριμνα για να μη ζήσει ποτέ ξανά η χώρα μας ένα τέτοιο πλήγμα στην ασφάλεια και την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Τραγωδία στα Τέμπη: Νέο ανατριχιαστικό βίντεο με τη σύγκρουση των τρένων - Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι έρευνες

Ένας χρόνος έχει περάσει από την τραγωδία στα Τέμπη με τη σύγκρουση των δύο τρένων και πάντοτε προκύπτουν νέα ντοκουμέντα από τον τόπο της συμφοράς, με βίντεο να κυκλοφορεί από την «Καθημερινή» και να συγκλονίζει.

Καθώς η διερεύνηση της υπόθεσης βρίσκεται σε εξέλιξη, οι συγγενείς των θυμάτων καταγγέλλουν λάθη και παραλείψεις, κυρίως το διάστημα προτού η έρευνα ανατεθεί σε ειδικό εφέτη ανακριτή.

Η άμεση ολοκλήρωση της ανάκρισης θα επιτρέψει την έναρξη της δίκης, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί σε ειδικά διαμορφωμένες για τον σκοπό αίθουσες, στα ΤΕΙ Λάρισας.

«Ουρλιαχτά και φωνές έρχονταν από παντού, μέσα και έξω από τα βαγόνια, κόσμος εκλιπαρούσε για βοήθεια, για τη ζωή του και οι φωτιές διάσπαρτες μπροστά στα μάτια μου, μαζί με μια μυρωδιά περίεργη, που τότε δεν ήμουν σίγουρος τι ήταν αλλά μου έφερνε ζάλη και πανικό, τώρα μπορώ να πω με σιγουριά ότι ήταν η μυρωδιά του θανάτου και της καμένης σάρκας».

Μαρτυρίες σαν αυτή του 21χρονου από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος επέζησε τραυματίας από το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, έχουν αποτυπωθεί στις μηνυτήριες αναφορές που κατατέθηκαν από θύματα και συγγενείς θυμάτων, τους μήνες που ακολούθησαν του τραγικού δυστυχήματος.

Στα βίντεο που φέρνει στη δημοσιότητα σήμερα η «Κ» -ορισμένα για πρώτη φορά- διακρίνεται το Intercity 62 πριν και μετά τη σύγκρουση, αλλά και η έκρηξη που ακολούθησε. «Το μεγάλο θερμικό φορτίο σε συνδυασμό με την άγνωστη καύσιμη ύλη δημιούργησε έντονη πυρκαγιά, που ξεκίνησε από το βαγόνι του κυλικείου και μεταδόθηκε στο επιβατικό βαγόνι Β2», αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων της «Επιτροπής Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών-ΕΔΑΠΟ», με ημερομηνία Ιούλιος 2023.

Η χημική ουσία που ανιχνεύτηκε

Από έγγραφα που έχουν συμπεριληφθεί στη δικογραφία προκύπτει ότι στο σημείο ανιχνεύτηκε η χημική ουσία ξυλόλιο, ένας εύφλεκτος χημικός διαλύτης που χρησιμοποιείται για την παρασκευή χρωμάτων, αλλά και τη νόθευση καυσίμων. Η συγκεκριμένη χημική ουσία ανιχνεύτηκε, παρά το γεγονός ότι τα συντρίμμια είχαν απομακρυνθεί από το σημείο της σύγκρουσης και ο χώρος είχε καλυφθεί με χαλίκι.

Τον Αύγουστο σε υπόμνημα προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ορισμένοι συγγενείς θυμάτων έθεσαν μια σειρά από ερωτήματα ζητώντας απαντήσεις. «Γιατί αποκλείετε εκ προοιμίου τη μεταφορά παράνομου φορτίου από την εμπορική αμαξοστοιχία;», είναι το ένα από αυτά.

Νομικοί κύκλοι ανέφεραν στην «Κ» ότι είναι πιθανό το ζήτημα της έκρηξης και πυρκαγιάς να διαχωριστεί από την κύρια δικογραφία, ούτως ώστε να μπορέσει να ερευνηθεί ενδελεχώς δίχως να καθυστερήσει η ολοκλήρωση της ανάκρισης γι’ αυτό καθαυτό το σιδηροδρομικό δυστύχημα και τα αίτια που το προκάλεσαν.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share