Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Κυριάκος Μητσοτάκης για Τέμπη: «Να τιμωρηθούν οι ένοχοι για να κλείσει το εθνικό τραύμα»

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού έναν χρόνο μετά την ανείπωτη τραγωδία

28 Φεβρουαρίου 2024 11:32
Κυριάκος Μητσοτάκης για Τέμπη: «Να τιμωρηθούν οι ένοχοι για να κλείσει το εθνικό τραύμα»
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε για την τραγωδία των Τεμπών, έναν χρόνο μετά το αδιανόητο περιστατικό με τη σύγκρουση των δύο τρένων, με τον πρωθυπουργό της χώρας να αναφέρεται στο τι συνέβη εκείνες τις στιγμές και το τι συναισθήματα προκλήθηκαν.

Ο κ. Μητσοτάκης, παράλληλα, επεσήμανε πως είναι ανάγκη η τιμωρία των ενόχων και η απόδοση Δικαιοσύνης, για να λάμψει η αλήθεια και να κλείσει το εθνικό τραύμα.

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα Τέμπη

«Έναν χρόνο από την τραγωδία των Τεμπών, οι πληγές από τον χαμό των θυμάτων της μένουν νωπές, με τον Γολγοθά των δικών τους ανθρώπων πάντα δύσκολο και ανηφορικό. Είναι αλήθεια ότι ο χρόνος πάγωσε, την ώρα εκείνη, που ο τόπος συγκρούστηκε μετωπικά με τον χειρότερο εαυτό του. Ξέφυγε από τις ράγες τoυ, λυγίζοντας από το βάρος μιας κρυφής πραγματικότητας. Και, σε μία στιγμή, είδε το παρελθόν να παράγει το αδιανόητο στο παρόν.

Σε μία τέτοια μέρα η θλίψη δεν μπορεί να βαφτεί με χρώμα κομματικό. Κι ο σεβασμός στην οδύνη απαιτεί ωριμότητα και σύνεση. Στην υπέρβαση αυτού του εθνικού τραύματος ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχος. Μπορεί, όμως, να προσφέρει κάποια ανακούφιση όταν αναδειχθούν όλες οι αιτίες του κακού. Όταν σβηστεί κάθε αμφιβολία. Όταν διαψευστούν ακόμη και οι πιο παράλογες φήμες. Και, κυρίως, όταν τιμωρηθούν οι ένοχοι. Και αυτό θα γίνει.

Η Βουλή εξέτασε δεκάδες μάρτυρες με εκατοντάδες στοιχεία, ερευνώντας πώς τα ανθρώπινα λάθη συναντήθηκαν μοιραία με τα διαχρονικά κενά του κράτους. Αλλά και αυτή δεν παύει να είναι ένας θεσμός πολιτικός. Γι’ αυτό και μόνο η Δικαιοσύνη είναι εκείνη που θα ρίξει φως στην υπόθεση, όπως το θέλουμε όλοι. Ήδη κινείται γρήγορα και στον ανώτατο βαθμό, καλώντας τους πρώτους από όσους πρέπει να λογοδοτήσουν. Της έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και είμαι βέβαιος ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η αλήθεια, λοιπόν, δεν αργεί. Όπως δεν αργούν και οι προσπάθειες της πολιτείας να θεραπεύσει τις δικές της σοβαρές ελλείψεις.

Υποδεχόμαστε, συνεπώς, τη θλιβερή επέτειο, σκύβοντας το κεφάλι στη μνήμη των 57 αθώων που χάσαμε και στη δοκιμασία των τραυματιών. Με τη σκέψη στις οικογένειες, που έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν τον πόνο τους διαμαρτυρία. Ωστόσο, πρώτη η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα οφείλουμε να διακρίνουμε πίσω από την τραγωδία μία συλλογική αποτυχία. Να βρούμε τον κορμό και τα κλαδιά της και με τόλμη να την ξεριζώσουμε, όχι διχασμένοι, αλλά ενωμένοι.

Αποστολή μας είναι ο πόνος να μετουσιωθεί σε πράξεις. Ώστε οι οργανισμοί που υπηρετούν τον πολίτη να λειτουργούν με ασφάλεια, συνέπεια και επαγγελματισμό. Το Δημόσιο να μην μένει αιχμάλωτο της γραφειοκρατίας, που καθυστερεί κρίσιμα έργα. Και τα δικαστήρια να αποφασίζουν εγκαίρως, ιδίως για υποθέσεις που απασχολούν την κοινωνία.

Ως Πρωθυπουργός, ως πολίτης, αλλά και ως πατέρας, συμμετέχω στο πένθος της πατρίδας. Και επαναλαμβάνω τη δέσμευση ότι η χώρα θα συνεχίσει στον δρόμο της διαρκούς εγρήγορσης και της προόδου. Αλλάζοντας το κράτος και βελτιώνοντας την καθημερινότητα. Χωρίς συμβιβασμούς με λάθη του σήμερα και ανατρέποντας παθογένειες του χθες. Μέχρι το «ποτέ ξανά» από σύνθημα να γίνει, επιτέλους, πραγματικότητα».

«Μαμά έρχομαι»: «Τα δάκρυα δεν σταμάτησαν να τρέχουν» - «Λύγισε» το Twitter με το ντοκιμαντέρ για το δυστύχημα στα Τέμπη

Τραγωδία στα Τέμπη: Παραμονή της «μαύρης» επετείου του ενός χρόνου από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, το MEGA τίμησε τη μνήμη των 57 νέων που έχασαν τη ζωή τους τόσο άδοξα, με το ντοκιμαντέρ #ΜΑΜΑΕΡΧΟΜΑΙ της Ανθής Βούλγαρη.

Μαρτυρίες θυμάτων, συγγενών που έχασαν τους ανθρώπους τους το «σκοτεινό» βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου του 2023 και ένα τεράστιο «ΓΙΑΤΙ» για εκείνους που δεν επέστρεψαν στα σπίτια τους, αλλά και για τους ενόχους που μέχρι σήμερα δεν έχουν τιμωρηθεί.

«Πνίγηκε» στα σχόλια το Twitter - Πρώτο trend το #ΜΑΜΑΕΡΧΟΜΑΙ

Ο πόνος και η αγανάκτηση για το φονικό βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου του 2023 στοιχειώνει μέχρι σήμερα κάθε Έλληνα πολίτη και όπως ήταν αναμενόμενο το Twitter κατακλύστηκε από σχόλια στη θέαση των επιζώντων και των συγγενών των θυμάτων που περιέγραφαν λεπτό προς λεπτό τις τραγικές στιγμές που βίωσαν.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share