Κυριακή, 14 Απριλίου 2024

Κόλαφος η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι: «Τον δηλητηρίασαν με Νόβιτσοκ - Κρύβουν το πτώμα για να φύγει το χημικό»

Νέες αποκαλύψεις από τη Γιούλια Ναβάλναγια

19 Φεβρουαρίου 2024 14:49
Κόλαφος η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι: «Τον δηλητηρίασαν με Νόβιτσοκ - Κρύβουν το πτώμα για να φύγει το χημικό»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κόλαφος υπήρξε η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι για το θάνατό του, με τη Γιούλια Ναβάλναγια να αναφέρεται στον Βλαντιμίρ Πούτιν ως τον υπαίτιο για το γεγονός, αναφέροντας κι άλλες λεπτομέρειες για τη μεταφορά του πτώματός του.

Σε δηλώσεις της η Γιούλια Ναβάλναγια κατονόμασε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ως τον υπαίτιο για τον θάνατο του 47χρονου Ναβάλνι, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή, το πρωί της Παρασκευής (16/2), στην πιο σκληρή φυλακή της Ρωσίας, τον «Πολικό Λύκο», που βρίσκεται στον αρκτικό κύκλο, στην περιοχή Χαρπ. «Τον σκότωσε γιατί δεν μπόρεσε να τον κάνει να λυγίσει», είπε.

Οι αποκαλύψεις της χήρας του Αλεξέι Ναβάλνι

«Θέλω να ζήσω σε μία ελεύθερη Ρωσία», είπε η Ναβάλναγια και πρόσθεσε: «θέλω να χτίσω μια ελεύθερη Ρωσία». Στις δηλώσεις της κάλεσε τον ρωσικό λαό να μην παραδοθεί και είπε ότι θέλει να βρεθεί δίπλα στους υποστηρικτές του άντρα της.

Επιτέθηκε στις ρωσικές αρχές, κατηγορώντας τις ότι κρύβουν το σώμα του Ναβάλνι, ενώ ισχυρίστηκε ότι ο λόγος που το κάνουν αυτό είναι γιατί περιμένουν ώστε να φύγει οποιοδήποτε ίχνος του νευροπαραλητικού παράγοντα Νόβιτσοκ από το σώμα του Ναβάλνι.

Παράλληλα δήλωσε ότι γνωψρίζει τον λόγο για τον οποίο ο Πούτιν σκότωσε τον σύζυγό της και δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα μοιραστεί με το κοινό τις πληροφορίες της, ενώ είπε ότι θα αποκαλύψει και τα ονόματα των δολοφόνων του Ναβάλνι.

Αλεξέι Ναβάλνι: Τον δολοφόνησε το καθεστώς Πούτιν όπως σχεδίαζε πριν από τρία χρόνια - Τι ανέφερε η ομάδα του

Αποφασισμένη να διατηρήσει ζωντανό το όραμα του Αλεξέι Ναβάλνι εμφανίστηκε η ομάδα του όπως δήλωσε η Κίρα Γιάρμις, εκπρόσωπος και σύμμαχος του Ναβάλνι, και συμπλήρωσε πως υπεύθυνος για τον φόνο του είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε συνέντευξή του που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, μέσω Zoom, η Κίρα Γιάρμις, είπε: «Χάσαμε τον ηγέτη μας, αλλά δεν χάσαμε τις ιδέες και τις πεποιθήσεις μας» και στοχοποίησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τον φόνο του. Δεν έδωσε κάποια αποδεικτικά στοιχεία για να στηρίξει τον ισχυρισμό της, όμως υπενθύμισε ότι το 2020 ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με νευροπαραλυτικό παράγοντα, σε μια απόπειρα δολοφονίας του, σύμφωνα με Δυτικούς γιατρούς.

Την εποχή εκείνη ο Πούτιν αρνήθηκε ότι το ρωσικό κράτος προσπάθησε να σκοτώσει τον Ναβάλνι, λέγοντας ότι «θα είχε τελειώσει τη δουλειά» αν ήθελε πραγματικά να τον εξοντώσει.

«Ξέραμε ότι υπήρχε κίνδυνος, ο Αλεξέι το ήξερε επίσης. Και χθες τον δολοφόνησαν, όπως σχεδίαζαν πριν από τρία χρόνια», είπε η Γιάρμις.

Αλεξέι Ναβάλνι

Θυμίζουμε πως η μητέρα και ο δικηγόρος του Αλεξέι Ναβάλνι πληροφορήθηκαν από τη σωφρονιστική αποικία όπου είχε φυλακιστεί ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης ότι πέθανε την Παρασκευή από «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου», υποστήριξε σήμερα, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο στενός σύμμαχός του, Ιβάν Ζντάνοφ.

Η ομάδα υποστήριξης του Ναβάλνι, με ανάρτησή της στο Telegram, κατηγόρησε τους «δολοφόνους» του ότι προσπαθούν «να καλύψουν τα ίχνη τους» επειδή δεν παραδίδουν τη σορό στους οικείους του. «Είναι προφανές ότι οι δολοφόνοι θέλουν να καλύψουν τα ίχνη τους. Για αυτό δεν δίνουν τη σορό του Αλεξέι και την κρύβουν ακόμη και από τη μητέρα του» τονίζεται σε αυτήν την ανάρτηση.

Η Γιάρμις κάλεσε τους ηγέτες των δυτικών χωρών «να ασκήσουν τη μέγιστη δυνατή πίεση» στον Πούτιν για τον θάνατο του Ναβάλνι και να μην διαπραγματευτούν μαζί του. Όπως είπε, ο Ναβάλνι ήταν το σύμβολο της ελπίδας ότι μια μέρα η Ρωσία «θα γινόταν μια κανονική δημοκρατική χώρα, με δίκαιες εκλογές, ανεξάρτητα δικαστήρια, ελευθεροτυπία (…) μια ειρηνική και ευημερούσα χώρα».

«Φυσικά, όλοι είναι συντετριμμένοι. Ο Αλεξέι ήταν ένας άνθρωπος που συγκέντρωνε όλες αυτές τις ιδέες και αγωνιζόταν για αυτές. Για αυτό είμαι βέβαιη ότι η κληρονομιά του δεν θα πεθάνει μαζί του και ότι οι άνθρωποι θα επιστρέψουν σε αυτές τις ιδέες», κατέληξε.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share