Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024

Μητσοτάκης σε Ερντογάν για μειονότητα Θράκης: «Είναι μουσουλμανική και εμείς διασφαλίζουμε την αρμονική συνύπαρξη» (video)

«Προς αυτήν την κατεύθυνση, η ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθεί να δουλεύει νυχθημερόν»

8 Δεκεμβρίου 2023 08:08
Μητσοτάκης σε Ερντογάν για μειονότητα Θράκης: «Είναι μουσουλμανική και εμείς διασφαλίζουμε την αρμονική συνύπαρξη» (video)
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI
Από Εύη Κουρίδου

Αναφορά στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις κοινές τους δηλώσεις.

«Η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και η ρωμέικη κοινότητα στην Τουρκία είναι δομικά στοιχεία του πολιτιστικού μας πλούτου […] Διατύπωσα τις προσδοκίες για τη βελτίωση της κατάστασης της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη», είπε μεταξύ άλλων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αθήνα για πρώτη φορά ύστερα από έξι χρόνια.

Δείτε επίσης: «Νέα σελίδα στις σχέσεις Eλλάδας και Τουρκίας»: Τι λένε τα ξένα ΜΜΕ για την συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Αθήνα;

Μετά την τοποθέτηση του Τούρκου προέδρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε ξανά τον λόγο για ένα σχόλιο επί του ζητήματος των μειονοτήτων, όπως είπε ο πρωθυπουργός. «Για εμάς, και προσωπικά για εμένα, η Θράκη αποτελεί ένα παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Και οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας έχουν – και αγωνιζόμαστε πάντα να διασφαλίζουμε στην πράξη – ίσες ευκαιρίες. Σε αυτήν την κατεύθυνση αγωνιζόμαστε. Ο προσδιορισμός της ιδιότητας της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθορίζεται από την ίδια τη συνθήκη της Λωζάνης. Χρέος δικό μας, της ελληνικής έννομης τάξης, είναι να διασφαλίζουμε και να ενισχύσουμε αυτό το κλίμα της αρμονικής συνύπαρξης. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω, και όλους τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας, πως προς αυτήν την κατεύθυνση, η ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθεί να δουλεύει νυχθημερόν».

Μήνυμα Ερντογάν: «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας τόσο μεγάλο ώστε να μην μπορεί να λυθεί»

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας τόσο μεγάλο ώστε να μην μπορεί να λυθεί» ανέφερε στο πρώτο του μήνυμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Τούρκος πρόεδρος ζητά η Ελλάδα και η Τουρκία να δώσουν το παράδειγμα σε όλο τον κόσμο με τα κοινά βήματά τους.

Ακόμη, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας που να μην μπορεί να λυθεί.

Η ανάρτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ως εξής:

«Πραγματοποιήσαμε σήμερα την πέμπτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκίας-Ελλάδας με τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Αθήνα

Με τη Διακήρυξη των Αθηνών για Φιλία και Καλή Γειτονία, επιβεβαιώσαμε στο υψηλότερο επίπεδο τη βούλησή μας να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας.

Συμφωνούμε να αυξήσουμε τον όγκο των εμπορικών μας συναλλαγών από περίπου 5 δισ. δολάρια σε 10 δισ. δολάρια.

Στις συνομιλίες μας, επισημάναμε τη σημασία των συγκοινωνιακών έργων, όπως η κατασκευή δεύτερης γέφυρας στο συνοριακό πέρασμα των Ιψάλων-Κήπων.

Συζητήσαμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Χαιρετίσαμε το κλείσιμο του καταυλισμού του Λαυρίου.

Η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και η ελληνική μειονότητα στη χώρα μας αποτελούν τα δομικά στοιχεία του ανθρώπινου και πολιτιστικού μας πλούτου.

Η ενίσχυση της ηρεμίας και της ευημερίας των μειονοτήτων θα επηρεάσει θετικά τις σχέσεις μας.

Μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί θα ωφελήσει ολόκληρη την περιοχή.

Είναι ειλικρινής επιθυμία μας να επιλύσουμε τα υφιστάμενα προβλήματά μας μέσω εποικοδομητικού διαλόγου, καλής γειτονίας και κοινών προσπαθειών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Είμαστε δύο γειτονικές χώρες που μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα, την ίδια γεωγραφία, το ίδιο κλίμα και ακόμη και τον ίδιο πολιτισμό σε πολλούς τομείς.

Θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε μια θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας.

Θέλουμε να δώσουμε το παράδειγμα σε όλο τον κόσμο με κοινά βήματα που θα κάνουμε ως Τουρκία-Ελλάδα.

Σας λέω ειλικρινά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας που να είναι τόσο μεγάλο ώστε να μην μπορεί να λυθεί».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share