Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Η ατζέντα και οι προσδοκίες

"Αστακός" η Αθήνα

5 Δεκεμβρίου 2023 10:53
Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Η ατζέντα και οι προσδοκίες
Από Βασίλης Σακουλέβας

Η αντίστροφη μέτρηση για την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ξεκίνησε. Ακόμη, Νέα Αριστερά - ΣΥΡΙΖΑ: «Ντιμπέιτ» με ενδιάμεσο Τσίπρα, πρεμιέρα στο Σεράφειο και Ευρωεκλογές - Στόχο την πρωτιά έβαλε ο Κασσελάκης (video)

Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται στην ελληνική πρωτεύουσα την Πέμπτη το πρωί, όπου θα έχει συναντήσεις αρχικά με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ακολούθως με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο θα συζητήσει τις επικείμενες συμφωνίες και την επόμενη μέρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η αναχώρηση του Τούρκου προέδρου αναμένεται νωρίς το απόγευμα, ενώ κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Αθήνα, τα μέτρα θα είναι «Δρακόντεια».

Σημασία, ωστόσο, έχει τι ακριβώς προσδοκούν οι δύο πλευρές από τη συνάντηση κορυφής στις 7 Δεκεμβρίου.

Οι προσδοκίες της Αθήνας κυμαίνονται σε ρεαλιστικό επίπεδο, καθώς η ιστορία μας έχει διδάξει ότι τα πάντα μπορούν να ανατραπούν από μία κίνηση, ή μία δήλωση, ή ένα συμβάν. Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά το παρελθόν, Ελλάδα και Τουρκία είχαν υπογράψει 48 συμφωνίες, οι οποίες, ωστόσο, δεν αποτέλεσαν εμπόδιο στο να φτάσουμε πολυ κοντά σε ένα -τουλάχιστον- θερμό επεισόδιο το προηγούμενο διάστημα.

Οι στόχοι

Η Αθήνα στοχεύει στη βάση των επιδιώξεών της από τη συνάντηση της Πέμπτης τα εξής:

1)Εδραίωση της ηρεμίας, κάτι που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τις καλές σχέσεις γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών.

2)Βελτίωση διμερών σχέσεων, που είναι ο δρόμος για την εξομάλυνση των σχέσεων, ώστε, ει δυνατόν, κάποια στιγμή να συζητηθούν τα δύσκολα θέματα.

3) Να εστιαστούν οι συζητήσεις στη θετική ατζέντα, πολυ είναι μία σειρά από συμφωνίες που μπορούν να παράξουν ένα καλό κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, οι συμφωνίες αυτές αναμένεται να «κλειδώσουν» τις επόμενες 48 ώρες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιούνται συνεχείς, προκειμένου να αποφασιστεί με ποιες από αυτές τις συμφωνίες θα προχωρήσει η Ελλάδα.

Για το μεταναστευτικό, υπάρχει στο τραπέζι η συνεργασία των λιμενικών σωμάτων Ελλάδας-Τουρκίας για την αντιμετώπιση των ροών και των διακινητών και στον τουρισμό είναι στο τραπέζι η συζήτηση για τριήμερη βίζα σε Τούρκους πολίτες για επίσκεψη στα ελληνικά νησιά.

Η ατζέντα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Το καλό αποτέλεσμα στη συνάντηση της 7ης Δεκεμβρίου, ωστόσο, δεν εξαρτάται μόνο από την ελληνική πλευρά. Εξαρτάται και από τις προθέσεις του Τούρκου προέδρου και βέβαια την ατζέντα των θεμάτων που θα θέσει στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Οι θεματικές του Ερντογάν

Όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν θα θέσει επί τάπητος τα παρακάτω θέματα:

1)Στοχεύει σε συμφωνίες για το μεταναστευτικό

2)Προσδοκά σε οδικό χάρτη για την οριοθέτηση ΑΟΖ-Υφαλοκρηπίδας

3)Ζητήματα μειονότητας στη Θράκη, και

4)Θέματα Ενέργειας

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, ο Τούρκος πρόεδρος θα στείλει θετικά μηνύματα σχετικά με τη συνεργασία με την Ελλάδα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ωστόσο αναμένεται με ενδιαφέρον πώς θα αντιδράσει στις ερωτήσεις που θα θέσουν οι δημοσιογράφοι.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share