Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024

Μητσοτάκης για Σούνακ: «Εγώ δεν έκανα τίποτα, μόνο η παρουσία μου! Δε θα μπλέξουμε εμείς στα εσωτερικά της Βρετανίας…»

«Θετική για την Ελλάδα η δημοσιότητα που πήρε το θέμα των Γλυπτών»

29 Νοεμβρίου 2023 22:35
Μητσοτάκης για Σούνακ: «Εγώ δεν έκανα τίποτα, μόνο η παρουσία μου! Δε θα μπλέξουμε εμείς στα εσωτερικά της Βρετανίας…»
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
Από Κυριάκος Μελλίδης

Νέα αναφορά στο διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας-Βρετανίας, μετά την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή τους, έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά την αποχώρησή του από την τελετή αποφοίτησης της Μονάδας Κοινωνικής Επανένταξης του ΟΚΑΝΑ ρωτήθηκε από δημοσιογράφους σχετικά με την απρέπεια του Βρετανού πρωθυπουργού. «Εγώ δεν έκανα τίποτα, μόνο η παρουσία μου» είπε χαριτολογώντας, σύμφωνα με την ΕΡΤ, για να συμπληρώσει: «Δεν θα μπλέξουμε στην εσωτερική πολιτική της Βρετανίας».

Δείτε επίσης: Πιρς Μόργκαν για Γλυπτά του Παρθενώνα: «Η Ελλάδα είναι σύμμαχος - Μας έδωσαν τη φέτα, το ελαιόλαδο - Ήρθε η ώρα να τα δώσουμε πίσω»

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα κυβερνητικές πηγές απάντησαν στα όσα είπε στη Βουλή της Βρετανίας ο αμετανόητος Σούνακ:

«Στο πνεύμα των καλών μακροχρόνιων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τις οποίες και επιθυμούμε να διατηρήσουμε, δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε απ' όσα έχουμε ήδη πει».

Το μεσημέρι της Τετάρτης ο κ. Μητσοτάκης, επισκεπτόμενος την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είχε κάνει λόγο για «ατυχές περιστατικό», το οποίο ωστόσο «δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις σε βάθος χρόνου». Μάλιστα, πρόσθεσε πως «είχε και μια θετική πλευρά, καθώς το δίκαιο αίτημά μας για επανένωση των Γλυπτών απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη δημοσιότητα».

Η κυρία Σακελλαροπούλου απάντησε: «Η επανένωση των Γλυπτών, που είναι αίτημα από τη σύσταση του κράτους, έχει βρει την κατανόηση της διεθνούς κοινής γνώμης αλλά και της βρετανικής, και αυτό είναι το μεγάλο κέρδος. Το δίκαιο αίτημα της χώρας μας θα βρει ανταπόκριση».

Άκρως προκλητικός ο Ρίσι Σούνακ στο Βρετανικό Κοινοβούλιο: Επιμένει για το «άκυρο» σε Μητσοτάκη - «Δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα, οι Έλληνες ήθελαν να συζητηθούν ασήμαντα θέματα»

Ότι η ελληνική πλευρά δεν τήρησε συμφωνία να μην υπάρξει αναφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα επέμεινε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, στο βρετανικό κοινοβούλιο, όπου αναφέρθηκε στο θέμα της ακύρωσης της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην ομιλία του, ο Ρίσι Σούνακ, ανέφερε συγκεκριμένα: «Είναι προφανές πως ο σκοπός της συνάντησης δεν ήταν για να συζητηθούν σημαντικά θέματα για το μέλλον αλλά για να αναμοχλευτούν ζητήματα του παρελθόντος. Και αυτό δεν ήταν σωστό.

Επιπλέον, όταν έγιναν οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις και συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις για το θέμα αυτό στην Ελλάδα και στη συνέχεια αθετήθηκαν μπορεί να φαίνεται παράξενο, αλλά η άποψή μου είναι ότι όταν οι άνθρωποι αναλαμβάνουν κάποιες δεσμεύσεις πρέπει να τις τηρούν».

Η ελληνική πλευρά έχει διαψεύσει ότι υπήρξε οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν σχετικά με την ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού, πως «στο πνεύμα των καλών μακροχρόνιων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τις οποίες και επιθυμούμε να διατηρήσουμε, δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε απ΄όσα έχουμε ήδη πει».

Εργατικοί: Δεν θα σταθούμε εμπόδιο σε συμφωνία

Από την πλευρά τους, οι Εργατικοί μέσω πηγών αναφέρουν ότι για την πρωθυπουργία του Κιρ Στάρμερ, το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν πρόκειται να γίνει «θέμα προτεραιότητας». Σε ενημέρωσή τους, σημείωναν συγκεκριμένα: «Αν το Βρετανικό Μουσείο και η ελληνική κυβέρνηση συμφωνήσουν σε μια συμφωνία δανεισμού που θα ήταν αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, δεν θα μπαίναμε στη μέση. Όμως δεν θα ήταν κάτι που θα δρομολογούσαμε οι ίδιοι.

Σχετικά με τους φόβους που εκφράζονται πως οι Έλληνες ακόμα και αν τα δανείζονταν δεν θα τα επέστρεφαν, οι Εργατικοί σημειώνουν: «Λοιπόν αυτό δεν θα έμοιαζε με… δανεισμό. Πρόκειται για μια συζήτηση που θα κάνουν το Βρετανικό Μουσείο και η ελληνική κυβέρνηση. Κάθε συμφωνία πάντως θα έπρεπε να πληροί τους όρους που θέτουν οι νόμοι, οι οποίοι δεν πρόκειται να αλλάξουν για το συγκεκριμένο θέμα».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share