Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024

Ψυχρός πόλεμος για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Το παρασκήνιο της ακύρωσης της συνάντησης Μητσοτάκη-Σούνακ - Το διπλωματικό φάουλ, η... Μόνα Λίζα και οι βρετανικές εκλογές (Video)

«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση...»

28 Νοεμβρίου 2023 07:55
Ψυχρός πόλεμος για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Το παρασκήνιο της ακύρωσης της συνάντησης Μητσοτάκη-Σούνακ - Το διπλωματικό φάουλ, η... Μόνα Λίζα και οι βρετανικές εκλογές (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ψυχρός πόλεμος μεταξύ Αθήνας-Λονδίνου ξέσπασε ξαφνικά χθες το απόγευμα, όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ ακύρωσε το προγραμματισμένο για σήμερα ραντεβού του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η συνάντηση με τον Ρίσι Σούνακ είχε οριστικοποιηθεί πριν μία εβδομάδα και γι’ αυτό αιφνιδίασε την ελληνική αποστολή η άρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού να υποδεχθεί τελικά τον Ελληνα ομόλογό του στο κτίριο της Downing Street.

Ψυχρός πόλεμος για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Φαίνεται πως η συνέντευξη του πρωθυπουργού στο BBC, στην οποία μίλησε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αποτέλεσε την αφορμή για να ακυρώσει ο Σούνακ την προγραμματισμένη για αύριο συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Από την πλευρά του Βρετανού πρωθυπουργού προβάλλεται ως επίσημη δικαιολογία η αλλαγή προγράμματος του Ρίσι Σούνακ, ωστόσο κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα αναφέρουν ότι ο πραγματικός λόγος είναι η συζήτηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Όπως αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωση του: «Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί. Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.

Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων».

Το παρασκήνιο της ακύρωσης της συνάντησης Μητσοτάκη-Σούνακ

Πληροφορίες από την βρετανική πλευρά αναφέρουν πως ο Ρίσι Σούνακ ενοχλήθηκε από όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο BBC, τα οποία πάντως όπως σημειώνουν κυβερνητικες πηγές δεν ήταν διαφορετικά από όσα έχει πει μέχρι τώρα και αποτελούν πάγιες ελληνικές θεσεις. Άλλωστε το ζήτημα δεν αφορά τη βρετανική κυβέρνηση, αλλά το βρετανικό μουσείο με το οποίο όπως υπογραμμίζεται από την ελληνική πλευρά γίνονται συζητήσεις και θα συνεχίσουν να γίνονται.

BBC: Διπλωματική διαμάχη Ελλάδας-Βρετανίας - Ο Σούνακ ενοχλήθηκε με τις δηλώσεις Μητσοτάκη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Η εκτίμηση είναι πως στην πλευρά των Βρετανών Συντηρητικών η «Μόνα Λίζα» και η συνέντευξη στο ΒΒC αποτέλεσαν αφορμή προκειμένου να αναβληθεί η συνάντηση και να μην γίνει καμία συζήτηση για το θέμα. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατούσε από νωρίς χθες στη Ντάουνινγκ Στριτ είναι πως εκπρόσωπος του Ρίσι Σούνακ - σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης - σε δηλώσεις του επεχείρησε να κλείσει τη συζήτηση για επιστροφή των Γλυπτών. Μάλιστα χθες το βράδυ ανώτερη πηγή των Συντηρικών μιλούσε για «Ελγίνεια μάρμαρα» - εννοώντας τα Γλυπτά του Παρθενώνα - τα οποίο όπως ισχυρίστηκε «αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και ανήκουν εδώ».

Να ληφθεί υπόψη μια ακόμα παράμετρος στην εξίσωση. Το κόμμα των Βρετανών Συντηρητικών - που είναι πίσω σε όλες τις δημοσκοπήσεις - δεν θέλει να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση στο δρόμο προς τις εκλογές του 2024.

Να σημειωθεί εδώ πως χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ - που προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις -και συζήτησαν μια ευρεία γκάμα θεμάτων. Βέβαια μένει να φανεί ποια στάση θα τηρήσουν - σε περίπτωση εκλογικής τους νίκης - οι Εργατικοί στο θέμα των Γλυπτών.

O Σούνακ αποκλείει κάθε σχέδιο επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα

Η Ντάουνινγκ Στριτ διαμήνυσε χθες ότι ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ αποκλείει κάθε ενδεχόμενο επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα με φόντο την επίσκεψη στο Λονδίνο του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε ερώτηση αν ο πρωθυπουργός συμφωνεί με την σύγκριση του κ. Μητσοτάκη μεταξύ των Γλυπτών και της Μόνα Λίζα, ο εκπρόσωπος του δήλωσε στον independent: «Προφανώς δεν είναι κάτι με το οποίο θα συμφωνούμε. Αποκτήθηκαν νόμιμα την εποχή εκείνη, ανήκουν νόμιμα στους διαχειριστές του μουσείου. Υποστηρίζουμε αυτή τη θέση και δεν υπάρχει κανένα σχέδιο αλλαγών».

Ο αξιωματούχος της Ντάουνινγκ Στριτ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει σχέδιο αλλαγής του νόμου του 1963, ο οποίος απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του ιδρύματος.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ ο πρωθυπουργός δείχνει αρνητικός και στο ενδεχόμενο προσωρινής ανταλλαγής των Γλυπτών με αντικείμενα όπως όπως η Μάσκα του Αγαμέμνονα ηλικίας 3.600 ετών και το Παιδί του Κριτίου.

Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος του Σούνακ τόνισε: «Δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε την προσέγγισή μας και βεβαίως πιστεύουμε ότι το μουσείο είναι το κατάλληλο μέρος για τα Ελγίνεια».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share