ΣΥΡΙΖΑ: Ένα βήμα πριν την «έξοδο» η «ομάδα Αχτσιόγλου» μετά την ολοκλήρωση της συνδιάσκεψης - Τι αποφασίστηκε και ποιές οι τοποθετήσεις των κορυφαίων στελεχών (video)
Κρίσιμη η επόμενη μέρα
ΣΥΡΙΖΑ: Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η πανελλήνια συνδιάσκεψη της ομάδας Αχτσιόγλου, όπου κατά πλειοψηφία η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών που τοποθετήθηκαν τάχθηκε υπέρ της άμεσης αποχώρησης, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί η τελική απόφαση.
Ζητούμενο παραμένει επίσης, το μονοπάτι που θα χαράξουν τα στελέχη εξερχόμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή εάν θα αποχωρήσουν μαζικά ή κατά ομάδες, σε ποιο βάθος χρόνου και με ποια ιεραρχική κλιμάκωση.
Σε κάθε περίπτωση, δηλωτική των προθέσεων υπήρξε η σημερινή τοποθέτηση του Νάσου Ηλιόπουλου, ο οποίος έκανε την εισήγηση εκ μέρους της ηγετικής ομάδας αποτυπώνοντας αφενός τη διαφωνία τους με τις πολιτικές επιλογές του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου τον τρόπο λειτουργίας της Κουμουνδούρου αφήνοντας αιχμές για κατασκευή εσωτερικών εχθρών.
Άμεση αποχώρηση ζήτησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος που τόνισε χαρακτηριστικά πως «η δυναμική που έχει δημιουργηθεί δείχνει πως η έξοδος είναι αναπόφευκτη. Δεν υπάρχουν οι ελάχιστοι όροι πολιτικών συγκλίσεων με τη σημερινή ηγεσία. Δεν έχει κανένα νόημα για περαιτέρω καθυστερήσεις».
Σε διαφορετικό μήκος κλίματος η τοποθέτηση του Αλέξη Χαρίτσης που υπογράμμισε πως «το πρόβλημα με τον Στέφανο Κασσελάκη δεν είναι προσωπικό, είναι ξεκάθαρα πολιτικό. Μας ενδιαφέρει η προστασία της ιστορίας και κυρίως του μέλλοντος του πολιτικού μας χώρου. Τα επόμενα βήματα πρέπει να είναι σταθερά και στέρεα και όχι άλμα στο κενό».
Υπέρ της αποχώρησης τάχθηκαν και τα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη της ομάδας Αχτσιόγλου. Η πρώην υφυπουργός Μερόπη Τζούφη τόνισε χαρακτηριστικά πως δεν χωρά αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδημούλης προτείνει να αποχωρήσουν σύντομα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η βουλευτής Σία Αναγνωστοπούλου τόνισε πως θα αποφασίσει με βάση την συνείδησή της και το τι θα πουν οι ψηφοφόροι της, ενώ η πρώην βουλευτής Θεανώ Φωτίου ξεκαθάρισε και αυτή πως πρέπει να αποχωρήσουν, αλλά με απαραίτητη προϋπόθεση να δουν άμεσα τα επόμενα οργανωτικά βήματα.
Σημειωτέον ότι στην πανελλαδική συνδιάσκεψη μετείχαν πάνω από 1.000 άτομα και το γεγονός ότι διήρκεσε μέχρι αυτή την ώρα αποτυπώνει την κατάθεση μιας σειράς από προβληματισμούς εκ μέρους των μελών της τάσης.
«Νάσο, καλό δρόμο και από το πεζοδρόμιο»: Επίθεση Έλενας Ακρίτα στον Νάσο Ηλιόπουλο περί «βούρκου»
Επίθεση στον Νάσο Ηλιόπουλο εξαπέλυσε μέσω Facebook η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Ακρίτα μετά τις φερόμενες δηλώσεις του για «βούρκο».
Με ανάρτησή της στο facebook η Έλενα Ακρίτα γράφει χαρακτηριστικά: Ο Νάσος Ηλιόπουλος ήταν ο πρώτος που με καλωσόρισε με ανοιχτή αγκαλιά, όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα μου. Είχε προηγηθεί μια μακρά και εγκάρδια διαδικτυακή επικοινωνία και ήξερα ότι με εκτιμούσε.
Σήμερα μάς δήλωσε πως η πλειοψηφία των ψηφοφόρων που επέλεξε τον Κασσελάκη ζει στο βούρκο. Ανάμεσα τους κι εγώ. Χτες ευχήθηκα να παραμείνει. Λάθος. Νάσο, καλό δρόμο κι απ’ το πεζοδρόμιο. Για να μην πω τίποτα χειρότερο πάνω στην οργή και τη θλίψη μου.
Δημοσκόπηση Marc: Συνεχίζει να «βουλιάζει» ο ΣΥΡΙΖΑ - Δεν θέλουν τον Κασσελάκη στο κόμμα
Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό δημιουργεί νέα δημοσκόπηση που δείχνει κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ που φαίνεται ότι χάνει την κυριαρχία στην Κεντροαριστερά. Χωρίς απώλειες κυβέρνηση και Μητσοτάκης που έχουν αντίπαλο τα προβλήματα της καθημερινότητας. Με την ευκαιρία, δείτε την αποκάλυψη του Στέφανου Κασσελάκη για τον σύντροφό του.
Ο πρωθυπουργός και η ΝΔ διατηρούν, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc για την εφημερίδα Πρώτο Θέμα (19/11/2023), την πολιτική κυριαρχία, καθώς το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει στην εκτίμηση ψήφου 39%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ με 14,3%. Ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ 13,8%, ΚΚΕ 9,6%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 5,6%, Σπαρτιάτες 3,4%, Πλεύση Ελευθερίας 3,3%, ΜέΡΑ25 3,2% και Νίκη 2,9%.
Από τα πλέον εντυπωσιακά στοιχεία της δημοσκόπησης είναι η επιβεβαίωση της αρνητικής προαίρεσης με την οποία εξακολουθεί να υποδέχεται η κοινή γνώμη τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. O ΣΥΡΙΖΑ της εποχής Κασσελάκη συνεχίζει να βουλιάζει δημοσκοπικά, σε βαθμό που να συγκρατεί στις τάξεις του μόλις και μετά βίας έναν από τους δύο ψηφοφόρους που τον ψήφισαν στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση.
Η συσπείρωσή του φτάνει στο μάλλον ιστορικά χαμηλό ποσοστό της τάξης του 52,6%, καθώς εμφανίζει σημαντικές διαρροές τόσο προς το ΠΑΣΟΚ (9,1%) και το ΚΚΕ (9,2%) όσο και, πολύ περισσότερο, προς τους αναποφάσιστους (14,4%) και, εν γένει, την αδιευκρίνιστη ψήφο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει την εμπιστοσύνη μόλις του 6,7% της ελληνικής κοινωνίας και στο σχετικό ερώτημα κατατάσσεται τέταρτος, μακράν πίσω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και χαμηλότερα από τους Νίκο Ανδρουλάκη και Δημήτρη Κουτσούμπα. Επιπλέον, υπερτερούν ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εκείνοι που αμφισβητούν τη βασική του διακήρυξη ότι μπορεί να νικήσει τον κ. Μητσοτάκη, με την οποία διεκδίκησε και κέρδισε τον θώκο του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.