Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2024

Ατζέντα Μητσοτάκη: Επιδότηση των νοικοκυριών που θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα – Με τεκμαρτό εισόδημα από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες (video)

Η εισήγηση του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο

31 Οκτωβρίου 2023 12:09
Ατζέντα Μητσοτάκη: Επιδότηση των νοικοκυριών που θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα – Με τεκμαρτό εισόδημα από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες (video)
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI
Από Εύη Κουρίδου

Στις αλλαγές φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών στάθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Όσον αφορά το φορολογικό νομοσχέδιο και ειδικά τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό, η πυξίδα μας δείχνει σταθερά τις μεταρρυθμίσεις. Όσα εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ παίρνουν τη μορφή νόμου. Λαμβάνουμε μια σειρά μέτρων από τη διασύνδεση επιτέλους των POS με τις ταμειακές μηχανές μέχρι τις ρυθμίσεις κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις αλλά και την φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών. Πρέπει να δούμε κατάματα τη στρεβλή εικόνα, για να την αλλάξουμε. Δε γίνεται 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν μικρότερα εισοδήματα και από τον κατώτερο μισθό.

Μίλησε για τολμηρή κίνηση κοινωνικής δικαιοσύνης και αύξησης των δημοσίων εσόδων. Από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι αποκτούν ένα σημείο αναφοράς για το τεκμαρτό τους εισόδημα, που δεν μπορεί να είναι κατώτερο του κατώτατου μισθού. Αποκτούν ωστόσο και ένα επιπρόσθετο κίνητρο για την φορολογική τους συνέπεια. Παράλληλα, όσοι εμφανίζουν κέρδη πάνω από αυτό το κατώτατο τεκμαρτό όριο θα απαλλάσσονται από το 2024 αυτομάτως από το 50% του τέλους επιτηδεύματος. Για τους άλλους, η έκπτωση θα είναι 25%. Το επισπεύδουμε αντί να εφαρμοστεί από το 2025 γιατί εμπιστευόμαστε τη λογική και την αποτελεσματικότητα του νέου συστήματος».

Ένα ακόμα από τα θέματα που επισήμανε ο πρωθυπουργός είναι ότι «προχωράμε στην επιδότηση νοικοκυριών που θερμαίνονται με ρεύμα. Είναι παρέμβαση που έχει να κάνει και με την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανακούφιση ενεργειακή φτώχεια. Θα υπάρξουν και παρεμβάσεις στο ειδικό τιμολόγιο για πολυτεκνες εικογένειες με μεγαλύτερες εκπτώσεις και χωρίς τα αυστηρά περιουσιακά κριτήρια».

Για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή είπε: «Η σημερινή συνεδρίαση γίνεται στην σκιά της εντεινόμενης αναταραχής στη γειτονιά μας. Ως δύναμη σταθερότητας στην περιοχή η Ελλάδα αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα πάντα με βάση το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και διαχωρίζει ωστόσο την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό. Σε ότι αφορά την συνεργασία με άλλες χώρες όπως η Γαλλία και η Κύπρος και πάντα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ εξετάζουμε την διόδους ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Γάζα μέσω θαλάσσης ενώ υποστηρίζουμε σταθερά μια σταθερή λύση του παλαιστινιακού ζητήματος στην λογική των δυο κρατών και συνομιλούμε με όλους τους εμπλεκόμενους.

Γνωρίζετε επίσης τις παρεμβάσεις τις οποίες έκανα με αιχμή την αύξηση κονδυλίων για τις φυσικές καταστροφές και το μεταναστευτικό».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share