Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024

Όλα έτοιμα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές: Πόσους σταυρούς βάζουμε, πού και πώς ψηφίζουμε - Όσα πρέπει να γνωρίζουμε (video)

Αντίστροφη μέτρηση για την κάλπη της 8ης Οκτωβρίου

6 Οκτωβρίου 2023 11:56
Όλα έτοιμα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές: Πόσους σταυρούς βάζουμε, πού και πώς ψηφίζουμε - Όσα πρέπει να γνωρίζουμε (video)
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI
Από Εύη Κουρίδου

Όλα έτοιμα είναι για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, με β' γύρο, αν δε συγκεντρωθεί η απαραίτηση πλειοψηφία, μία Κυριακή μετά, στις 15 του μηνός.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η χώρα έχει μπει στην τελική ευθεία για την ανάδειξη των νέων δημάρχων και Περιφερειαρχών, με τους ετεροδημότες να αναχωρούν για τους προορισμούς όπου ψηφίζουν για τον πρώτο γύρο αυτή την Κυριακή και τους εκλογικούς αντιπροσώπους να οδεύουν προς τα εκλογικά τμήματα όπου έχουν διοριστεί.

Οι πολίτες θα μπορούν να προσέλθουν στις κάλπες από τις 7 πμ έως και τις 7 μμ. Ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών θα διεξαχθεί την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, ενώ, όπου απαιτηθεί δεύτερος γύρος, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Οκτωβρίου. Οι νέες δημοτικές Αρχές θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2024.

Εκλογική άδεια

Η κίνηση αναμένεται να κορυφωθεί και αύριο, καθώς όσοι θα ταξιδέψουν σε κάποιο νησί προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, δικαιούνται μέχρι τρεις εργάσιμες ημέρες εκλογικής αδείας.

Όσοι έχουν τα εκλογικά τους δικαίωμα σε δήμο διαφορετικό από αυτόν του τόπου κατοικίας τους, μπορούν να ψηφίσουν με βάση τους εκλογικούς καταλόγους στους οποίους είναι εγγεγραμμένοι, δηλαδή δε θα λειτουργήσουν σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές τμήματα ετεροδημοτών και αποδήμων, όπως γίνεται στις εθνικές εκλογές και στις ευρωεκλογές, οπότε αναμένεται μαζική έξοδος τόσο φυσικά από τα λιμάνια όσο και από τους σταθμούς των υπεραστικών λεωφορείων.

Να σημειωθεί ότι η διέλευση από τους σταθμούς διοδίων, σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους, δε θα είναι δωρεάν, όπως συνέβη στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου. Η διέλευση από τα διόδια θα είναι δωρεάν μόνο για τους δικαστικούς αντιπροσώπους και με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας και την απόφαση του διορισμού τους.

Γραφεία ταυτοτήτων και διαβατηρίων

Διευκολύνσεις θα υπάρχουν και για όσους δεν έχουν κάποιο πρόβλημα με τα έγγραφά τους (ταυτότητα, διαβατήριο), καθώς όπως ανακοίνωσε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, με τροποποιημένο και διευρυμένο ωράριο θα λειτουργήσουν τα γραφεία ταυτοτήτων και διαβατηρίων το Σάββατο αλλά και την Κυριακή, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της Κυριακής 8 Οκτωβρίου.

Τα γραφεία ταυτοτήτων θα είναι ανοιχτά το Σάββατο από τις 8 το πρωί μέχρι και τις 8 το βράδυ και την Κυριακή από τις 7 το πρωί μέχρι και τις 7 το απόγευμα, ενώ τα γραφεία διαβατηρίων θα λειτουργήσουν το Σάββατο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι και την Κυριακή από τις 7 το πρωί μέχρι και τις 7 το απόγευμα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Άδεια σε ετεροδημότες

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ), οι μισθωτοί εργαζόμενοι στους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας θα λάβουν εκλογική άδεια ως εξής:

  • Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.
  • Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
  • Σε όσους μετακινηθούν από και προς νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

  • Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100 – 200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.
  • Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών.
  • Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια τριών (3) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
  • Σε όσους μετακινηθούν από και προς νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Τα παραπάνω ισχύουν και ως προς τη χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές στο προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ, καθώς και στο προσωπικό των υπολοίπων νομικών προσώπων του δημοσίου Τομέα οποιασδήποτε κατηγορίας, κλάδου και σχέσης εργασίας. Η εν λόγω άδεια χορηγείται και στο έκτακτο προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) των φορέων του Δημοσίου και στο προσωπικό των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου (Εγκύκλιος Υπουργείου Εσωτερικών ΔΙΔΑΔ/Φ.18.33/2659/οικ.15565/20.9.2023).

Πόσοι σταυροί μπορούν να μπουν στο ψηφοδέλτιο

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Σε Δήμους με πληθυσμό μέχρι 30.000 κατοίκους, οι εκλογείς μπορούν να βάλουν μέχρι 3 σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους και μέχρι 4 σε Δήμους με πληθυσμό άνω των 30.000 κατοίκων. Για την εκλογή Συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων, οι εκλογείς μπορούν να επιλέξουν μέχρι 2 υποψηφίους, ενώ σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο των 200 κατοίκων, όπου εκλέγεται μόνο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, οι εκλογείς έχουν τη δυνατότητα επιλογής ενός μόνο υποψηφίου. Στις περιφερειακές εκλογές, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης κυμαίνεται από 1 έως 4, κατά περίπτωση. Στο ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού υπάρχει σαφής ένδειξη για τον αριθμό των υποψηφίων που μπορεί να επιλέξει ο εκλογέας.

Μάθε πού ψηφίζεις

Σε ό,τι αφορά το πού ψηφίζουμε, η διαδικασία είναι γνωστή από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε που ψηφίζεις 2023».

Οι ψηφοφόροι συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία στα αντίστοιχα πεδία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας, ημερομηνία γέννησης) και με λίγα κλικ μαθαίνουν σε ποια περιοχή και σε ποιο εκλογικό τμήμα θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share