Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023

Μητσοτάκης στο Bloomberg: «Η επενδυτική βαθμίδα βοηθά στο κόστος δανεισμού μας»

«Η κλιματική κρίση είναι ευκαιρία»

22 Σεπτεμβρίου 2023 18:15
Μητσοτάκης στο Bloomberg: «Η επενδυτική βαθμίδα βοηθά στο κόστος δανεισμού μας»
Από Ανθή Κουρεντζή

«Η επενδυτική βαθμίδα βοηθά στο κόστος δανεισμού μας», επισήμανε στη συνέντευξη που παραχωρεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg. Με την ευκαιρία, δείτε τις νέες αποκαλύψεις για τα ελληνοτουρκικά.

Ενώ μεταξύ άλλων, πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει επιστρέψει για τα καλά, θα επιτύχουμε τους στόχους δίχως πρόβλημα (…) Μπορείτε να διαπιστώσετε ότι πάμε πολύ καλύτερα από ότι άλλες χώρες της Ευρωζώνης και νομίζω ότι θα διατηρήσουμε την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

(…) Η Ελλάδα είναι όμορφη για να την επισκεφθεί κανείς όχι μόνο τους καυτούς μήνες, έχουμε κάνει μεγάλες επενδύσεις».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην κλιματική κρίση ως ευκαιρία.

Διμερής συφωνία Ελλαδας- Τουρκίας για το μευταναστευτικό μετά την συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν

Mια νέα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία με φόντο το μεταναστευτικό φαίνεται να είναι ο απόηχος της συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογαν.

Πρόκειται για μία λύση “out of the box”, όπως την περιέγραψε κυβερνητικό στέλεχος μετά την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη και ήδη οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών.

Ήδη, μετά την συνάντηση των δύο ηγετών στο Βίλνιους εγκαταστάθηκε μία ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ του Γιώργου Γεραπετρίτη και του Χακάν Φιντάν με στόχο να «αποσυμπιέζονται άμεσα οι διαφωνίες και να μην μετατρέπονται σε κρίσεις». Μάλιστα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι δύο υπουργοί έχει χρειαστεί το προηγούμενο διάστημα να σηκώσουν το τηλέφωνο και να λειτουργήσουν πυροσβεστικά στο πεδίο.

Κοινό μέλημα η λύση του μεταναστευτικού

Το μεταναστευτικό αποτελεί κοινή πρόκληση, όπως συμφώνησαν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος στη συνάντηση τους και εξετάζονται τρόποι ώστε να αντιμετωπίσουν από κοινού τα δίκτυα διακινητών, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε στον συνομιλητή του ότι «πρέπει να σταματήσουμε να έχουμε βάρκες στο νερό».

Υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές


Για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, διπλωματικές πηγές στη Νέα Υόρκη, εξηγούσαν ότι το πρώτο επίπεδο αφορά την παραμονή των δύο χωρών για μεγάλο διάστημα σε καθεστώς νηνεμίας και καταλλαγής και ει δυνατόν να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα. «Στόχος μας είναι μία μακρά και βιώσιμη ηρεμία στη περιοχή», όπως τονίζεται. Το μείζον βέβαια παραμένει ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών. Παρότι, οι ίδιες πηγές, χαρακτηρίζουν πρώιμη την συζήτηση και πολύ περισσότερο την επίτευξη συμφωνίας, σημειώνουν ότι υπάρχει πραγματική διάθεση και από τις δύο πλευρές να προχωρήσει ο διάλογος.

undefined

Να συνεχιστεί το καλό κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας


Μάλιστα, εξηγούσαν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτή η συζήτηση αφού έχουν προηγηθεί 64 γύροι διερευνητικών επαφών. Συγκεκριμένος ορίζοντας, όμως δεν υπάρχει. Στις συζητήσεις που έχουν κάνει οι υπουργοί Εξωτερικών έχουν καταλήξει ότι το χρονικό πλαίσιο δεν πρέπει να είναι ασφυκτικό, αλλά να είναι σταδιακή η εξέλιξη. Να προχωρήσουν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και να χτιστεί μία δυναμική μέσα από σειρά δράσεων της θετικής ατζέντας που θα εδραιώσουν και στις δύο χώρες το κλίμα νηνεμίας.

«Δεν έχουν ακουστεί οι λέξεις που αφορούν τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας»
Στόχος είναι να «σπάσουν οι αδράνειες» και να υπάρξουν αποτελέσματα, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές. Και υπάρχει το κατάλληλο κλίμα, καθώς στις συζητήσεις που έχουν γίνει μεταξύ των ηγετών σε Βίλνιους και Νέα Υόρκη «δεν έχουν ακουστεί οι λέξεις που αφορούν τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας», όπως σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος αναφερόμενο στα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές σε όλους τους τόνους ότι οι διαφορές των δύο χωρών μπορούν να επιλυθούν μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share