Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023

Νέες ταυτότητες: Ραντεβού από Δευτέρα (25/9) - Τι θα γίνει με τις παλιές - Ποιοι θα τις βγάζουν χωρίς παρουσία στο αστυνομικό τμήμα

Δεν θα έχουν «τσιπάκι» αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

21 Σεπτεμβρίου 2023 23:29
Νέες ταυτότητες: Ραντεβού από Δευτέρα (25/9) - Τι θα γίνει με τις παλιές - Ποιοι θα τις βγάζουν χωρίς παρουσία στο αστυνομικό τμήμα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι νέες ταυτότητες που θα έχουν ψηφιακή μορφή πρόκειται να κυκλοφορήσουν τη Δευτέρα (25/9), με τη σχετική πλατφόρμα να ανοίγει το πρωί εκείνης της μέρας ή το βράδυ της Κυριακής (24/9), ώστε οι πολίτες να κλείσουν ραντεβού σε κάποιο ΑΤ. Τι θα γίνει με τις παλιές και ποιοι θα τις βγάζουν χωρίς παρουσία στο αστυνομικό τμήμα;

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, η έκδοση των νέων ταυτοτήτων – οι οποίες θα έχουν το μέγεθος πιστωτικής κάρτας – θα γίνεται στα αστυνομικά τμήματα κατοπιν ραντεβού που θα κλείνει ο πολίτης στην ειδική πλατφόρμα που θα ανεβεί στο gov.gr. Ενώ, για ακόμη μια φορά, ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, με ανάρτησή του στο Twitter, αποκαλύπτει τα σχέδια της κυβέρνησης ενόψει των νέων ταυτοτήτων.

Μετά την αίτηση για έκδοση νέας ταυτότητας, ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει sms στο κινητό του τηλέφωνο οπου θα επιβεβαιώνεται το ραντεβού ενώ θα ενημερώνεται ξανά 7-10 μέρες μετά την έκδοση για την παραλαβή της.

Το κόστος για την έκδοση θα ανέρχεται στα 10 ευρώ όπου θα καταβάλλεται ηλεκτρονικά και η διάρκεια ισχύος των ταυτοτήτων θα είναι τα 10 έτη.

Όσον αφορά τις παλιές ταυτότητες , αυτές θα πάψουν να ισχύουν από τον Αύγουστο του 2026.

Σε όλη τη χώρα θα λειτουργούν 367 σημεία έκδοσης νέων δελτίων αστυνομικής ταυτότητας, ενώ προβλέπεται και η λειτουργία 60 φορητών κλιμακίων. Για λόγους διευκόλυνσης, η διαδικασία έκδοσης θα γίνεται κατόπιν ραντεβού (στα πρότυπα των ραντεβού για τον εμβολιασμό). Τα ραντεβού θα κλείνονται μέσω πλατφόρμας και ο πολίτης θα λαμβάνει ενημερωτικά sms και email.

Τα 60 φορητά κλιμάκια απευθύνονται σε κρατούμενους, νοσηλευόμενους, υπερήλικες και ΑμΕΑ με σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας.

Νέες ταυτότητες
Νέες ταυτότητες

Τι θα γίνει με τα προσωπικά δεδομένα

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η διαδικασία θα είναι απλή και γνώριμη στους πολίτες καθώς θα είναι σχεδόν ίδια με την διαδικασία που ακολουθήσαμε και κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού κατά του κοβιντ.

Επίσης, μετά τις έντονες αντιδράσεις αρνητών να εκδώσουν τις νέες ταυτότητες αλλά και την συνωμοσιολογία που αναπτύχθηκε, κυβερνητικά στελέχη διευκρινίζουν πως δεν θα υπάρχει στις νέες ταυτότητες τσιπάκι γεωχωρικού εντοπισμού ούτε θα έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Στις νέες ψηφιακές ταυτότητες θα αναγράφονται τα στοιχεία ταυτοποίησης, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, τόπος γέννησης, εθνικότητα και αριθμός ταυτότητας.

Συγκεκριμένα στην εμπρόσθια όψη θα αναγράφονται ο αριθμός ταυτότητας, η φωτογραφία του πολίτη, το επώνυμο, το όνομα, το φύλο, η ιθαγένεια, η ημερομηνία γέννησης, η ημερομηνία έκδοσης, η ημερομηνία λήξης, η αρχή έκδοσης, ο αριθμός πρόσβασης Κάρτας- CAN και η υπογραφή κατόχου.

Στην οπίσθια όψη θα περιλαμβάνονται το όνομα πατέρα, το όνομα μητέρας, ο τόπος γέννησης, η ομάδα αίματος και το ύψος, ενώ στο τέλος θα υπάρχει ζώνη μηχανικής αναγνώρισης.

Σε όλη τη χώρα θα λειτουργούν 367 σημεία έκδοσης νέων δελτίων ταυτότητας, ενώ προβλέπεται και η λειτουργία 60 φορητών κλιμακίων. Τα 60 φορητά κλιμάκια απευθύνονται σε κρατούμενους, νοσηλευόμενους, υπερήλικες και ΑμΕΑ με σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share