Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2023

Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρωινή συνάντηση Νίκου Παππά και Στέφανου Κασσελάκη στη Βουλή

Έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μετά τον α' γύρο των εσωκομματικών

19 Σεπτεμβρίου 2023 09:11
Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρωινή συνάντηση Νίκου Παππά και Στέφανου Κασσελάκη στη Βουλή
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI
Από Εύη Κουρίδου

Συνάντηση στη Βουλή έχουν το πρωί της Τρίτης (19/9) ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελακης με τον ΚΕ του κόμματος, Νίκο Παππά.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, είναι ζήτημα λεπτών η ανακοίνωση στήριξης του Νίκου Παππά στον Στέφανο Κασσελάκη στον β' γύρο των εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα κριθεί η ανάδειξη της νέας ηγεσίας ανέμεσα σε εκείνον και την Έφη Αχτσιόγλου. Οι δηλώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται να γίνουν στο περιστύλιο της Βουλής, αμέσως μετά τη συνάντηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Παππάς στον πρώτο γύρο των εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ για την ηγεσία του κομμάτος είχε συγκεντρώσει το 8,68% των ψήφων (12.787 ψήφους).

Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις τις τελευταίες ώρες στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι έντονες μετά την έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών, βάσει των οποίων ο Στέφανος Κασσελάκης κατήλθε πρώτος με ποσοστό 44,91%, όπως ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα με καταμετρημένες όλες τις ψήφους, έναντι 36,18% της Έφη Αχτσιόγλου που ακολουθεί. Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απέσπασε το 8,93% των ψήφων, ο Νίκος Παππάς το 8,68% και ο Στέφανος Τζουμάκας το 1,3%.

ΣΥΡΙΖΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Από την πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα, συνεργάτες του εξ Αμερικής ερχόμενου κ. Κασσελάκη και της πρώην υπουργού κας Αχτσιόγλου ξεκίνησαν ν’ αναζητούν συμμαχίες ενόψει του δεύτερου γύρου της επόμενης Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου.

Ο Νίκος Παππάς απέφυγε τη βραδιά των εκλογών να απαντήσει με ποιον θα συνταχθεί, αναφέροντας απλώς ότι «η παράταξή μας βγαίνει πιο δυνατή από αυτή τη διαδικασία και πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτατα στον μετασχηματισμό του κόμματος μας σε μια αριστερή προοδευτική δημοκρατική παράταξη». Όπως όμως μετέδιδε και νωρίτερα σήμερα το Newsbeast, αν και το βράδυ των εκλογών δεν πήρε σαφή θέση για το τι θα κάνει, ο κύβος ερρίφθη και ο Νίκος Παππάς έχει αποφασίσει να στηρίξει την υποψηφιότητα Κασσελάκη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, ακόμη και στο ενδεχόμενο να πήγαινε με την πλευρά Αχτσιόγλου, το οποίο πλέον δε συγκεντρώνει πιθανότητες, οι γνωρίζοντες την ανθρωπογεωγραφία της Κουμουνδούρου θεωρούσαν σίγουρο ότι οι μισοί ψηφοφόροι περίπου του κ. Παππά δεν θα τον ακολουθούσαν σε μια τέτοια κίνηση.

Σε ποιο «στρατόπεδο» τάσσονται Τσακαλώτος και Τζουμάκας

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κλίνει προς την πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου, κάτι που έγινε εμφανές από τη δήλωσή του πως «είμαι αναγκασμένος να πω ότι η μεταπολιτική, η έμφαση στο πρόσωπο και την εικόνα, έχουν διεισδύσει ακόμα και εκεί που δεν το περιμένει κανείς, έναντι στην ουσία της πολιτικής». Επί της ουσίας «φωτογράφιζε» τον κ. Κασσελάκη που κατά τα λεγόμενά του βασίζεται περισσότερο στην εικόνα του και λιγότερα στην ουσία και τις πολιτικές θέσεις.

Τέλος, με την κ. Αχτσιόγλου θα συμπορευτεί σίγουρα ο Στέφανος Τζουμάκας. Στην πρώτη του δήλωση μετά το αποτέλεσμα, την οποία έκανε με μεγάλη καθυστέρηση, μίλησε για φαινόμενα παρακμής που εμφανίζονται ως πρόοδος. «Πρέπει να θεσπισθεί δίπλωμα απονομής «πολιτικής ευρεσιτεχνίας» σε δήθεν Αριστερούς που διακρίθηκαν στη χειραγωγούμενη υιοθέτηση του δεξιού φαινομένου του τιμωρητισμού, ως δήθεν προοδευτική επιλογή με «αριστερό» περιτύλιγμα» υπογραμμίζει με σκωπτικη διάθεση.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share