Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023

Κακοκαιρία Daniel: Στις πληγείσες περιοχές του Βόλου και της Καρδίτσας η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Επίσκεψη στα μέρη της Θεσσαλίας που «χτυπήθηκαν» περισσότερο

10 Σεπτεμβρίου 2023 11:37
Κακοκαιρία Daniel: Στις πληγείσες περιοχές του Βόλου και της Καρδίτσας η Κατερίνα Σακελλαροπούλου
ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ / EUROKINISSI
Από Εύη Κουρίδου

Τις πληγείσες περιοχές της Καρδίτσας και του Βόλου πρόκειται να επισκεφτεί σήμερα (10/9) η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου βρίσκεται στην Καρδίτσα και τον Βόλο, τις δύο περιοχές δηλαδή που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τα πημμυρικά φαινόμενα. Ταυτόχρονα, Στη Λάρισα ξανά ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Στι 19:00 ανακοινώνει μέτρα για τους πλημμυροπαθείς

«Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα μεταβεί σήμερα, 10 Σεπτεμβρίου, στην Καρδίτσα και στον Βόλο, για να επισκεφθεί πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Κακοκαιρία Daniel
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Κρούει το καμπανάκι κινδύνου η Ματίνα Παγώνη: «Υγειονομική βόμβα τα πνιγμένα ζώα και απόβλητα στον κάμπο» (video)

Την προσοχή εφιστά η Ματίνα Παγώνη αναφέρθηκε στο νερό που έχει λιμνάσει, το οποίο τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για την υγεία.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ ανέφερε ότι «από το στάσιμο νερό θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων του Δυτικού Νείλου και χρειάζεται προσοχή».

Μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, η Ματίνα Παγώνη ανέφερε πως «το νερό έχει μικροοργανισμούς και χημικές ουσίες αυτή τη στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι πόσιμο αλλά και δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για απλά πράγματα, ούτε για να πλύνουμε τα δόντια μας ούτε για να πλύνουμε τα τρόφιμα. Πρέπει οι πλημμυροπαθείς να εφοδιαστούν με νερό».

«Αυτό το νερό μπορεί να προκαλέσει οξεία ηπατίτιδα»

Μάλιστα, η Ματίνα Παγώνη πρόσθεσε ότι «Αυτό το νερό προκαλεί γαστρεντερίτιδα, οξεία ηπατίτιδα. Γι΄αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά, που δεν μπορούν να το καταλάβουν».

Τόνισε επίσης ότι «κάτω από αυτά τα νερά μπορεί να υπάρχουν φυτοφάρμακα, απόβλητα γεωργικών και κτηνοτροφικών μονάδων. Όλα αυτά είναι βόμβα, μακριά από αυτό το νερό, δεν το αγγίζουμε και για τα πιο απλά πράγματα».

Οδηγίες του υπουργείου Υγείας προς πλημμυροπαθείς

Μετά από τις φονικές πλημμύρες των 11 νεκρών, μέχρι στιγμής, που προκάλεσε η επέλαση της κακοκαιρίας Daniel, το υπουργείο Υγείας συστήνει στους πολίτες να μην πίνουν νερό από το δίκτυο ύδρευσης, να μην καταναλώνουν τρόφιμα σε ανοικτές ή κλειστές συσκευασίες που έχουν έρθει σε επαφή με τις πλημμύρες και να αποφεύγουν την έκθεσή τους σε νερό από τις πλημμύρες εφόσον έχουν τραυματισμούς και ανοιχτές πληγές.

Τι προβλέπεται σχετικά με την κατανάλωση νερού και τροφίμων

  • Μην πίνετε νερό από το δίκτυο ύδρευσης και μην το χρησιμοποιείτε για να πλένετε πιάτα, να πλένετε τα χέρια σας, να βουρτσίζετε τα δόντια ή να πλένετε ή να προετοιμάζετε φαγητό, έως ότου ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα διασφάλισης της ποιότητας του. Να χρησιμοποιείτε εμφιαλωμένο νερό.
  • Μην τρώτε κανένα προϊόν που καλλιεργείται σε έκταση ή κήπο που έχει πλημμυρίσει, εκτός εάν έχει μαγειρευτεί.
  • Πετάξτε τρόφιμα, σε κλειστές ή ανοιχτές συσκευασίες τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με τα νερά της πλημμύρας.
  • Πετάξτε οποιοδήποτε φαγητό στο ψυγείο ή τον καταψύκτη σας εάν δεν έχει λειτουργήσει για μερικές ώρες. Τα νερά της πλημμύρας μπορεί να έχουν παρασύρει τρωκτικά και ερπετά από άλλες περιοχές τα οποία μπορεί να είναι επικίνδυνα. Τα ούρα των τρωκτικών μπορεί να επιμολύνουν το νερό με παθογόνους μικροοργανισμούς.
 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share