Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2023

Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογάν: «Δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε ένα διαρκές κλίμα ένταση»

«Μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων»

11 Ιουλίου 2023 14:50
Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογάν: «Δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε ένα διαρκές κλίμα ένταση»
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/EUROKINISSI)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Έχουμε σημαντικές διαφορές με την Τουρκία, αλλά μπορούμε να συμφωνήσουμε σε οδικό χάρτη για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε σε διαρκές κλίμα έντασης, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους, και αναφερόμενος στην αυριανή του συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την απόφαση του τούρκου προέδρου να ανάψει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ τόνισε για τη συνάντηση με τον Ερντογάν ότι είναι η πρώτη μετά τη διπλή εκλογική επικράτηση των δύο ηγετών.

«Μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων», υπογράμμισε και συνέχισε: οι δύο χώρες «δεν είμαστε καταδικασμένες να ζούμε σε διαρκές κλίμα έντασης».

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Συναντιόμαστε εδώ πέρα στο Βίλνιους καθόσον ακόμα λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο πέρα μαινεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Κατά συνέπεια η επανεπιβεβαιώση των βασικών αρχών της συμμαχίας είναι σήμερα περισσότερο απαραίτητη παρα ποτέ και θέλω να χαιρετίσω την επί της αρχής απόφαση της Τουρκίας και του προέδρου Ερντογάν να δεχθεί στους κόλπους της συμμαχίας τη Σουηδία και εύχομαι πολύ σύντομα και επίσημα η φίλη Σουηδία να αποτελέσει το 32ο μελος της συμμαχίας μας.

Θα έχω, όπως γνωρίζετε επίσης την ευκαιρία να συναντηθώ αύριο κατ΄ιδίαν με τον πρόεδρο Ερτογάν στην πρώτη συνάντησή μας μετά τη διπλή εκλογική μας επικράτηση. Πιστεύω ότι και οι δύο με μία ισχυρή λαϊκή εντολή μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας. Όπως έχω πει πολλές φορές, δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε ένα διαρκές κλίμα έντασης. Έχουμε προφανώς σημαντικές διαφορές, μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και το σεβασμό μας στο διεθνές δικαιο θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη, ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη σημαντικότερη γεωπολιτική μας διαφορά που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και ευελπιστώ και προσβλέπω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου, βήματα προόδου τα οποία θα είναι προφανώς προς όφελος και των δύο λαών μας».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share