Κυριακή, 03 Μαρτίου 2024

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο ιστορικό Μινιόν και βόλτα στην Ομόνοια: «Η Αθήνα αλλάζει, όπως και όλη η χώρα!» (photos)

«Τα καλύτερα είναι ακόμα μπροστά μας»

8 Ιουλίου 2023 13:23
Επίσκεψη Μητσοτάκη στο ιστορικό Μινιόν και βόλτα στην Ομόνοια: «Η Αθήνα αλλάζει, όπως και όλη η χώρα!» (photos)
Από Ελεωνόρα - Βασιλική Πατρικαλάκη

Τους χώρους του ιστορικού Μινιόν επισκέφτηκε το Σάββατο 8/7 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απ’ όπου έστειλε το μήνυμα ότι «η Αθήνα αλλάζει, όπως αλλάζει και όλη η χώρα».

Ο πρωθυπουργός εστίασε στο γεγονός ότι η Ελλάδα πλέον έχει γίνει ένας ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις, το ίδιο και το κέντρο της Αθήνας, περιοχές που όπως είπε έχουν ακόμα τις δυσκολίες τους, όμως χάρη και στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, αλλάζουν πλέον όψη, συνεισφέροντας σε μια σημαντική αστική αναγέννηση.

«Τα καλύτερα είναι ακόμα μπροστά μας», ήταν το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε από τους ανθρώπους της εταιρείας στον χώρο και ενημερώθηκε για την νέα του χρήση, καθώς το γνωστό αθηναϊκό τοπόσημο που παρέμενε εγκαταλελειμμένο από τα μέσα της δεκαετίας του 80, μετά τη μεγαλη φωτιά που είχε ξεσπάσει λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 1980, μετατρέπεται εντος του 2024 σε ένα «πράσινο» βιοκλιματικό κτίριο μεικτής χρήσης, με καταστήματα, γραφεία, κατοικίες και εστίαση.

Και είναι σημαντικό τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι αυτό γίνεται από μία ελληνική εταιρεία με Έλληνες αρχιτέκτονες.

Λίγες ώρες πριν από την αυλαία των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή και την ψήφο εμπιστοσύνης, ο πρωθυπουργός περπάτησε επίσης στην Ομόνοια, μίλησε με εργαζόμενους και καταστηματάρχες, φωτογραφήθηκε με πολίτες που τον ρώτησαν και για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές , σε μια περιοχή όπως είπε που και ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά , καθώς επί 7 χρόνια είχε το γραφείο του στην Χαλκοκονδύλη.

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο ιστορικό Μινιόν - «Η Αθήνα αλλάζει, όπως αλλάζει και όλη η χώρα» (photos)
POOL / ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ / EUROKINISSI

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο ιστορικό Μινιόν - «Η Αθήνα αλλάζει, όπως αλλάζει και όλη η χώρα» (photos)
POOL / ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ / EUROKINISSI

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο ιστορικό Μινιόν - «Η Αθήνα αλλάζει, όπως αλλάζει και όλη η χώρα» (photos)
POOL / ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ / EUROKINISSI

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο ιστορικό Μινιόν - «Η Αθήνα αλλάζει, όπως αλλάζει και όλη η χώρα» (photos)
POOL / ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ / EUROKINISSI

Bloomberg για Μητσοτάκη: «Επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις για να περάσει η ελληνική κρίση στην ιστορία

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιταχύνει τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων στην αρχή της δεύτερης θητείας του, καθώς προσπαθεί να αξιοποιήσει την επιβλητική πλειοψηφία για να παραδώσει τα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα στην ιστορία». Αυτό γράφει το Bloomberg για τον βασικό στόχο του πρωθυπουργού στο άρθρο που ακολουθεί τη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στο ειδησεογραφικό δίκτυο.

Το πρωτοσέλιδο άρθρο του πράκτορείου θυμίζει πως σε ένα σαφές μήνυμα προς τους επενδυτές, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να προβεί σε πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων ύψους 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια και έθεσε ως στόχο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως τα τέλη του έτους. Όπως σχολιάζει η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που ανήκει ακόμη στην κατηγορία των «σκουπιδιών» και η έξοδος από αυτή θα ήταν «μία συμβολική στιγμή, 13 χρόνια αφότου τα πρώτα κύματα της κρίσης χρέους την είδαν να υποβαθμίζεται».

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε μια σειρά από σχέδια και στόχους για τα επόμενα τέσσερα χρόνια που στοχεύουν στην εδραίωση της θέσης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από χρόνια οικονομικής δυσπραγίας. Δεσμεύτηκε να φέρει τα εισοδήματα των Ελλήνων σημαντικά πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και να επιταχύνει τον ρυθμό μείωσης του χρέους ενισχύοντας παράλληλα τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αυξάνοντας τις εξαγωγές στο 60% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος από 50%.

«Είναι μια δέσμευση προς τους επενδυτές», δήλωσε ο Μητσοτάκης την Τρίτη στην Αθήνα. «Δεν πρόκειται μόνο για διαχείριση. Δεν είναι μόνο να παίζεις άμυνα. Έχει να κάνει πραγματικά με την αλλαγή της χώρας».

Ο Μητσοτάκης κέρδισε τον περασμένο μήνα μια ηχηρή πλειοψηφία για άλλα τέσσερα χρόνια στην εξουσία, δίνοντας στη συντηρητική κυβέρνησή του την εντολή να εφαρμόσει φιλικές προς τους επενδυτές πολιτικές που είχε διαφημίσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μειώσει το χρέος της Ελλάδας ύψους 356 δισεκατομμυρίων ευρώ, το υψηλότερο σε σχέση με την παραγωγή στην ευρωζώνη. «Θέλω να συνεχίσω να κάνω την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις», δήλωσε.

undefined

Τόσο η Moody’s Investors Service όσο και η Scope Ratings δήλωσαν ότι η εκλογική νίκη του Μητσοτάκη ήταν ένα πιστωτικά θετικό γεγονός για τη χώρα.

Οι αποδόσεις της Ελλάδας μειώθηκαν περισσότερο από τις αποδόσεις της Ιταλίας και της Γερμανίας | Διαφορά απόδοσης μεταξύ των 10ετών ομολόγων αναφοράς κάθε χώρας

Οι επενδυτές έχουν ήδη συσσωρευτεί στα ελληνικά ομόλογα φέτος, με την προσδοκία ότι η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, καθιστώντας τα τα ομόλογα με τις καλύτερες επιδόσεις στον ανεπτυγμένο κόσμο. Αυτό έχει φτηνώσει το κόστος δανεισμού της χώρας σε τέτοιο βαθμό που τώρα πληρώνει λιγότερο από την Ιταλία, ακόμη και όταν το χρέος της Ρώμης θεωρείται ασφαλέστερο από τους οίκους αξιολόγησης.

«Ήδη διαπραγματευόμαστε σαν να είμαστε χώρα επενδυτικής βαθμίδας, αλλά χρειαζόμαστε και την επίσημη σφραγίδα έγκρισης από τους οίκους αξιολόγησης», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Πέρα από το οικονομικό πρόγραμμα, σκιαγράφησε ένα πολιτικό σχέδιο που επιδιώκει να οικοδομήσει μια νέα συναίνεση στο επίκεντρο της ελληνικής πολιτικής.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share