Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Το "παζλ" της νέας Βουλής: Γιατί και πώς τοποθετήθηκαν τα κόμματα; Το αίτημα των Σπαρτιατών που απορρίφθηκε - Η πρώτη εμφάνιση του Τσίπρα μετά την παραίτηση - Ποιοι ορκίστηκαν με πολιτικό όρκο και ποιοι στο Κοράνι (Video)

Τρεις πολιτικοί αρχηγοί δεν έδωσαν θρησκευτικό όρκο

3 Ιουλίου 2023 14:49
Το
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Νέες συνήθειες στην χωροταξία εγκαινιάζει η σύνθεση της νέας Βουλής όπως προέκυψε και μετά από την σημερινή ορκωμοσία των εκλεγμένων μελών της εθνικής αντιπροσωπείας. Οι θέσεις στις οποίες θα απαντώνται οι κοινοβουλευτικές ομάδες αποτελεί διαβούλευσης του προεδρείου και των κομμάτων. Την ίδια στιγμή, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μπει στη μάχη για την ηγεσία του κόμματος.

Πού τοποθετήθηκαν τα κόμματα

Σύμφωνα με πληροφορίες τις προηγούμενες ημέρες ο Βασίλης Στίγκας των Σπαρτιατών ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα να τοποθετηθούν οι βουλευτές του στις μπροστινές σειρές των εδράνων υποστηρίζοντας ότι η Ολομέλεια έχει πέντε πτέρυγες και οι «Σπαρτιάτες» είναι το πέμπτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα.

Το αίτημα ωστόσο απορρίφθηκε όπως απορρίφθηκε και η σκέψη να τοποθετηθούν στα ορεινά άκρα δεξιά έδρανα, σημείο που πριν από κάποια χρόνια είχε τοποθετηθεί η ΚΟ της Χρυσής Αυγής καθώς θα προκαλούσε πολυδιάσπαση της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας.

Υπο αυτά τα δεδομένα κρίθηκε ως βέλτιστη λύση να πάρει η Νέα Δημοκρατία το σύνολο των εδράνων που απλώνονται στις δύο δεξιότερες πτέρυγες. Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ παραμένει σταθερά στα μπροστινά κεντρικά έδρανα. Σταθερή θέση διατηρεί και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στην «βιτρίνα» των κεντροαριστερών εδράνων ενώ ακριβώς δίπλα τους παραμένει η ΚΟ του ΚΚΕ.

Στις τέσσερις ορεινές πτέρυγες που απλώνονται από τα κεντρικά έδρανα και προς τα αριστερά τοποθετήθηκαν τα υπόλοιπα κόμματα. Συγκεκριμένα πίσω από το ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε η ΚΟ της Ελληνικής Λύσης. Ακριβώς δίπλα τους και πίσω από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μπήκαν οι βουλευτές της Νίκης. Αριστερότερα αλλά στο ίδιο ύψος τοποθετήθηκαν οι «Σπαρτιάτες» ενώ τέρμα αριστερά πίσω από το ΚΚΕ κάθισαν οι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας.

Η ορκωμοσία της νέας Βουλής

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ορκίστηκαν οι 300 βουλευτές που εξασφάλισαν μια έδρα στη Βουλή στις εκλογές της 25ης Ιουνίου με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να τους εύχεται «καλή δύναμη» μετά την ολοκλήρωση της τελετής.

Η πρώτη εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα μετά την παραίτησή του - Πηγαδάκια, χαμόγελα και χειροφιλήματα - Όσα έγιναν μέσα στη Βουλή

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέβηκε στα βουλευτικά έδρανα και συνομίλησε με όλους σχεδόν τους βουλευτές της ΝΔ. Συναντήθηκε, μάλιστα, στον διάδρομο της ολομελειας και με τον Νίκο Ανδρουλάκη την ώρα που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έμπαινε στην αίθουσα με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να έχουν τυπική χειραψία.

Στις 11 μπήκε στην αίθουσα της Ολομέλειας και ο Αλέξης Τσίπρας παίρνοντας θέση στο πρώτο έδρανο δίπλα στην Όλγα Γεροβασιλη και τον Σωκράτη Φάμελλο

Ορκίστηκαν οι νέοι βουλευτές της Βουλής, σε μια τελετή που είχε ξεχωριστές και ιδιαίτερες εμφανίσεις, χαμόγελα αλλά και αμηχανία για κάποιους.

Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την παραίτησή του έκανε ο Αλέξης Τσίπρας. O απερχόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν απαθανατίστηκε κατά την άφιξή του στη Βουλή, καθώς μπήκε από την πλαϊνή είσοδο. Έφτασε στην Ολομέλεια στις 11:00 και κάθισε στα πρώτα έδρανα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, δίπλα στην Όλγα Γεροβασίλη και τον Σωκράτη Φάμελλο, νέο επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδειχνε σκεπτικός ίσως και απογοητευμένος, με τα πρώτα χαμόγελα να «ζωγραφίζονται» στο πρόσωπό του, όταν πήγε να τον χαιρετήσει ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.

Χαμογελαστός υποδέχτηκε και την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία τον πλησίασε για να τον χαιρετήσει. Στις φωτογραφίες αποτυπώνεται μια θερμή χειραψία και ένας μικρής διάρκειας διάλογος, με χαμόγελα και από τις δύο πλευρές.

Η πρώτη εμφάνιση του Τσίπρα μετά την παραίτηση
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Tα πηγαδάκια του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους βουλευτές της ΝΔ

Τα πηγαδάκια δεν έλειπαν πριν την έναρξη της ορκωμοσίας της νέας Βουλής. Ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε τον πρωθυπουργό σε διάφορα πηγαδάκια με τους βουλευτές της ΝΔ και τους υπουργούς της νέας κυβέρνησης.

Tα σταυρωτά φιλιά και τα χειροφιλήματα

Tα φιλιά, οι ζεστοί εναγκαλισμοί αλλά και τα χειροφιλήματα δεν έλειψαν αυτή την ξεχωριστή μέρα για τους νέους βουλευτές. Στις φωτογραφίες είδαμε το φιλί στη Ζωή Κωνσταντοπούλου από τον πατέρα της, το χειροφίλημα του βουλευτή της ΝΔ, Διονύση Χατζηδάκη στην Όλγα Γεροβασίλη, καθώς και το σταυρωτό φιλί της Έλενας Ακρίτα στον Αλέξη Τσίπρα.

Το δώρο του Πρόεδρου της Βουλής στους βουλευτές

Στα έδρανα περίμενε τους βουλευτές ένα δώρο από τον Πρόεδρο της Βουλής. Ήταν μια λευκή τσάντα που περιείχε το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής, ένα εγχειρίδιο για τους επιστημονικούς συνεργάτες, ένα βιβλίο του Λορέντζου Μαβίλη και μια έκδοση της Βουλής για το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΟΡΕΝ.

Ποιοι ορκίστηκαν με πολιτικό όρκο και ποιοι στο Κοράνι - Τρεις πολιτικοί αρχηγοί δεν έδωσαν θρησκευτικό όρκο

Η πλειοψηφία των βουλευτών και των πολιτικών αρχηγών έδωσε θρησκευτικό όρκο. Με πολιτικό όρκο ψήφισαν ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, όπως και οι βουλευτές των κομμάτων τους.

Πολιτικό όρκο έδωσε και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ ο σύντροφός της, Διαμαντής Καραναστάσης ορκίστηκε με θρησκευτικό όρκο.

Τέλος, στο Κοράνι ορκίστηκαν οι τέσσερις μουσουλμάνοι βουλευτές της νέας Βουλής. Πρόκειται για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ (Ξάνθη) και Οζγκιούρ Φερχάτ (Ροδόπη) και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μπουρχάν Μπαράν (Ξάνθη) και Ιλχάν Αχμέτ (Ροδόπη).

Αυτός είναι ο όρκος στο Κοράνι

Ο όρκος στο Κοράνι αναφέρει τα εξής: «Ορκίζομαι στο όνομα του παντοδύναμου Θεού και του μόνου αυτού Προφήτη, ο οποίος είναι ο Μωάμεθ, να είμαι πιστός στην πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντα μου».

Αυτός είναι ο πολιτικός όρκος

Ο πολιτικός όρκος αναφέρει: «Διαβεβαιώνω στην τιμή στη συνείδησή μου να είμαι πιστός στην πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντα μου».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share