Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη και Μπάιντεν – Συζήτηση για συνεργασία σε άμυνα και ενέργεια

Συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την εκλογική του νίκη

2 Ιουλίου 2023 20:41
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη και Μπάιντεν – Συζήτηση για συνεργασία σε άμυνα και ενέργεια
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/EUROKINISSI)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε την Κυριακή (2/7) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν.

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την εκλογική του νίκη και τόνισε ότι προσβλέπει σε ακόμα στενότερη συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Μητσοτάκης και Μπάιντεν
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/EUROKINISSI)

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τους στενούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς και τη βούλησή τους για την ενίσχυση και εμβάθυνση της εξαιρετικής ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και της ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας υπογραμμίστηκε η σημασία της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο: «Καλύτεροι μισθοί, καλύτερη υγεία, καλύτερη ζωή σε μια ισχυρή Ελλάδα!»

Το στίγμα της επόμενης περιόδου της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάζει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που συνεδριάζει για πρώτη φορά μετά τις εκλογές της Κυριακής υπό διευρυμένη σύνθεση - με τη συμμετοχή, δηλαδή, και των υφυπουργών.

Οι νέοι υπουργοί θα παραλάβουν στα χέρια τους τους μπλε φακέλους με τις προτεραιότητες και τα χρονοδιαγράμματα που πρεπει να τρέξουν, με τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει ότι μετά τη νίκη της 25ης Ιουνίου, ο μόνος στόχος είναι η σκληρή δουλειά και η τήρηση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού μοιράσει τους φακέλους με τα sos, θα ξεκινήσει τις επισκέψεις στα παραγωγικά υπουργεία, προκειμένου να συζητήσει τις λεπτομέρειες του κάθε χαρτοφυλακίου και των στόχων που πρέπει να υλοποιηθούν.

Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο: «Καλύτεροι μισθοί, καλύτερη υγεία, καλύτερη ζωή σε μια ισχυρή Ελλάδα!»

Η εισήγηση του πρωθυπουργού

- Καμία αυταρέσκεια, καμία έπαρση, είμαστε υπηρέτες όλων των πολιτών. Μας εμπιστεύτηκαν να χτίσουμε την ΕΛλάδα όλων των Ελλήνων και όλων των Ελληνίδων. Έχουμε πολύ έργο μπροστά μας.

- Ξεκινάμε με αισιοδοξία και υπευθυνότητα τη νέα θητεία που θέλω να την ονοματίσω τη θητεία της αποτελεσματικότητας και των μεγάλων αλμάτων για να αρπάξει η χώρα τις ευκαιρίες που βρίσκονται μπροστά της

- Η κοινωνία είναι πιο μπροστά από πολλά κόμματα και κατέγραψε την πρόθεσή της να προχωρήσουμε στο αύ ριο. Δεν έχουμε κανένα δικαιώμα να απογοητεύσουμε τους πολίτες. Η κοινωνία μας παρέδωσε τη σκυτάλη του μέλλοντός της

- Στο κοινοβουλευτικό πεδίο τις συνέπειες του επιθανάτιου ρόγχου της απλής αναλογικής θα τις διαχιειριστούμε ενώ στο πεδίο της κοινωνίας αντίπαλοί μας είναι τα προβλήματα. Στόχος μας είναι να στηρίζουμε την κοινωνία, τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα

- Οι ευθύνες στους ώμους μας είναι βαριές. Πετυχημένος υπουργός είναι αυτός που παράγει έργο αλλά και αυτος που υπερασπίζεται συνολικά την κυβερνητική πολιτική. Όλοι υπερασπιζόμαστε το έργο όλων και ο νοών νοείτο.

- Το υπουργικό συμβούλιο έχει περισσότερες γυναίκες, θα μπορούσε και περισσότερες

- Θα εξακολουθήσουμε να αντιμετωπίζουμε την ακρίβεια στα τρόφιμα και την κάλυψη κοινωνικών αναγκών όπως η καλύ τερη ανταπόκριση του ΕΚΑΒ

- Μια από τις κεντρικές δεσμεύσεις είναι η επαναφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ σε κρατικό έλεγχο αλλά θα συμπεριλαμβάνεται και μια νομοθετική δέσμευση από την υποχρέωση όλα τα προεκλογικά προγράμματα να ελέγχονται από ανεξάρτητο φορέα

- Το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά την οργάνωση του κράτους, τη μετεξέλιξη του επιτελικού κράτους ώστε η άσκηση πολιτικής να γίνει πιο αποτελεσματική

- Η αποστολή αρχίζει στη νομοθέτη ση και ολοκληρώνεται με χειροπιαστό έργο

- Στην πρώτη μας θητεία ψηφίσαμε πάνω από 400 νόμους, όμως οι στόχοι πρέπει να είναι πιο φιλόδοξοι για την εφαρμογή των νόμων. Έχουμε εκκρεμότητες σημαντικά νομοσχέδια για την εφαρμογή στην πράξη

- Η καλύτερη ανάπτυξη προωθεί την ευημερία. Το κοινωνικό κράτος πρέπει να στηρίζεται σε γερά οικονομικά θεμέλια

Καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια υγεία, καλύτερο κράτος, καλύτερη ζωή σε μια ισχυρή Ελλάδα οι 4 βασικές μας γραμμές

- Δεν ξεχνάμε ότι ο τόπος θα είχε κυβέρνηση αυτοδυναμίας από τις πρώτες εκλογές χωρίς την περιπέτεια της απλής αναλογικής. Στο κλίμα εφησυχασμού κάποιοι επέλεξαν την χαλαρή ψήφο και μικρότερα κόμματα γι αυτό που είχα προειδοποιήσει ότι πολλοί κομματικοί σχηματισμοί ίσως να προκαλούν πολιτική κακοφωνίαα. Το πολίτευμα όμως ξέρει να προστατεύεται.

- Έκριναν με πρωτοφανή ωριμότητα θέσεις και συμπεριφορές που προτάσσουν την ειλικρίνεια

- Ταυτόχρονα καταδίκασαν τις διχαστικές πολιτικές.

- Χωρίς προηγούμενο είναι και οι ευθύνες που προέρχονται από ένα ευρύ λαϊκό ρεύμα που μας εμπιστεύθηκε. Μας εμπιστεύτηκαν για την ευημερία

- Ήταν μια νική χωρίς προηγούμενο. Δεν υπάρχει άλλη κβυέρνηση που να αυξάνει τα ποσοστά της με τεράστια διαφορά από τους πολιτικούς αντιπάλους. Είμαστε ευγνώμονες στον ελληνικό λάο

Τους 63 υπουργούς και υφυπουργούς περίμενε στις θέσεις τους στον χώρο συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου οι «μπλέ φάκελοι» με τους στόχους και τις προτεραιότητες σε τρία επίπεδα.

Στους φακέλους περιλαμβάνονται οι άμεσες παρεμβάσεις που πρέπει να δρομολογηθούν, ενώ για όλα τα υπουργεία έχει γίνει προγραμματισμός σε ορίζοντα εξαμήνου, ως το τέλος του 2023. Παράλληλα, στους φακέλους γίνεται και μια γενικότερη περιγραφή των κεντρικών στόχων του χαρτοφυλακίου ενός εκάστου υπουργού σε ορίζοντα τετραετίας, ως το 2027.

Σημειώνεται ότι η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και η εκπλήρωση των «παραδοτέων» θα είναι υπό την άμεση εποπτεία του υπουργικού ντουέτου, των Άκη Σκέρτσου και Θανάση Κοντογεώργη.

Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο: «Καλύτεροι μισθοί, καλύτερη υγεία, καλύτερη ζωή σε μια ισχυρή Ελλάδα!»

Τα έτοιμα νομοσχέδια

Μέσα στον Ιούλιο, το κυβερνητικό σχήμα είναι έτοιμο να καταθέσει στη Βουλή τα πρώτα νομοσχέδια, τα οποία θα συζητηθούν μέχρι το κλείσιμό της. Το επόμενο διάστημα αναμένεται θερμό κοινοβουλευτικά, με 8 κόμματα στη Βουλή και τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τις φοροελαφρύνσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί η Νέα Δημοκρατία, καθώς και το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές που ετοιμάζονται στο επιτελικό κράτος.

Το πρώτο τεστ για την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, αλλά και τη λειτουργία του κοινοβουλίου, θα δοθεί στην τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων στις 6, 7 και 8 Ιουλίου, κατά την διάρκεια της οποίας η κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share