Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023

Debate - Εκλογές 2023: Δεκτές οι προτάσεις των δημοσιογράφων – Και ελεύθερη ερώτηση και διευκρινιστική

Την Πέμπτη 15 Ιουνίου στις 9 μ.μ στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο debate των πολιτικών αρχηγών

8 Ιουνίου 2023 17:13
Debate - Εκλογές 2023: Δεκτές οι προτάσεις των δημοσιογράφων – Και ελεύθερη ερώτηση και διευκρινιστική
Από Ανθή Κουρεντζή

Εκλογές 2023: Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, που οριστικοποίησε τους όρους του debate. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε, υπό την προεδρία της υπηρεσιακής υπουργού Εσωτερικών, καθηγήτριας Καλλιόπης Σπανού. Με την ευκαιρία, δείτε την δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ενδεχόμενο τρίτων εκλογών.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης καθορίστηκαν οι λεπτομέρειες που αφορούν στη διεξαγωγή της τηλεοπτικής αναμέτρησης με τη συμμετοχή των αρχηγών των πέντε κοινοβουλευτικών κομμάτων, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Ιουνίου στις 9 μ.μ στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ.

Η Διακομματική Επιτροπή αποφάσισε να κάνει δεκτές τις προτάσεις των δημοσιογράφων που θα συμμετάσχουν στο debate, όπως αυτές κατατέθηκαν από τον κ. Γιώργο Κουβαρά που συμμετείχε στη σύσκεψη ως εκπρόσωπός τους.

Στο πλαίσιο εξασφάλισης της ισότιμης κατανομής του χρόνου για όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, συμφωνήθηκε ομόφωνα να δοθεί η δυνατότητα στον εκάστοτε δημοσιογράφο:

Να υποβάλει μία ερώτηση ελεύθερης θεματολογίας προς έναν πολιτικό αρχηγό. Η ερώτηση θα διατυπώνεται στο τέλος κάθε θεματικής ενότητας και η σειρά των ερωτώντων θα καθοριστεί κατόπιν κλήρωσης που θα διενεργήσουν οι συμμετέχοντες δημοσιογράφοι.

Να θέσει μία επιπλέον διευκρινιστική ερώτηση προς έναν πολιτικό αρχηγό εντός της θεματολογίας που συζητείται κάθε φορά. Η διευκρινιστική ερώτηση θα προηγείται χρονικά της ερώτησης ελεύθερης θεματολογίας.

Υπενθυμίζεται ότι η θεματολογία θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες:

  • 1η Θεματική Ενότητα: Οικονομία – Ανάπτυξη – Απασχόληση
  • 2η Θεματική Ενότητα: Εξωτερική Πολιτική – Άμυνα
  • 3η Θεματική Ενότητα: Κράτος – Θεσμοί – Διαφάνεια
  • 4η Θεματική Ενότητα: Υγεία – Παιδεία – Κοινωνικό Κράτος
  • 5η Θεματική Ενότητα: Περιβάλλον – Ενέργεια
  • 6η Θεματική Ενότητα: Νέα Γενιά

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι αρχηγοί των κομμάτων θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε σύντομη καταληκτική τοποθέτηση.

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών.

Εκλογές 2023: Ο Μητσοτάκης χτυπά την... καμπάνα στη Νίκη και τους υποστηρικτές της - «Αφήστε την Εκκλησία μακριά από την πολιτική»

Εκλογές 2023: Από τη Δράμα χθες το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε το μήνυμα: Πατριώτης δεν αρκεί να είναι κάποιος στα λόγια, αλλά πρέπει να είναι και στα έργα και πως κανείς δεν δικαιούται να παίζει παιχνίδια με την Ορθοδοξία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χτύπησε χθες την… καμπάνα στη νεοεμφανιζόμενη Νίκη, αλλά και στους πολίτες που κατέληξαν σε αυτήν την επιλογή, είτε από διαμαρτυρία ή επειδή το πίστευαν, υποστηρίζοντας ότι η ορθόδοξη πίστη δεν χωράει στα στεγανά κάποιων νεοεμφανιζόμενων κομμάτων που διεκδικούν να έχουν την πρωτοκαθεδρία σε αυτήν.

Ηταν όμως και ένα μήνυμα σε κάποιους, λίγους ιερείς, οι οποίοι φαίνεται οτι έχουν ακούσει τα… κελεύσματα της Νίκης και τα μεταφέρουν κυρίως στους πιστούς, αν και η Εκκλησία δια του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, σε αυστηρό τόνο, διαχώρισε τη θέση της με την πολιτική, κάνοντας λόγο για "παραχαράκτες της πίστης που εκμεταλλευόμενοι το θρησκευτικό συναίσθημα των ανθρώπων, επιζητούν να δημιουργήσουν οπαδούς και στρατούς".

Εκλογές 2023: Ο Μητσοτάκης χτυπά την... καμπάνα στη Νίκη και τους υποστηρικτές της - «Αφήστε την Εκκλησία μακριά από την πολιτική»

Αφήστε την Εκκλησία μακριά από την πολιτική

"Να αναζητήσουμε τους συμπολίτες μας που έστρεψαν την ψήφο τους σε κόμματα εκ δεξιών της της ΝΔ και να τους πούμε ότι ο πατριωτισμός στα λόγια είναι εύκολος. Όμως στην πράξη μετριέται με αποτελέσματα. Και βέβαια σε όσους επιδιώκουν να φυλακίζουν την ορθόδοξη πίστη στα στεγανά κάποιων μικρών κομμάτων, τους απαντάμε ότι οι πίστη μας είναι πολύ μεγαλύτερη και ήταν πάντοτε δύναμη ενότητας και όχι διχασμού. Και ας αφήσουμε την Εκκλησία μακριά από την πολιτική", είπε ο Κυριάκος Μητσοτακης, με τα… σκάγια να παίρνουν και τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Νίκη και Ελληνική Λύση "τσιμπάνε" τα ποσοστά τους στα Βόρεια, όπως έδειξε η πρόσφατη κάλπη, με την Πειραιώς να έχει λάβει το μήνυμα και να επιχειρεί επιστροφή των ψηφοφόρων στη μεγάλη, λαϊκή, κεντροδεξιά παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, όπως συχνά την αποκαλεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκλογές 2023: Ο Μητσοτάκης χτυπά την... καμπάνα στη Νίκη και τους υποστηρικτές της - «Αφήστε την Εκκλησία μακριά από την πολιτική»

Επιχείρηση Βόρεια Ελλάδα

Στην Πειραιώς, έχοντας σκανάρει το εκλογικό αποτέλεσμα κάλπη κάλπη, εστιάζουν στις απώλειες εκ δεξιών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και τους βουλευτές, οι οποίοι ετοιμάζονται να περιοδεύσουν προς τον Βορρά.

Στη Δράμα, όπου βρέθηκε σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ μετά την Καβάλα και τη Θάσο, η Νέα Δημοκρατία πήρε στις πρόσφατες εκλογές 39,41% έναντι 43,9 μονάδων το 2019, η Ελληνική Λύση 6,90%, οριακά υψηλότερο ποσοστό σε σύγκριση με το 2019 ( 6,70%) και η Νίκη 5,33%. Η Πιερία, είναι μία ακόμη περιφέρεια που αν και βάφτηκε "μπλε" με 41,09%, στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 είχε αποσπάσει 47,45%, η Ελληνική Λύση πήρε την 21η Μαΐου 7,56% έναντι 5,73% ενώ η πρωτοεμφανιζόμενη Νίκη 7,46%. Το στοίχημα για την Πειραιώς είναι να σταματήσουν οι διαρροές στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέτει τα διλήμματα στους πολίτες για τη σημασία της κάλπης της 25ης Ιουνίου. Σε όλους τους τόνους ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθαρίζει ότι θέλει εντολή για ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καθώς αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να μπορεί η επόμενη κυβέρνηση να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που άφησε, λόγω των κρίσεων που αντιμετώπισε.

Προχθές μάλιστα στην ΕΡΤ για πρώτη φορά ο Κυριάκος Μητσοτακης είπε ότι αν η ΝΔ δεν είναι αυτοδύναμη, τότε ένας ακομη γύρος εκλογών είναι μονόδρομος τον Αύγουστο, αφού δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας ούτε με κόμματα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας, ούτε όμως με το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share