Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2023

Εκλογές 2023: Ο μεγάλος φόβος του Κυριάκου Μητσοτάκη! «Μπορεί να αυξηθεί ο πήχης της... Αν με θέλετε πρωθυπουργό πρέπει να...» - Το σενάριο που τον ανησυχεί και τι δείχνουν οι αριθμοί

Ο "βραχνάς" των Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας και ΜέΡΑ25

30 Μαΐου 2023 08:58
Εκλογές 2023: Ο μεγάλος φόβος του Κυριάκου Μητσοτάκη! «Μπορεί να αυξηθεί ο πήχης της... Αν με θέλετε πρωθυπουργό πρέπει να...» - Το σενάριο που τον ανησυχεί και τι δείχνουν οι αριθμοί
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Κάλεσμα προς τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου έκανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Περιστέρι και συγκεκριμένα στην πλατεία του Αγίου Αντωνίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε μεταξύ άλλων ότι «δεν είμαι πρωθυπουργός, αν με θέλετε πρωθυπουργό πρέπει να με ψηφίσετε, όχι να πάμε παραλία».

Μεταξύ άλλων τόνισε πως είναι σημαντικό όλοι να ψηφίσουν ξανά οι πολίτες για να μπορέσει η ΝΔ να λάβει ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό γιατί ο πήχης της αυτοδυναμίας μπορεί να αυξηθεί. «Θα γυρίσω ολόκληρη την Ελλάδα, όπως το έκανα», είπε.

Ο μεγάλος φόβος του Κυριάκου Μητσοτάκη

Πρόκειται για μια φοβία που εκφράζουν για ακόμη μια φορά τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία έχουν ξεκαθαρίσει ότι εάν δεν πάρει το κόμμα του Κ.Μητσοτάκη την αυτοδυναμία θα πάμε και σε τρίτες εκλογές.

Τρίτες εκλογές που όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνουν… τον Αύγουστο!

Ωστόσο, πόσο πιθανό είναι να αυξηθεί ο πήχης της αυτοδυναμίας; Θεωρούμε ότι ο Κ.Μητσοτάκης εννοεί με αυτή του την έκφραση ότι για να πάρει η ΝΔ την αυτοδυναμία θα χρειαστεί ένα ποσοστό μεγαλύτερο από το 40,79% που πήρε την στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Για αν γίνει αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί το σενάριο της οκτακομματικής Βουλής, καθώς τότε ο πήχης της αυτοδυναμίας θα ανεβεί περίπου το 41%, για ακρίβεια αν η «γαλάζια» παράταξη πάρει 40% θα βγάλει 150 βουλευτές.

Ωστόσο κίνδυνος να μην καταφέρει να πάρει την αυτοδυναμία ακόμη και με αρκετά υψηλό ποσοστό η ΝΔ υπάρχει και στην περίπτωση της επτακομματικής Βουλής, εκεί που θα χρειαστεί περίπου ένα ποσοστό κοντά στο 39,5%.

Στη Νέα Δημοκρατία έχουν δύο ξεκάθαρους στόχους: Ο πρώτος να μην «χαλαρώσει» ο ψηφοφόρος της και πάει στις παραλίες, όπως χαρακτηριστικά είπε και ο Κ.Μητσοτάκης, ο δεύτερος να μην αυξήσουν τα ποσοστά τους τα κόμματα, Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας, αλλά και ΜέΡΑ25, αλλά και ταυτόχρονα να μην υπάρξει κάποια σύμπραξη κομμάτων, η οποία θα μπορεί να δώσει από το πουθενά ένα ακόμη κόμμα με βλέψεις να μπει στη Βουλή.

Από εκεί και πέρα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης λέγοντας πως οι πολίτες επιβράβευσαν την ενίσχυση της οικονομίας, της άμυνας και την διαχείριση του μεταναστευτικού και καταδίκασαν την τοξικότητα.

Στην συνέχεια είπε «τι έχουν να πουν όλοι αυτοί που έλεγαν πως η ΝΔ θα ήταν πίσω στη νεολαία, είμαστε πρώτοι στη νεολαία» και συμπλήρωσε πως «ήμασταν πρώτοι στους 17-30 γιατί μιλήσαμε για τα πραγματικά προβλήματα. Δεν βλέπουμε τη νεολαία σαν καύσιμη ύλη για τον προεκλογικό λόγο. Μόνο η ΝΔ είναι η μεγάλη λαϊκή και προοδευτική παράταξη».

Μιλώντας για την οικονομία, είπε πως με σταθερή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η επενδυτική βαθμίδα θα έρθει σύντομα, ενώ δεσμεύθηκε για 950 ευρώ κατώτατο μισθό και 1.500 ευρώ μέσο μισθό. «Εμείς δεν είμαστε αυτοί που θα τσακίσουμε την κοινωνία με τον νόμο Κατρούγκαλο. Σε ορίζοντα 4ετίας θα καταργήσουμε το τέλος επιτηδεύματος», είπε.

Μιλώντας για την εξωτερική πολιτική είπε πως θα συγχαρεί τον Ταγίπ Ερντογάν για την νίκη του στις εκλογές σημειώνοντας πως θα του μεταφέρει πως δεν αμφισβητούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. «Η ενίσχυση της Άμυνας της χώρας θα συνεχιστεί, ο φράχτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί».

«Πρέπει να τελειώσουμε την δουλειά που αρχίσαμε, να πάμε να ψηφίσουμε, η Ελλάδα έγινε μπλε και θα παραμείνει μπλε», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Στην συνέχεια αναφερόμενος στη Ροδόπη είπε «και αυτή τη γειτονιά της Ελλάδας που έγινε ροζ, ξέρουμε γιατί έγινε, δεν έχουμε αυταπάτες, και αυτή θα την κάνουμε μπλε».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share