Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αλέξης Τσίπρας: Λάβαμε το μήνυμα των πολιτών - Αλλάζουμε και επανασυστήνουμε τις προτάσεις μας (video)

«Μπορούμε να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα»

29 Μαΐου 2023 17:30
Αλέξης Τσίπρας: Λάβαμε το μήνυμα των πολιτών - Αλλάζουμε και επανασυστήνουμε τις προτάσεις μας (video)
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εκλογές 2023: Πλαισιωμένος από τα μέλη της Εκλογικής Επιτροπή ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ξεκάθαρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε το μήνυμα των πολιτών και πως στόχος είναι η ανατροπή των συσχετισμών. Παράλληλα, δείτε πώς χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής (21/5)

«Η σημερινή συγκρότηση και συνεδρίαση της νέας εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ είναι η χειροπιαστή απόδειξη ότι ακούμε το μήνυμα των Ελλήνων πολιτών», τόνισε μετά τη συνεδρίαση της νέας επιτροπής ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «κάνουμε ό,τι καλύτερο για να βελτιωθούμε» και τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «βάζει τον πήχη ψηλά».

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για στόχο «ανατροπής των συσχετισμών των εκλογών» της 21ης Μαΐου.

Τόνισε επίσης πως έχει «πλήρη επίγνωση των δυσκολιών» αλλά και της ανάγκης «να αλλάξουμε εν κινήσει»

«Ο ελληνικός λαός ζητά απαντήσεις στα προβλήματα του, ζητά άμβλυνση των ανισοτήτων, ζητά δικαιοσύνη», είπε.

Έστειλε ακόμα μήνυμα πως πρέπει «να επανασυστήσουμε τις θέσεις και προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία».

Παράλληλα, έδωσε μία γεύση τη να περιμένουμε το επόμενο διάστημα. «Θα μιλήσουμε για τα μεγάλα ζητήματα και τις προτάσεις μας. Θα μιλήσουμε μεγαλύτερη σαφήνεια».

Ανέφερε επίσης πως «όλη η εκλογική επιτροπή θα συμβάλει σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια».

«Μπορούμε να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε πως πρέπει «να αποτρέψουμε μία παντοδυναμία μίας δεξιάς ανεξέλεγκτης που θα επιβάλει σαρωτικές αλλαγές».

Πρέπει «να αποτρέψουμε μία εφιαλτική προοπτική μίας παντοδύναμης δεξιάς», κατέληξε.

Εκλογές 2023: Το μονοπάτι της ΝΔ προς την κάλπη της 25ης Ιουνίου! Τα "αγκάθια" Πλεύση Ελευθερίας και Νίκη - Τα 4+1 σενάρια για τις έδρες και την αυτοδυναμία (Video)

Μπορεί στη Νέα Δημοκρατία να πηγαίνουν με αέρα νίκης στις εκλογές της 25ης Ιουνίου και να βλέπει πρωτοκλασάτα στελέχη της (βλ. Άδωνι Γεωργιάδη) να μιλούν ακόμη και για 180 έδρες, ώστε… να μπορούν να αλλάξουν το Σύνταγμα, ωστόσο μόνο εύκολη δεν είναι η υπόθεση αυτοδυναμία.

Η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε 40,79% και εξέλεξε 146 έδρες, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει από την αρχή ότι θα πάει σε δεύτερες εκλογές, ώστε να διεκδικήσει την αυτοδυναμία, με την ενισχυμένη αναλογική, την οποία ψήφισε η κυβέρνησή του.

Κάτι που μπορεί στα χαρτιά να φαίνεται εύκολο, ωστόσο στην πράξη δεν είναι και αυτό γιατί δεν είναι καθόλου απίθανο να δούμε κάτι αντίθετο απ’ αυτό που έγινε το 2012, όταν και η Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά ανέβηκε από το 18,85% που είχε στις πρώτες εκλογές στο 29,66%.

Το μονοπάτι της ΝΔ προς την κάλπη της 25ης Ιουνίου - Τα "αγκάθια" Πλεύση Ελευθερίας και Νίκη

Βέβαια δεν μιλούμε για μια πτώση 10 μονάδων, αλλά μια πτώση περίπου 2-3 μονάδων μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική, αφού εάν μπουν Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας στη Βουλή -κάτι διόλου απίθανο- ο πήχης της αυτοδυναμίας θα ανέβει στο 39,3%! Ποσοστό που σε καμία περίπτωση δεν θεωρούμε βέβαιο ότι θα πιάσει η Νέα Δημοκρατία.

Μάλιστα εάν υπάρξει και κάποιο όγδοο κόμμα που θα μπει στη Βουλή (πχ. ΜέΡΑ25 ή κάποιος συνασπισμός μικρότερων κομμάτων) αυτό το ποσοστό ανεβαίνει πάνω από το 40%!

Έτσι, δεν είναι καθόλου απίθανο να αποδειχθεί στο τέλος λάθος η αλλαγή του εκλογικού νόμου, καθώς δεν θα αφήνει ένα κόμμα που θα έχει πχ 38% ή ακόμη και 39% να κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Συνεπώς, για την Πειραιώς ο διπλός στόχος δεν είναι μόνο να μην πέσει από τα ποσοστά της, αλλά να καταφέρει να αφοπλίσει τα μικρότερα κόμματα και να μην μπουν στη Βουλή, καθώς μπορεί στο τέλος να έχει τις ίδιες περίπου έδρες με αυτές που έβγαλε και τώρα, παρόλο που οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν με ενισχυμένη αναλογία.

Η δημοσκόπηση της Κάπα Reasearch

Η μέτρηση της Κάπα Reasearch δίνει μία πρώτη εκτίμηση για τις δεύτερες εκλογές οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου.

Στην πρόθεση ψήφου για τις κάλπες της 25ης Ιουνίου, αποτυπώνεται επτακομματική Βουλή. Η ΝΔ συγκεντρώνει 38,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο 18% ενώ το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στο 13,3% ενώ μπαίνουν στη Βουλή Πλεύση Ελευθερίας και ΝΙΚΗ, αντιθέτως μένει εκτός το ΜέΡΑ25. Η αδιευκρίνιστη ψήφος αγγίζει το 7,8%.

Στην πρόθεση με αναγωγή επί των αναποφάσιστων, η ΝΔ ανεβαίνει στο 41,3% εισπράττοντας μάλιστα 1,5% σε σχέση με τις εκλογές της Κυριακής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε πτώση, στο 19,5%, ενώ το ΠΑΣΟΚ ψαλιδίζει την διαφορά των 8,62 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ μόλις στο 4,9% ανεβαίνοντας στο 14,4%. Η Βουλή είναι και πάλι επτακομματική καθώς περνούν το όριο του 3% η Πλεύση και η ΝΙΚΗ.

  • ΝΔ: 41,3% (άνοδος 1,5 μονάδα από τις εκλογές του Μαΐου)
  • ΣΥΡΙΖΑ: 19,5% (πτώση 0,6%)
  • ΠΑΣΟΚ: 14,4% (άνοδος 2,9%)
  • ΚΚΕ: 7,2% (από 7,2%)
  • Ελληνική Λύση: 4,6% (άνοδος 0,1%)
  • Πλεύση: 3,9%
  • ΝΙΚΗ: 3,5%
  • ΜέΡΑ25: 2%
  • Άλλο κόμμα: 3,7%

Τα 4+1 σενάρια για τις έδρες και την αυτοδυναμία

Η κάλπη της απλής αναλογικής μίλησε, αλλά η ενισχυμένη αναλογική που θα ισχύει από τις 25 Ιουνίου και το νέο κλιμακωτό μπόνους εδρών θα αλλάξουν αρκετά τα δεδομένα της κατανομής των εδρών στη Βουλή. Ενώ άγνωστο παραμένει το πώς θα επηρεάσει το πολιτικό κλίμα τη συμμετοχή και την εκλογική συμπεριφορά.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, την πολυπόθητη για τη ΝΔ αυτοδυναμία, «ο δρόμος με την ενισχυμένη αναλογική γίνεται πιο εύκολος», επισημαίνει η πολιτική αναλύτρια της εταιρείας ερευνών RASS Μαρία Καρακλιούμη, «αν καταφέρει να εξασφαλίσει το 40% των ψήφων και μπουν στη Βουλή λίγα κόμματα», όπως αναφέρει στο in.gr.

ΣΕΝΑΡΙΟ 1

Αυτή είναι ακριβώς η εικόνα αυτοδυναμίας που θα βλέπαμε αν ίσχυαν τα ποσοστά της 21ης Μαΐου με εκλογικό σύστημα ενισχυμένης αναλογικής. Θα μιλούσαμε για κάτι παραπάνω από άνετη αυτοδυναμία, μια από τις ισχυρότερες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες της Μεταπολίτευσης.

Κάτι που έχει επισημανθεί και από αναλυτές είναι ότι θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να δούμε κατά πόσο το εκλογικό σύστημα αλλά και η βεβαιότητα ότι θα υπάρξει δεύτερη κάλπη επηρέασαν την εκλογική συμπεριφορά και με ποιον τρόπο. Οπως, βέβαια και την πιθανότητα το μη αναμενόμενο αποτέλεσμα και η «παντοδυναμία» της ΝΔ να οδηγήσουν σε διαφοροποίηση ψήφου την 25η Ιουνίου.

Εάν στις εκλογές της 21ης Μαΐου ίσχυε η ενισχυμένη αναλογική, η ΝΔ θα λάμβανε το bonus των 50 κοινοβουλευτικών εδρών και θα κατακτούσε 24 επιπλέον έδρες από όσες έχει σήμερα, τις οποίες θα στερούνταν αναλογικά τα υπόλοιπα κόμματα. Η ισχυρή αυτοδυναμία θα οφειλόταν στη μη εκπροσώπηση του 16% που έλαβαν τα εκτός Βουλής κόμματα.

ΣΕΝΑΡΙΟ 2

Με μια «χούφτα» ψήφους να τη χωρίζουν από το 3% της εισόδου στη Βουλή, η ΝΙΚΗ ήταν μια από τις εκπλήξεις της 21ης Μαΐου, ταράζοντας τα «δεξιά» νερά. Με μεγάλη δυναμική ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, θεωρείται ότι μάλλον έχει τις περισσότερες πιθανότητες να μπει στη Βουλή από τα κόμματα που έμειναν οριακά εκτός. Την προσπάθεια αυτή βέβαια θα επιδιώξουν να ανακόψουν οι δεξιοί αντίπαλοί της.

Το σχόλιο της ειδικού: Στο ενδεχόμενο που η Βουλή ήταν εξακομματική η ΝΔ θα είχε ισχυρή πλειοψηφία λόγω της μη εκπροσώπησης του 13,6% του εκλογικού σώματος.

ΣΕΝΑΡΙΟ 3

Μια ανάσα από την είσοδο στη Βουλή βρέθηκε και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που έκανε ένα ξαφνικό «μπραφ» ενίσχυσης των ποσοστών της ως το 2,89% στην τελευταία φάση της προεκλογικής περιόδου.

Πολιτικά μιλώντας, το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν η εικόνα του εξαιρετικά αποδυναμωμένου ΣΥΡΙΖΑ θα λειτουργήσει υπέρ της ή εναντίον της σε ενδεχόμενες μετακινήσεις ψηφοφόρων. Σε αυτό το σενάριο, αν η ΝΔ διατηρήσει στο ακέραιο ή και αυξήσει το ποσοστό της, θα πάρει όλο το μπόνους των 50 εδρών. Δηλαδή θα επωφεληθεί πλήρως από το κλιμακωτό μπόνους που εισήγαγε στην ενισχυμένη αναλογική που ψήφισε τον Ιανουάριο του 2020.

Το σχόλιο της ειδικού: Ενδεχόμενη είσοδος επτά κομμάτων στη Βουλή με τα δύο τελευταία να είναι οριακά στο κατώφλι της εισόδου στο Κοινοβούλιο θα εξασφάλιζε στη ΝΔ αυτοδυναμία με 162 έδρες.

Τα 4+1 σενάρια για τις έδρες και την αυτοδυναμία για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου

ΣΕΝΑΡΙΟ 4

Σε απώλειας έστω και μιας μονάδας, αν πέσει δηλαδή στο 39,1%, η ΝΔ θα κατέβει και ένα σκαλί στην κλίμακα του νέου μπόνους εδρών, «κερδίζοντας» τις 48 από τις 50 έδρες και οι υπόλοιπες δύο θα κατανεμηθούν αναλογικά.

Το σχόλιο της ειδικού: Στην περίπτωση που η ΝΔ λάμβανε 39% δεν θα αποσπούσε όλο το bonus, αλλά 48 έδρες. Η ευνοϊκή συγκυρία του 11,6% χωρίς εκπροσώπηση θα απέδιδε 159 έδρες στην αυτοδύναμη ΝΔ.

ΣΕΝΑΡΙΟ 5

Το σενάριο της οκτακομματικής Βουλής θέλει εντός της και το ΜέΡΑ25, που έλαβε 2,63% στις κάλπες της 21ης Μαΐου. Σε μια αναλογική προβολή του σεναρίου αυτού και λαμβάνοντας υπόψη το ποσοστό της ΝΔ, θα είχε μια μικρή μείωση που θα μείωνε, αντιστοίχως, και τις έδρες που θα λάμβανε ως μπόνους, οδηγώντας τη σε μια οριακή πλειοψηφία.

Είναι, προφανώς, το χειρότερο σενάριο για το πρώην κυβερνών κόμμα που θα άνοιγε, ενδεχομένως, και νέο κύκλο διαβουλεύσεων και σεναρίων διακυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, το ΜέΡΑ25 φάνηκε σημαντικά αποδυναμωμένο, αλλά μένει να φανεί αν θα επηρεαστεί κι αυτό (και προς ποια κατεύθυνση) από την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το σχόλιο της ειδικού: Αν η ΝΔ περιοριζόταν σε ποσοστό της τάξεως του 37%, το bonus θα περιοριζόταν στις 44 έδρες, σε Βουλή 8 κομμάτων ακόμη και στην ευνοϊκή συγκυρία διψήφιου ποσοστού μη εκπροσωπούμενων κομμάτων στο Κοινοβούλιο, η αυτοδυναμία θα ήταν ανέφικτη.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share