Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Εκλογές 2023: Ορκίστηκε Πρόεδρος ο Τασούλας! Διαλύεται η Βουλή - Η "αμοιβή" των «βουλευτών της μίας ημέρας» - Ανακηρύσσονται και επίσημα οι κάλπες για την 25η Ιουνίου (Video)

Βουλή της "μιας ημέρας" όπως και το 2012

29 Μαΐου 2023 14:58
Εκλογές 2023: Ορκίστηκε Πρόεδρος ο Τασούλας! Διαλύεται η Βουλή - Η
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Για την εκλογή του προεδρείου συνήλθε σήμερα η βραχύβια νέα Βουλή, που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Η ορκωμοσία έγινε παρουσία του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά, ενώ το απόγευμα θα Βουλή θα διαλυθεί με Προεδρικό Διάταγμα και η θα προκηρυχθούν νέες εκλογές για τις 25 Ιουνίου 2023 με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Με επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, είχε προτείνει τον νυν Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, ο οποίος επανεξελέγη με 270 ψήφους. Υπέρ του βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης, ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ δήλωσαν «παρών».

Έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία και επί 296 ψηφισάντων βουλευτών, 270 βουλευτές ψήφισαν «ναι» ενώ 26 βουλευτές δήλωσαν «παρών». Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε χθες το σύνθημα στους βουλευτές της ΝΔ για την προεκλογική περίοδο «αυτοδυναμία ή περιπέτειες».

«Η Βουλή αυτή είναι φευγαλέα» εξήγησε ο κ. Τασούλας, υποσχόμενος ότι θα υπηρετήσει την προετοιμασία της για την επόμενη, η οποία θα ανταποκριθεί στη λαϊκή εντολή της 25ης Ιουνίου.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που έχουμε τόσο σύντομη Βουλή στη μεταπολίτευση. Η προηγούμενη ήταν τον Μάιο του 2012, όταν και πάλι δεν είχε προκύψει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης και οδηγήθηκαμε σε νέες εκλογές.

Ποια είναι τελικά η αμοιβή των «βουλευτών της μίας ημέρας»

Οι βουλευτές που εκλέχθηκαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ορκίστηκαν το απόγευμα της Κυριακής ενώ μετά από την εκλογή του νέου προεδρείου, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη διάλυση της Βουλής και τη νέα προκήρυξη εκλογών, για τις 25 Ιουνίου.

Πολλοί από τους βουλευτές που βρέθηκαν στα έδρανα την περασμένη Κυριακή και ορκίστηκαν για πρώτη φορά, ενδεχομένως δεν θα βρίσκονται εκεί σε περίπου έναν μήνα όταν πλέον το κοινοβούλιο θα έχει νέα σύνθεση.

Οπως άλλωστε και το 2012 πολλοί αναμένεται να είναι... βουλευτές των δύο ημερών, καθώς το διαφορετικό εκλογικό σύστημα αλλά και οι λίστες που θα καταρτίσουν οι πρόεδροι των κομμάτων ενδεχομένως να μην ανοίξουν ξανά την πόρτα της Βουλής.

Οι ίδιοι πέρα από την εμπειρία της στιγμής και τις... φωτογραφίες θα μπορούν να απολαμβάνουν εσαεί τον τιμητικό τίτλου Βουλευτή, αλλά μέχρι εκεί. Όλο όσοι εκλέχθηκαν από τις τελευταίες εκλογές δεν δικαιούνται τίποτα περισσότερο από την καταγραφή του ονόματός τους ως βουλευτή.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς δεν υπάρχει μισθός ενώ δεν δικαiούνται βουλευτικής αποζημίωσης αλλά και μία σειρά από προνόμια που έχουν τα μέλη της της Βουλής με κανονική θητεία. Δεν θα λάβουν δηλαδή επιστημονικούς συνεργάτες, μετακλητούς ή αποσπασμένους στα γραφεία τους υπαλλήλους, όπως φυσικά και βουλευτικού αυτοκινήτου.

Με την απόφαση της διάλυσης της Βουλής ώστε η χώρα να προχωρήσει στις επόμενες εκλογές, θα παραδώσουν την έδρα τους και θα μπουν ξανά στη διαδικασία της εκλογής ώστε να βρίσκονται και στην επόμενη σύνθεση.

Βουλή της μιας ημέρας: Όπως και το 2012

Σημειώνεται πως ανάλογη διαδικασία είχε εξελιχθεί και στη διπλή εκλογική μάχη του 2012. Και τότε είχε προκύψει Βουλή για λίγες ώρες που διαλύθηκε άμεσα και βουλευτές που βρίσκονταν έδρανα τον Μάιο, δεν βρέθηκαν και τον Ιούνιο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Παύλος Κοντογιαννίδης -αρχικά είχε εκλεγεί με τους ΑΝΕΛ, αλλά στη συνέχεια δεν συμπεριλήφθηκε στις λίστες- που πριν από λίγες ημέρες είχε πει γι αυτή την εμπειρία πως: «Είμαι βουλευτής δύο ημερών και, όσο κι αν αυτό μπορεί να φανεί αστείο, η εμπειρία των δύο αυτών ημερών ήταν συγκλονιστική. Δηλαδή όταν μπήκα μέσα στη Βουλή, τη μέρα που ορκιστήκαμε, ένιωσα ένα δέος και έπαθα σοκ».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share