Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Εκλογές 2023: Η επίσημη ώρα που ορκίζεται η Βουλή της... μιας ημέρας - Τα 104 «πρωτάκια» και οι 75 γυναίκες που θα κάτσουν στα έδρανα (video)

Δείτε αναλυτικά την ανθρωπογεωγραφία της εθνικής αντιπροσωπείας

28 Μαΐου 2023 14:00
Εκλογές 2023: Η επίσημη ώρα που ορκίζεται η Βουλή της... μιας ημέρας - Τα 104 «πρωτάκια» και οι 75 γυναίκες που θα κάτσουν στα έδρανα (video)
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ&ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
Από Κυριάκος Μελλίδης

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά, ορκίζεται σήμερα (28/5) το απόγευμα (18:30) η νέα, αλλά σύντομη σε διάρκεια, Βουλή των Ελλήνων της ΙΘ' Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Περιόδου που προέκυψε από τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου.

Η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να προτείνει για την θέση του προέδρου και των 3 πρώτων αντιπροέδρων τα ίδια πρόσωπα που θήτευσαν και την προηγούμενη περίοδο, δηλαδή τους Κωνσταντίνο Τασούλα (Πρόεδρος Βουλής), Νικήτα Κακλαμάνη (Α΄ αντιπρόεδρος), Χαράλαμπο Αθανασίου (Β αντιπρόεδρο) και Θανάση Μπούρα (Γ αντιπρόεδρο). Για τις υπόλοιπες θέσεις θα προταθούν η κυρία Μερόπη Τζούφη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Γιώργος Λαμπρούλης από το ΚΚΕ και ο κ. Κωνσταντίνος Χήτας από την Ελληνική Λύση.

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης στην «Καθημερινή»: «Μονόδρομος η αυτοδυναμία» - «Δεν πρόκειται να καβαλήσω το καλάμι»

Η νέα Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Μαΐου θα έχει διάρκεια μόλις μια ημέρα καθώς λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής δεν προέκυψε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Εως το απόγευμα της Δευτέρας αναμένεται να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσής της και προκήρυξης νέων εκλογών στις 25 Ιουνίου.

Οι νέες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και με λίστα βουλευτών όπου κατά πολιτικό κανόνα τοποθετούνται στις πρώτες θέσεις οι υποψήφιοι που έλαβαν τους περισσότερους «σταυρούς» στην προηγούμενη αναμέτρηση. Είναι βέβαιο πως η ανθρωπογεωγραφία της επόμενης Βουλής που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα έχει αρκετές αλλαγές σε σχέση με την σύνθεση που ετοιμάζεται να ορκιστεί σε λίγες ώρες.

Τα πρόσωπα

Έτσι, αλλαγή φρουράς στο 35% των κοινοβουλευτικών εδρών έφερε το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου καθώς από τους 300 βουλευτές οι 104 εκλέγονται για πρώτη φορά, οι 13 είναι νεοεκλεγέντες (δεν ήταν Βουλευτές κατά την προηγούμενη Περίοδο, αλλά διετέλεσαν βουλευτές σε παλαιότερη κοινοβουλευτική περίοδο) και οι υπόλοιποι 183 κατάφεραν την άμεση ανανέωση του βουλευτικού αξιώματος.

Από τους 104 πρωτοεκλεγμένους οι 30 είναι γυναίκες.

Συνολικά η νέα εθνική αντιπροσωπεία έχει 75 γυναίκες, 9 περισσότερες σε σχέση με την προηγούμενη Βουλή του 2019.

- Η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας έχει συνολικά 146 βουλευτές, με 32 «πρωτάκια» και 30 γυναίκες.

- Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 71 βουλευτές από τους οποίους οι 22 είναι πρωτοεκλεγμένοι ενώ υπάρχουν και 21 γυναίκες.

- Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε 41 έδρες. Οι 24 βουλευτές εκλέγονται για πρώτη φορά ενώ διαθέτει 10 γυναίκες

- Η ΚΟ ΚΚΕ αυξάνει με 26 βουλευτές εκ των οποίων οι 11 είναι πρωτοεκλεγμένοι ενώ υπάρχουν 7 γυναίκες

- Η ΚΟ της Ελληνικής Λύσης καταλαμβάνει 16 έδρες, έχει 10 νέους βουλευτές και 4 γυναίκες.

Με 32 νεοεκλεγέντες βουλευτές η ΝΔ

Ειδικότερα η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ αποτελείται από 146 βουλευτές εκ των οποίων οι 109 ήταν βουλευτές και την περίοδο 2019-23. Οι 32 εκλέγονται για πρώτη φορά και σε αυτούς συγκαταλέγονται οι πρώην εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί Κυριάκος Πιερρακάκης (Α΄Αθήνας), Δόμνα Μιχαηλίδου (Α’ Πειραιά) , Στέλιος Πέτσας (Ανατολική Αττική), Σοφία Ζαχαράκη (Ανατολική Αττική), Χρήστος Τριαντόπουλος (Μαγνησία), ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης (Νότιος Τομέας Αθήνας) αλλά και νέοι βουλευτές όπως η κυρία Σέβη Βολουδάκη (Χανιά) και οι υποψήφιες στο Επικρατείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, Ιωάννα Λυτρίβη κ.α.

Επίσης, επανεκλέγονται πρόσωπα που δεν ήταν μέλη της προηγούμενης εθνικής αντιπροσωπείας μεταξύ των οποίων οι Δημήτρης Αβραμόπουλος (Ηλεία), Δημήτρης Κυριαζίδης (Δράμα), Αρια Αγάτσα (Βόρειος τομέας Αθήνας) κ.α.

22 «πρωτάκια» για τον ΣΥΡΙΖΑ

Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 71 βουλευτές εκ των οποίων οι 22 εκλέγονται για πρώτη φορά ενώ 3 είχαν εκλεγεί σε παλαιότερες αναμετρήσεις αλλά όχι και στις εκλογές του 2019.

Μεταξύ των νεοεκλεγέντων είναι οι 4 του Επικρατείας Πόπη Τσαπανίδου, Ελενα Ακρίτα, Οθωνας Ηλιόπουλος και Ευάγγελος Αποστολάκης. Επίσης με «σταύρο» πήραν έδρα οι Νάσος Ηλιόπουλος (Α’ Αθήνας), Αθηνά Λινού (Βόρειος τομέας Αθήνας), Ράνια Θρασκιά (Α’ Θεσσαλονίκης), Μαρίνα Κοντοτόλη (Τρίκαλα), Ανδρέας Παναγιωτόπουλος (Αχαϊας), Μίλτος Ζαμπάρας (Αιτωλοακαρνανία) κ.α.

Ανανέωση άνω του 50% για την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ έχει 41 βουλευτές με τους 24 να εκλέγονται για πρώτη φορά ενώ άλλοι 6 επανέρχονται στο κοινοβούλιο μετά από χρόνια. Στα νέα πρόσωπα εκτός του προέδρου του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη συγκαταλέγονται οι Παύλος Χρηστίδης (Νότιος τομέας Αθήνας), Μανώλης Χριστοδουλάκης (Ανατολική Αττική), Ελένη Βατσινά (Ηράκλειο) καθώς και οι Παναγιώτης Δουδουνής και Δημήτρης Μάτζος του Επικρατείας. Επανέρχονται στην Βουλή οι Μιλένα Αποστολάκη (Βόρειος τομέας Αθήνας), Πάρις Κουκουλόπουλος (Κοζάνη), Μιχάλης Τζελέπης (Σέρρες) κ.α.

11 νέοι βουλευτές για το ΚΚΕ και 10 για την Ελληνική Λύση

Από τους 26 συνολικά βουλευτές της ΚΟ του ΚΚΕ εκλέγονται για πρώτη φορά οι 11 ενώ οι 10 από τις συνολικά 16 έδρες της Ελληνικής Λύσης καταλαμβάνονται από νεοεκλεγέντες βουλευτές.

Οι γυναίκες της Βουλής

Οι εκλογές της 21ης Μαϊου ανέδειξαν συνολικά 75 γυναίκες βουλευτές, 9 περισσότερες σε σχέση με την βουλή του 2019. Οι 30 εκλέγονται για πρώτη φορά ενώ άλλες 3 είχαν εκλεγεί σε παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις. Οι 6 εξελέγησαν από τα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων, 31 από τις περιφέρειες Αττικής (Α’ Αθήνας, Βόρειο – Νότιο – Δυτικό τομέα, Ανατολική και Δυτική Αττική) και 38 στην υπόλοιπη επικράτεια.

Η νέα κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ έχει 30 γυναίκες βουλευτές, του ΣΥΡΙΖΑ 21, του ΠΑΣΟΚ 10, του ΚΚΕ 7 και της Ελληνικής Λύσης 4 γυναίκες. Ειδικότερα, με το ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΝΔ εξελέγησαν οι: Ειρήνη Αγαπηδάκη, Ιωάννα Λυτρίβη, Νεφέλη Χατζηιωαννίδου και Μαρία Πολύζου και του ΣΥΡΙΖΑ οι: Έλενα Ακρίτα και Πόπη Τσαπανίδου.

Με προσωπικό «σταυρό» διεκδίκησαν και πέτυχαν την εκλογή τους 69 γυναίκες μεταξύ των οποίων η κυρία Σέβη Βολουδάκη (ΝΔ) στα Χανιά, σύζυγος του Μανούσου Βολουδάκη, η καθηγήτρια Αθηνά Λινού (ΣΥΡΙΖΑ), η σύντροφος του Γιάννη Ραγκούση Μαρίνα Κοντοτόλη (ΣΥΡΙΖΑ) στα Τρίκαλα, η δημοσιογράφος Σεμίνα Διγενή (ΚΚΕ) στο Νότιο τομέα, η κυρία Έρη Ρίτσου (ΚΚΕ) κόρη του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, στην Λακωνία η κυρία Παναγιώτα Γρηγοράκου κόρη του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γρηγόρη Γρηγοράκου.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share