Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Μητσοτάκης στην «Καθημερινή»: «Μονόδρομος η αυτοδυναμία» - «Δεν πρόκειται να καβαλήσω το καλάμι»

«Δεν θα δεχθώ φαινόμενα αλαζονείας»

27 Μαΐου 2023 20:11
Μητσοτάκης στην «Καθημερινή»: «Μονόδρομος η αυτοδυναμία» -  «Δεν πρόκειται να καβαλήσω το καλάμι»
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Από Ανθή Κουρεντζή

Εκλογές 2023: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξή του στην «Καθημερινή» θεωρεί μονόδρομο την αυτοδυναμία ενώ αποκλείει για ακόμη μια φορά κατηγορηματικά την πιθανότητα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Με την ευκαιρία, δείτε ποιές έδρες θα κρατήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Στέλνει μήνυμα προς τα στελέχη της ΝΔ απαιτώντας εκλογική εγρήγορση και προειδοποιώντας ότι δεν θα ανεχθεί φαινόμενα αλαζονείας.

Σκιαγραφεί και την ταυτότητα της κυβέρνησης που προτίθεται να σχηματίσει, αντλώντας από τη δεξαμενή των νέων προσώπων που εξελέγησαν με τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. «Δεν πρόκειται να καβαλήσω το καλάμι», λέει χαρακτηριστικά.

Υποστήριξε την αναγκαιότητα αυτοδυναμίας του κυβερνώντος κόμματος, ένα μήνυμα που είχε επαναλάβει και κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα για τη μάχη της 21ης Μαΐου.

Μητσοτάκης στην «Καθημερινή»: «Μονόδρομος η αυτοδυναμία» -  «Δεν πρόκειται να καβαλήσω το καλάμι»

«Όσο πιο ισχυρή η εντολή, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη εγώ ο ίδιος να είμαι προσγειωμένος σεμνός και να τιμήσω την εμπιστοσύνη των πολιτών. Αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν σημαίνει ασύδοτη, αλλά αποτελεσματική κυβέρνηση. Μόνο οι ισχυρές κυβερνήσεις μπορούν να κάνουν μεγάλες αλλαγές. Δεν έχω κρύψει τη φιλοδοξία μου, η δεύτερη τετραετία να είναι μια τετραετία μεγάλων αλλαγών. Όσο πιο ισχυρή νομιμοποίηση έχω για να κάνω τέτοιες αλλαγές τόσο πιο εύκολο θα είναι να τις υλοποιήσω».

Μιλώντας για την νέα κυβέρνηση που θέλει να κάνει ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε… «Θα είναι μια κυβέρνηση σκληρής δουλειάς – με πολύ rotation για να χρησιμοποιήσω έναν μπασκετικό όρο – δηλαδή με πολλές αλλαγές σε σχέση με την απερχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ».

Για τον τομέα της υγείας είπε χαρακτηριστικά: «Η δημόσια υγεία είναι και ένα προσωπικό στοίχημα. Έμαθα πολλά στα χρόνια της πανδημίας και νομίζω ότι ξέρω πολύ καλά που πρέπει να παρέμβουμε. Περιμένουμε να υλοποιήσουμε μεγάλες αλλαγές στα νοσοκομεία μας. Παρεμβάσεις που θα κάνουμε στα επείγοντα περιστατικά, στους γιατρούς μας, στις προσλήψεις που πρέπει να γίνουν στον τρόπο που πρέπει να στελεχώνουμε ειδικά τις πιο ακριτικές περιοχές».

Εκλογές 2023: Στον δρόμο προς τις κάλπες της 25ης Ιουνίου - Η μέρα που ξεκινά η προεκλογική περίοδος και πότε κρίνεται η υποψηφιότητα Κασιδιάρη (video)

Η ορκωμοσία των βουλευτών της «μιας ημέρας» που αναδείχθηκαν από τις εκλογές της 21ης Μαϊου απομένει ως μόνη θεσμική εκκρεμότητα για να ξεκινήσει επισήμως η νέα προεκλογική περίοδος που θα οδηγήσει την χώρα και πάλι στις κάλπες την 25η Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό την ερχόμενη Κυριακή (28/5) θα γίνει η ορκωμοσία των νέων βουλευτών ενώ την επόμενη ημέρα θα γίνει η εκλογή του κοινοβουλευτικού προεδρείου και αμέσως μετά θα θυροκολληθεί το προεδρικό διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης νέων εκλογών στις 25 Ιουνίου.

Επισήμως η προεκλογική περίοδος και η ενεργοποίηση των περιορισμών που ισχύουν για τους υποψήφιους βουλευτές ξεκινά την Τρίτη 30 Μαΐου. Την ίδια ώρα, «ξέσπασε» το Twitter με το σχόλιο της Νεφέλης Μεγκ για τον Αλέξη Τσίπρα και την απουσία του από την Κουμουνδούρου: «Δεξιό φραουλί νυμφίδιο...»

Το αργότερο τρεις ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου τα πολιτικά κόμματα που θέλουν να μετέχουν στις εκλογές οφείλουν να γνωστοποιήσουν στον Αρειο Πάγο το όνομα και το έμβλημα που θα χρησιμοποιήσουν. Μεταξύ άλλων απαγορεύεται η χρήση εθνικών και θρησκευτικών συμβόλων, στέμματος ή εμβλημάτων του δικτατορικού καθεστώτος τους 21ης Απριλίου 1967.

Η διαδικασία μοιάζει απλή και ακίνδυνη αποδείχθηκε όμως ότι δεν είναι καθώς τον περασμένο Απρίλιο απορρίφθηκε το κόμμα Εμφιετζόγλου – Μπογδάνου από τις εκλογές του Μαϊου γιατί χρησιμοποίησε ως έμβλημα τον «Ήλιο της Βεργίνας».

Εντός επτά ημερών από την έναρξη τους προεκλογικής περιόδου κάθε κόμμα καταρτίζει και υποβάλλει τους συνδυασμούς του και τα ψηφοδέλτια Επικρατείας στον Άρειο Πάγο. Πιθανότατα οι ηγεσίες των κομμάτων θα σεβαστούν την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία και θα τοποθετήσουν τα ονόματα των υποψηφίων με την σειρά της «σταυροδοσίας» τους.

Η Ολομέλεια του Ά Τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου μέσα σε τρεις ημέρες εξετάζει και ανακηρύσσει σε δημόσια συνεδρίαση τους εκλογικούς συνδυασμούς που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου.

Η συγκεκριμένη διαδικασία θα καθορίσει εάν τελικά θα επιτραπεί ή όχι η συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη με όποια μορφή και αν επιλέξουν να προσέλθουν στην αναμέτρηση, της Χρυσής Αυγής και κάθε άλλης εγκληματικής οργάνωσης που εμφανίζεται με μανδύα πολιτικού κόμματος.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share