Παρασκευή, 03 Μαΐου 2024

Εκλογές 2023: Η Νέα Δημοκρατία σάρωσε και στις 5 ηπείρους – Πώς ψήφισαν οι απόδημοι

Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος σημειώθηκε στην Ασία

23 Μαΐου 2023 21:56
Εκλογές 2023: Η Νέα Δημοκρατία σάρωσε και στις 5 ηπείρους – Πώς ψήφισαν οι απόδημοι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εκλογές 2023: Σαρωτική νίκη σημείωσε η Νέα Δημοκρατία και στις κάλπες του εξωτερικού, κατακτώντας την πρωτιά και στις 5 ηπείρους του πλανήτη, αλλά και τους απόδημους.

Οι απόδημοι Έλληνες φέτος είχαν για πρώτη φορά την ευκαιρία να ψηφίσουν για τις βουλευτικές εκλογές της πατρίδας τους.

Από τα εκατομμύρια Ελλήνων του εξωτερικού, ελάχιστες χιλιάδες πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να προβούν στις κάλπες, ωστόσο η συμμετοχή τους για πρώτη χρονιά κρίθηκε αρκετά ικανοποιητική.

Συνολικά στο εξωτερικό είχαν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους 22.855 ψηφοφόροι και στην κάλπη προσήλθαν οι 18.203 εξ αυτών. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 18.032 (99,06%), τα άκυρα 52 (0,29%) και τα λευκά 119 (0,65%).

Πώς ψήφισαν οι απόδημοι

Εκλογές 2023:Τεράστια η διαφορά στην Ασία

  • Στην Ευρώπη η ΝΔ συγκέντρωσε ποσοστό 40,21 με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει ποσοστό 19,99.
  • Στη Βόρεια και Κεντρική Αμερική η ΝΔ έφτασε στο 60,95% κι ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις στο 12,38%.
  • Η διαφορά ήταν τεράστια στην Ασία, όπου η ΝΔ έφτασε στο 66,46% κι ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις στο 10% με τη διαφορά στο 56,46%!
  • Στην Αφρική η ΝΔ κατέγραψε ποσοστό 47,71% κι ο ΣΥΡΙΖΑ 18,35%.
  • Τέλος, στην Αυστραλία, η ΝΔ ήταν πρώτη με 54,40% ενώ δεύτερο ήταν το ΜέΡΑ25 με 15,20%, τρίτο το ΚΚΕ (9,60%) και τέταρτος ο ΣΥΡΙΖΑ (6,40%).

Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN: «Νικήσαμε τους λαϊκιστές για δεύτερη φορά, οι πολίτες επιβράβευσαν τις λύσεις που δώσαμε»

Συνέντευξη στο CNN και την γνωστή δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγα 24ωρα μετά την θριαμβευτική νίκη της ΝΔ στις εκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε από την δημοσιογράφο πως η Ελλάδα από προβληματικό παιδί της Ευρώπης κατάφερε να πετύχει την ανάπτυξη.

Απαντώντας αν ήταν έκπληξη όσον αφορά στο εύρος της νίκης είπε ότι περίμενε νίκη του κόμματός του αλλά «ακόμα δεν έχουμε πετύχει την αυτοδυναμία και γι αυτό θα πάμε σε νέες εκλογές.

«Εκπληρώσαμε όλες τις δεσμεύσεις μας και ο κόσμος μας ψήφισε γιατί πιστεύει στο σχέδιό μας όσον αφορά πχ στην αύξηση μισθών. Είμαι πολύ χαρούμενος για τη νίκη», μας τόνισε.

«Πιστεύω πως θα έχουμε μία ισχυρή κυβέρνηση για να συνεχίσουμε το μεταρρυθμιστικό μας έργο και να προσεγγίσουμε επενδύσεις».

Για το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι είναι κάτω από το όριο της φτώχειας απάντησε: πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πόσο οδυνηρή ήταν η κρίση για την Ελλάδα. Είμαι ικανοποιημένος για τους ρυθμούς ανάπτυξης, των επενδύσεων και θα πετύχουμε ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς.

Έχουμε κάνει την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και σκοπεύω να συνεχίσω σε αυτό τον δρόμο αν μας εμπιστευθούν και πάλι οι πολίτες. Στόχος είναι να αυξήσουμε τους μισθούς. Θέλουμε να αυξήσουμε το διαθέσιμο εισόδημα αλλά να μην υποθηκεύσουμε το μέλλον μας.

«Κανείς δεν αντιμετωπίζει πια την Ελλάδα ως πρόβλημα, αλλά τα ομόλογά μας δείχνουν ότι οδεύουμε στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Και γι αυτό χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση στις 25 Ιουνίου».

Για τις προτεραιότητες της νέας διακυβέρνησης: Στην νέα τετραετία πρέπει να έχουμε περισσότερες δουλειές, μεγαλύτερη ανάπτυξη και σύγχρονη ατζέντα σε υγεία και παιδεία και να μειώσουμε περαιτέρω τις ανισότητες όπως κάναμε τα προηγούμενα δύο χρόνια. Κάναμε εκπληκτικά πράγματα στην ψηφιοποίηση του κράτους, αλλά πρέπει να κάνουμε πολλά για τον σκληρό πυρήνα του κράτους. Νικήσαμε την λαϊκιστική αντιπολίτευση για δεύτερη φορά στη σειρά. Οι φαντασιώσεις των εύκολων λύσεων, νικήθηκαν. Αν παρέχεις λύσεις στους πολίτες αυτοί σε επιβραβεύουν. Κερδίσαμε περισσότερες ψήφους, αυξήσαμε τα ποσοστά μας.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share