Κοινή μοίρα για ΣΥΡΙΖΑ και Podemos: Από κυβερνώντα κόμματα στα... τάρταρα! Στο 6% το «αδελφάκι» του Αλέξη Τσίπρα στην Ισπανία!
Το Podemos από τη νίκη του 2015 έχει πέσει στο 6%
Τα ισπανικά ΜΜΕ τόσο με τους απεσταλμένους τους όσο και με τους ανταποκριτές τους στην Αθήνα δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τις ελληνικές εκλογές με εκτενή άρθρα και ρεπορτάζ, όλο το τελευταίο διάστημα!
Η Ισπανία πρέπει να είναι η χώρα που παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών και τις εξελίξεις που προοιωνίζεται η μεγάλη νίκη της Κεντροδεξιάς, καθώς θα έχει το φθινόπωρο εκλογές. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η νίκη της Νέας Δημοκρατίας, με τόσο μεγάλο ποσοστό θα αποτελέσει πρότυπο για την ισπανική Κεντροδεξιά, που εμφανίζεται έτοιμη να επανέλθει στο προσκήνιο.
Όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών προαναγγέλλουν μεγάλη νίκη του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος του Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό με 31% (δημοσκόπηση προ δέκα ημερών). Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ, που συγκυβενρά με το αριστερό Podemos - πάλαι ποτέ «αδελφό» κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ- θα οδηγηθεί στην αντιπολίτευση, αφοί οι μετρήσεις δεν του δίνουν πάνω από 23-24%. Όσο για το Podemos, από τη νίκη του 2015 έχει πέσει στο 6%. Λέτε να έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ ίδια μοίρα στο άμεσο μέλλον!
Εκλογές 2023: Η δεύτερη κάλπη, τα σενάρια των εδρών, τα "μικρά" κόμματα και η ενισχυμένη αναλογική - Το παρασκήνιο της 25ης Ιουνίου (Video)
Εκλογές 2023: Στις 25 Ιουνίου στρέφουν τα βλέμματα τους τα κόμματα καθώς αυτή είναι η πιθανή ημερομηνία για τη διεξαγωγή των δεύτερων εκλογών. Παράλληλα, διαβάστε εδώ τους βασικούς λόγους που κέρδισε η ΝΔ.
Στόχος της Νέας Δημοκρατίας, όπως εκφράστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι η αυτοδυναμία, αντίθετα μια ισχυρή αντιπολίτευση θα επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Με την απλή αναλογική να «καίγεται» στις επόμενες εθνικές εκλογές θα ισχύσει το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που αποτελούσε και την κύρια επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η ενισχυμένη αναλογική
Με την ενισχυμένη αναλογική, εάν το πρώτο κόμμα, έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων.
Από το 25+%, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μπόνους μία έδρα, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%. Ως εκ τούτου, ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης γίνεται ευκολότερος καθώς αρκεί ένα ποσοστό γύρω στο 37%.
Τα σενάρια των εδρών
Εάν στις πρώτες κάλπες ήταν ήδη σε ισχύ ο νόμος της ενισχυμένης αναλογικής, με βάση τη δύναμη των κομμάτων όπως αυτή εκφράστηκε στις κάλπες της 21ης Μαΐου η Νέα Δημοκρατία (40,8%) θα εξέλεγε 171 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ (20,07%) θα είχε 60 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ (11,46%) 35, το ΚΚΕ 97,23%) 21 και η Ελληνική Λύση (4,45%) 13. Το ποσοστό αυτό των εδρών υπολογίζεται με τα κόμματα εκτός Βουλής στο 16%.
Τι θα γίνει εάν...
Ένα δεύτερο σενάριο, περιλαμβάνει την είσοδο ενός ακόμη κόμματος με 3% στη Βουλή. Τότε η Ν.Δ. φλερτάρει με την εκλογή 167 βουλευτών, ο ΣΥΡΙΖΑ με 58, το ΠΑΣΟΚ με 33, το ΚΚΕ με 21, η Ελληνική Λύση με 13 και το έκτο κόμμα με 8.
Σε μια επτακομματική Βουλή, οι έδρες της Ν.Δ. θα έφταναν τις 163, του ΣΥΡΙΖΑ 56, του ΠΑΣΟΚ 32, του ΚΚΕ 20 και της Ελληνικής Λύσης 13. Τα δύο επιπλέον κόμματα θα είχαν από 8 βουλευτές.
Οι εκλογές του Ιουνίου θα γίνουν με λίστα, που σημαίνει ότι οι πολίτες δεν θα μπορούν να «σταυρώσουν» κάποιον υποψήφιο. Είθισται οι λίστες των κομμάτων να διαμορφώνονται με βάση την κατάταξη των υποψηφίων στις πρώτες εκλογές.
Τα "μικρά" κόμματα
Δεδομένου ότι είναι νέες εκλογές, μένει να διαφανεί πόσα από τα μικρά κόμματα που έμειναν εκτός Βουλής, θα διεκδικήσουν εκ νέου την ψήφο των πολιτών, καθώς επίσης εάν και πόσα νέα κόμματα ή «συμμαχικά» σχήματα ενδεχομένως εμφανιστούν.
Ήδη ως γνωστόν τόσο η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, όσο και η Νίκη του Δημήτρη Νατσιού, που για λίγες ψήφους δεν πέτυχαν προχθές την είσοδό τους στην Βουλή έχουν δηλώσει ότι θα επιδιώξουν να τα καταφέρουν στις δεύτερες κάλπες.