Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2024

Εκλογές 2023-Debate: «Φούντωσε» η συζήτηση στο θέμα των υποκλοπών - «Δεν δόθηκαν εξηγήσεις αλλά δε σκέφτηκα να παραιτηθώ από πρωθυπουργός - Πες μας αν ο Ανδρουλάκης είναι επικίνδυνος»

Η «έκρηξη» του Τσίπρα και οι (μη) απαντήσεις Μητσοτάκη στον Ανδρουλάκη

10 Μαΐου 2023 22:43
Εκλογές 2023-Debate: «Φούντωσε» η συζήτηση στο θέμα των υποκλοπών - «Δεν δόθηκαν εξηγήσεις αλλά δε σκέφτηκα να παραιτηθώ από πρωθυπουργός - Πες μας αν ο Ανδρουλάκης είναι επικίνδυνος»
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η ένταση φαίνεται πως τελικά δεν μπορούσε να λείψει ακόμη και από μια... αποστειρωμένη διαδικασία σαν αυτή του debate, με τους πολιτικούς αρχηγούς να αναφέρονται στο θέμα των υποκλοπών με ατάκες-«φωτιά» για το ζήτημα από τα τρία πρώτα κόμματα, με το Twitter πάντως να έχει πάρει στο... ψιλό όσα γίνονται.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε πρώτος στη Σία Κοσιώνη και έκανε την αρχή για το θέμα λέγοντας: «Για πρώτη φορά η Ελλάδα μπαίνει στο στόχαστρο σε ό,τι αφορά τους θεσμούς. Εμπιστεύομαι τη δικαιοσύνη, αλλά όχι το πολιτικό σύστημα», είπε για τις υποκλοπές και την έκθεση της PEGA. «Απίστευτο παρακράτος που δεν χτύπησε μόνο εμένα, αλλά και στρατηγούς», συνέχισε.

«Αλλά αυτή η κρίση θεσμών αφορά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρός του έχει συνεργάτη που καταδικάστηκε 13-0 από το ειδικό δικαστήριο και κατεβαίνει υποψήφιους», είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά, είδε τη Ράνια Τζίμα να τον ρωτά και είπε πως... δεν έχει δώσει απαντήσεις, σχολιάζοντας: «Δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ για τις υποκλοπές, αλλά ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου. Και ανέλαβα 2 συγκεκριμένες δεσμεύσεις, να υπάρξει διαλεύκανση της υπόθεση και ανέλαβα να διορθώσω μια σειρά από δυσλειτουργίες στις μυστικές υπηρεσίες», είπε αρχικά και παρέθεσε τις αλλαγές στην ΕΥΠ.

Σε δεύτερη ερώτηση, απάντησε: «οι εξηγήσεις που δόθηκαν για τις παρακολουθήσεις ήταν επαρκείς. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν είναι κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια και δεν έπρεπε να παρακολουθηθεί. Το κράτος δικαίου στη χώρα αξιολογείται συνολικά. Το κράτος δικαίου μας, σύμφωνα με τον Economist έκανε σημαντικά βήματα».

Η Μάρα Ζαχαρέα έθεσε ερώτημα στον Αλέξη Τσίπρα μετά, κι εκείνος δεν μπορούσε να μην υποκύψει στον πειρασμό, απαντώντας: «Ένα σχόλιο, γιατί αισθάνομαι αμήχανα που κάθομαι στους 2 πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης. Υπήρξε εθνικός λόγος για τον οποίο παρακολουθείτο ο κ. Ανδρουλάκης; Πώς θα συνεργαστώ μαζί του εάν ήταν εθνικός κίνδυνος; Γιατί παρακολουθούσε στρατηγούς;

Η απλή αναλογική λέει πως πρέπει να βρούμε συγκλίσεις για την επόμενη ημέρα. Απευθύνομαι σε όλα τα προοδευτικά κόμματα, λέγοντα πως υπάρχει προοπτική σε ένα προοδευτικό πρόγραμμα που θα δώσει ανάσα στα νοικοκυριά».

Σε δεύτερη ερώτηση, απάντησε: «είναι φυσιολογικό πηγαίνοντας στις εκλογές να υπάρχει ανταγωνισμό ανάμεσα και σε κόμματα που έχουν συγκλίσεις».

Στον πρωθυπουργό απευθύνθηκε μετά από ερώτηση του Γιώργου Παπαδάκη και ο Γιάνης Βαρουφάκης, που είπε: «Το κράτος θυμίζει ελβετικό τυρί, μετά τα μνημόνια. Λείπουν κομμάτια του. Ο κ. Πιερρακάκης, δεν έχει πρόσβαση στο λογισμικό της ΑΑΔΕ. Ξέρετε χώρα που να υπάρχει υπερταμείο; Όσον αφορά τους θεσμούς: Έχουμε μια κυβέρνηση που γράφει στα παλιά της τα παπούτσια το ΣτΕ όταν δεν της αρέσουν οι αποφάσεις του. Είναι δυνατόν η εξεταστική της Βουλής να επικαλείται το απόρρητο;», διερωτήθηκε και ανέπτυξε την πρόταση του κόμματός του.

Σε δεύτερη ερώτηση, απάντησε: «Το ΜέΡΑ25 και το 2019 και τώρα, πρότεινε δημιουργία σώματος δίωξης οικονομικού και πολιτικού εγκλήματος. Αυτή είναι σημαντική τομή. (…) Για τα δικά μου λάθη: Να παρακαλέσω τον κ. Μητσοτάκη να μας πει γιατί δείλιασε και γιατί δεν έκανε την εξεταστική για το 2015; Γιατί δειλιάσατε κύριε Μητσοτάκη;».

Οι απαντήσεις Κουτσούμπα και Βελόπουλου

Από την πλευρά του και απαντώντας στον Αντώνη Σρόιτερ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε: «Δεν είπαμε ποτέ ότι ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Τσίπρα. Εμείς λέμε πως έχουν ίδιες στρατηγικές στοχεύσεις, όπως το Ταμείο Ανάπτυξης, όπως τα ενεργειακά και η δήθεν πράσινη ανάπτυξη. (…) Σε αυτή την κατεύθυνση, έχουμε πει ότι δεν δίνουμε ανοχή ή στήριξη σε μια κυβέρνηση. Όταν ο λαός μας δώσει την πλειοψηφία, μπορούμε να υλοποιήσει το πρόγραμμά μας».

Σε δεύτερη ερώτηση απάντησε: «Το ΚΚΕ δέχεται ελέγχους από εφορίες και από τη Βουλή, και από λογιστές στα οικονομικά του. Δημόσια δίνονται τα πόθεν έσχες και τα έσοδά μας. Αρνούμαστε όμως να δώσουμε λίστα στο κράτος γι αυτόν που μας ενισχύει. (…) Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για έναν εργαζόμενο ή έναν οικογενειάρχη».

Απευθυνόμενος στον Παναγιώτη Στάθη, ο Κυριάκος Βελόπουλος σχολίασε: «Δεν πιστεύω τις δημοσκοπήσεις. Δεν μπορεί η πολιτική εξουσία να κόβει το δρόμο σε όποιον θέλει να κατέβει στις εκλογές και να τον αφήνει να κάνει διαγγέλματα από τη φυλακή. Μόνο ο λαός αποφασίζει ποιος θα μείνει εκτός της Βουλής. (…) Ούτε οι υποκλοπές είναι σωστές. Δεν μπορείς να παρακολουθείς τον αρχηγό του στρατού ή τον πολιτικό σου αντίπαλο. Ακαταδίωκτο και διαφάνεια δεν συνυπάρχουν. Εμείς θα καταδιώξουμε τους ακαταδίωκτους», είπε σε ερώτηση για το μπλόκο στον Κασιδιάρη.

Σε δεύτερη ερώτηση απάντησε: «Ξέρουν κάποιοι πώς γίνονται οι αποστασίες. Συνεργασία με κόμμα που πρόδωσε τη Μακεδονία, που κάνει θαλάσσιες ζώνες, δεν πρόκειται να υπάρξει».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share